ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Το Ισραήλ στέλνει στην Ουκρανία σύστημα εντοπισμού πυραύλων – Δοκιμάζεται ήδη στο Κίεβο

Η Ουκρανία ελπίζει για πλήρη ενεργοποίηση του συστήματος μέχρι το καλοκαίρι

Το Ισραήλ στέλνει στην Ουκρανία σύστημα εντοπισμού πυραύλων – Δοκιμάζεται ήδη στο Κίεβο

Ένα ισραηλινό σύστημα ανίχνευσης πυραύλων που θα δώσει στους Ουκρανούς περισσότερο χρόνο για να προστατευτούν από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις δοκιμάζεται στο Κίεβο και μπορεί να ενεργοποιηθεί εντός δύο μηνών, δήλωσε την Πέμπτη ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ, το οποίο τελειοποιεί τη δική του αεράμυνα από τότε που δέχθηκε τις ιρακινές σφαίρες Scud στον πόλεμο του Κόλπου το 1991, συμφώνησε να μοιραστεί τεχνολογίες με την Ουκρανία πέρυσι, αν και καθυστέρησε να ικανοποιήσει τα αιτήματα του Κιέβου για οπλισμό.

Ένα από αυτά τα αιτήματα αφορούσε το Iron Dome, έναν αναχαιτιστή μικρού βεληνεκούς που το Ισραήλ χρησιμοποιεί τακτικά για την κατάρριψη ρουκετών που εκτοξεύονται από Παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα.

Με γνώμονα τις προσπάθειες της κυβέρνησής τους να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Μόσχα, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το σύστημα ανίχνευσης που αναπτύσσεται για τους Ουκρανούς.

Ο Yevgen Korniychuk, πρέσβης της Ουκρανίας στο Ισραήλ, δήλωσε ότι το σύστημα τροφοδοτείται με δεδομένα από ουκρανικά ραντάρ και δοκιμάζεται τώρα στην πρωτεύουσα.

“Επιτρέπει τον εντοπισμό των διαφόρων αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων των βαλλιστικών πυραύλων, και υπολογίζει πού θα πάνε και βασικά αυτό μας επιτρέπει να κλείνουμε ορισμένα μέρη της χώρας και όχι ολόκληρη τη χώρα”, δήλωσε στο Reuters, αναφερόμενος στις τρέχουσες εντολές για εναέρια καταφύγια που εκδίδονται όταν δέχονται επίθεση.

Όταν ολοκληρωθεί, το σύστημα θα προειδοποιεί τους κατοίκους των περιοχών που πρόκειται να χτυπηθούν από ρωσικούς πυραύλους ή drones, είτε με τον ήχο σειρήνων σε κοντινή απόσταση είτε με ειδοποιήσεις στα κινητά τηλέφωνα, είπε.

Το σύστημα θα επιτρέψει πιο συγκεκριμένα προσαρμοσμένα μηνύματα που θα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε μεμονωμένες γειτονιές που απειλούνται. “Θα μας επιτρέψει να κλείσουμε το Κίεβο τομεακά”, δήλωσε ο Korniychuk.

“Κάποιοι κάτοικοι θα ενημερώνονται στα τηλέφωνά τους για το πόσο χρόνο έχουν για να μεταβούν στο καταφύγιό τους, ενώ σε άλλα σημεία του Κιέβου οι άνθρωποι θα μπορούν να κάθονται και να πίνουν καφέ.

“Αυτό που γνωρίζω από τους εμπειρογνώμονές μας είναι ότι έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται και ελπίζω ότι, σύμφωνα με το εσωτερικό μας χρονοδιάγραμμα, θα χρειαστούν ένας ή δύο μήνες ακόμη για να λειτουργήσει στο Κίεβο”, είπε, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν άλλες πέντε πόλεις.

Ο λογαριασμός φάνηκε να παρακολουθεί το σύστημα ανίχνευσης πυραύλων που χρησιμοποιείται στο Ισραήλ, το οποίο, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, χωρίζει τη χώρα σε περίπου 1.700 ζώνες, με το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ να υποδιαιρούνται σε τέσσερις ή πέντε ζώνες η καθεμία.

Οι ειδοποιήσεις, οι οποίες μεταδίδονται μέσω κινητού τηλεφώνου, αυτόματων μεγαφώνων και ιστότοπων, δίνουν “χρόνους για καταφύγιο” σύμφωνα με την απόσταση του στόχου από την πηγή της εκτόξευσης, δήλωσε ο αξιωματούχος. Ο συντομότερος είναι 15 δευτερόλεπτα, ο μεγαλύτερος τρία λεπτά.

Οι ειδοποιήσεις εμφανίζονται στα κινητά τηλέφωνα των Ισραηλινών που κατεβάζουν τη σχετική στρατιωτική εφαρμογή – αλλά μόνο αν βρίσκονται στη ζώνη πρόσκρουσης. Η εφαρμογή δεν εντοπίζει κατά τα άλλα τα κινητά τηλέφωνα των χρηστών και ενεργοποιείται μόνο αν τύχει να βρίσκονται στη ζώνη πρόσκρουσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.