ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Β.Ζελένσκι για «εαρινή» επίθεση: «Είμαστε έτοιμοι – Ξεκινάμε – Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο»

«Έτοιμος» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος αλλά η επίθεση ακόμη να ξεκινήσει

Β.Ζελένσκι για «εαρινή» επίθεση: «Είμαστε έτοιμοι – Ξεκινάμε – Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο»

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει την πολυαναμενόμενη επίθεσή της, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Wall Street Journal (WSJ) σε συνέντευξή.

Μπορεί να μην αποκάλυψε την ακριβή ημερομηνία, αλλά είπε ότι το Κίεβο δεν μπορεί πλέον να «περιμένει για μήνες».

«Η επιχείρηση είναι πιθανό να προκαλέσει μεγάλες απώλειες στα ουκρανικά στρατεύματα και μπορεί να μην πάει ακριβώς όπως έχει προγραμματιστεί», παραδέχτηκε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η αεροπορική υπεροχή της Ρωσίας θα σήμαινε αναπόφευκτα οι δυνάμεις του Κιέβου θα εκτεθούν στα εχθρικά πυρά.

«Δεν ξέρω πόσο καιρό θα πάρει», είπε ο Ζελένσκι, σχολιάζοντας το πιθανό χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης. Πρόσθεσε όμως ότι «μπορεί να πάει με διάφορους τρόπους, εντελώς διαφορετικούς».

Ο Ουκρανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός και τα όπλα που παρέχονται στην Ουκρανία από τους δυτικούς υποστηρικτές της εξακολουθούν να μην είναι αρκετά.

«Θα θέλαμε να έχουμε ορισμένα πράγματα, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε για μήνες», είπε.

Ο Ζελένσκι τόνισε επίσης την ανάγκη για ισχυρότερη αντιαεροπορική άμυνα και ισχυρίστηκε ότι τα αμερικανικά συστήματα Patriot είναι ουσιαστικά τα μόνα στον κόσμο ικανά να αντιμετωπίσουν ορισμένους τύπους ρωσικών πυραύλων.

Στις 16 Μαΐου  το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του κατάφεραν να αναχαιτίσουν έναν ρωσικό υπερ-υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα αεράμυνας Patriot. Η Μόσχα αρνήθηκε τον ισχυρισμό και κατηγόρησε την Ουκρανία ότι συνήθως υπερβάλλει την αποτελεσματικότητα της αεράμυνας της.

Η Ουκρανία συζητούσε εδώ και καιρό μια αντεπίθεση κατά της Ρωσίας για την ανάκτηση εδαφών που το Κίεβο θεωρεί δικά της.

Έχει αναβάλει την επιχείρηση πολλές φορές, επικαλούμενη έλλειψη πυρομαχικών, όπλων, ακόμη και δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Στα μέσα Μαΐου ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι το Κίεβο ήταν έτοιμο να ξεκινήσει την επίθεση, ενώ διατήρησε ότι χρειαζόταν περισσότερα δυτικά όπλα.

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες από την έναρξη της σύγκρουσης, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις.

Ένα έγγραφο του Πενταγώνου που διέρρευσε νωρίτερα αυτό το έτος και το οποίο επικαλείται η Washington Post ανέφερε ότι μεταξύ 124.000 και 131.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από την έναρξη των εχθροπραξιών.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Aleksey Reznikov απέρριψε αυτή την εκτίμηση, λέγοντας ότι ο αριθμός των στρατιωτών του που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση ήταν μικρότερος από τον αριθμό των νεκρών από τους σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία τον Φεβρουάριο.

Οι συνδυασμένοι εκτιμώμενοι θάνατοι στις δύο χώρες ανήλθαν σε περισσότερους από 55.000.

Ο Ρέζνικοφ ζήτησε αργότερα συγγνώμη για τη σύγκριση, η οποία θεωρήθηκε προσβλητική από ορισμένους ανθρώπους στις πληγείσες περιοχές.

Τον Μάιο, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν περισσότερες από 15.000 απώλειες στο πεδίο της μάχης μόνο τον Απρίλιο.

Και τον Απρίλιο, ο Ουκρανός ταξίαρχος Σεργκέι Μέλνικ, αναπληρωτής διοικητής της ουκρανικής ομάδας δυνάμεων που σταθμεύει στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο, παραδέχτηκε στην ισπανική εφημερίδα El Pais ότι η Ουκρανία είχε ήδη χάσει τα περισσότερα από τα έμπειρα στρατεύματά της σε νεκρούς και τραυματισμούς.

«Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε έλλειψη ανθρώπων και εξοπλισμού», είπε τότε, προσθέτοντας ότι το Κίεβο έπρεπε να βασιστεί σε «άτομα χωρίς στρατιωτική εμπειρία».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.