ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Βέτο από την Πολωνία στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ (upd)

«Η ουκρανική γεωργία είναι ικανή να αποσταθεροποιήσει την επισιτιστική ασφάλεια σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ»

Βέτο από την Πολωνία στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ (upd)

Ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας, Michal Kolodziejczak, δήλωσε σήμερα Σάββατο (16/12) πως η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα μπορούσε να υπονομεύσει την επισιτιστική ασφάλεια στην Ένωση θέτοντας τους Ευρωπαίους αγρότες εκτός επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Την Πέμπτη (14/12), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Ουκρανία.

«Η ουκρανική γεωργία είναι ικανή να αποσταθεροποιήσει την επισιτιστική ασφάλεια σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εάν το θέλουμε αυτό, μπορούμε να ανοίξουμε αμέσως τις πόρτες και να πούμε: “Κλείνουμε τις γεωργικές μας επιχειρήσεις, γιατί το έργο τους δεν θα έχει νόημα”», είπε ο Kolodziejczak στον πολωνικό σταθμό RMF FM.

Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα βλάψει τα συμφέροντα των Πολωνών αγροτών, καθώς θα κυριαρχούνται από μεγάλες ουκρανικές γεωργικές εταιρείες, συνέχισε ο Πολωνός αξιωματούχος.

Υπογράμμισε ότι ολόκληρη η ουκρανική γεωργία μονοπωλείται από περίπου 95 επιχειρήσεις που ελέγχουν οτιδήποτε από τη γη μέχρι το σιδηρόδρομο.

«Πρέπει να σεβαστούμε τα συμφέροντά μας, όπως, για παράδειγμα, έκανε η Γερμανία όταν η Πολωνία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκείνη την εποχή, η αγορά εργασίας για τους Πολωνούς ήταν παγωμένη για οκτώ χρόνια.

Σήμερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα γεωργικά προϊόντα από την Ουκρανία – φρέσκα και μεταποιημένα – δεν πρέπει να εισέρχονται στην Πολωνία, για παράδειγμα για 20 χρόνια μετά την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Οι Πολωνο-Ουκρανικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί σημαντικά λόγω της εισροής ουκρανικών σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Πολωνία, μαζί με τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, επέκτειναν μονομερώς την απαγόρευση των αδασμολόγητων εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών μετά την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν από την ΕΕ στις 15 Σεπτεμβρίου.

Σε απάντηση, η Ουκρανία υπέβαλε καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι Πολωνοί αγρότες διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες κλείνοντας τους δρόμους εισόδου στα φορτηγά που μεταφέρουν ουκρανικά τρόφιμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.