ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

Το Ισραήλ σχεδιάζει την «επόμενη μέρα μετά την επικράτησή του» στον πόλεμο της Γάζας – Τι υποστηρίζει έγγραφο των IDF

Θεωρούν βέβαιη τη νίκη τους

Το Ισραήλ σχεδιάζει την «επόμενη μέρα μετά την επικράτησή του» στον πόλεμο της Γάζας – Τι υποστηρίζει έγγραφο των IDF

Σε non paper των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) που δόθηκε στα ισραηλινά ΜΜΕ, περιγράφονται οι πέντε στρατιωτικοί και πολιτικοί στόχοι από την πιθανολογούμενη εισβολή στη Λωριδα της Γάζας.

Οι πέντε στρατηγικοί στόχοι είναι οι εξής:

Ολόκληρη η λωρίδα θα πρέπει να αποστρατικοποιηθεί και απαιτούνται ρυθμίσεις και μηχανισμοί για να διασφαλιστεί αυτό.

Η διοίκηση στη Γάζα θα πρέπει να είναι πολιτικο-επαγγελματική -όχι ιδεολογικο-θρησκευτική- της οποίας το μόνο ενδιαφέρον και οδηγία είναι να φροντίζει για την ευημερία των Παλαιστινίων κατοίκων. Η εξουσία του θα πηγάζει από μια βάση ευρείας διεθνούς νομιμότητας και θα πρέπει να βασίζεται στην τοπική πολιτική διοίκηση και σε αξιωματούχους υπό τον όρο ότι οι άνθρωποι τους δεν είναι πρώην στελέχη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς ή άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο μηχανισμός της πολιτικής διακυβέρνησης θα βασίζεται, εκτός από την τοπική αστυνομία, σε μια διεθνή δύναμη επιβολής του νόμου και στις ρυθμίσεις για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Η Γάζα θα αποκτήσει ένα λιμάνι βαθέων υδάτων που θα λειτουργεί υπό την επίβλεψη ασφαλείας και θα επιτρέπει επίσης τη μετακίνηση επιβατών και τουριστών από και προς την Κύπρο.

Το κράτος του Ισραήλ θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα προειδοποίησης και άμυνας στα σύνορα που θα παρέχει ασφάλεια στους πολίτες του σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι επιθυμητές συνθήκες στη Λωρίδα της Γάζας ή παραβιάζονται. Οι ρυθμίσεις ασφαλείας θα περιλαμβάνουν μια περίμετρο ασφαλείας πλάτους από 1 έως 3 χιλιόμετρα, στην οποία δεν θα επιτρέπεται η είσοδος των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας χωρίς ειδική άδεια. Όποιος μπει χωρίς άδεια θα ρισκάρει τη ζωή του.

Ο Ισραηλινός Στρατός δεν θα παραμείνει στη Γάζα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που είναι απαραίτητο για την επίτευξη των άμεσων στόχων μάχης και τη δημιουργία μιας εναλλακτικής διοίκησης στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, ο IDF και η Shin Bet θα διατηρήσουν το δικαίωμα σε αυτό που είναι γνωστό ως “hot pursuit” για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων και πολεμικών προθέσεων ακόμη και μετά την επιστροφή τους στην επικράτεια του Ισραήλ.

Το Ισραήλ θα λάβει υπόψη τα παγκόσμια στρατηγικά συμφέροντα, τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ, τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις, καθώς και τα θρησκευτικά και στρατηγικά συμφέροντα των μουσουλμανικών χωρών της περιοχής με τις οποίες έχουμε συμφωνίες ειρήνης, εξομάλυνση και διπλωματικές σχέσεις.

Επίσης στο ίδιο non paper, αναφέρεται πως ταυτόχρονα με τις μάχες στα βόρεια και νότια της Λωρίδας, το Ισραήλ θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ σε ανθρωπιστικό επίπεδο για να διατηρήσει τη νομιμότητα και την πολιτική και υλικοτεχνική υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους τη στρατιωτική δράση. Αυτό περιλαμβάνει ήδη ανθρωπιστικούς διαδρόμους και ασφαλείς περιοχές που χρησιμοποιούνται από τους μη εμπλεκόμενους Παλαιστίνιους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη Γάζα σύμφωνα με την έκκληση του Ισραήλ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που θα επιτευχθούν στο έδαφος τις πρώτες εβδομάδες των μαχών, το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει αποφάσεις μαζί με τις ΗΠΑ για ένα επιθυμητό «σχέδιο εξόδου» και να ξεκινήσει τις πολιτικές κινήσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη και την εφαρμογή του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.