ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Βόρειο Αιγαίο αυτή την στιγμή: Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πυρηνικών όπλων παγκοσμίως!

Η Ομάδα Μάχης του αεροπλανοφόρου (CVN-75) USS Harry Truman, ρωσικά σκάφη και πολλά πυρηνικά...

Βόρειο Αιγαίο αυτή την στιγμή: Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πυρηνικών όπλων παγκοσμίως!

Το αντιτορπιλικό USS Bainbridge κλάσης Arleigh Burke και η πλέον σύγχρονη φρεγάτα του ρωσικού Ναυτικού Admiral Kasatonov κινούνται στο βόρειο Αιγαίο, η πρώτη ως «περιφερειακή» συνοδεία του αεροπλανοφόρου (CVN) USS Harry Truman και η δεύτερη στην περιοχή του ρωσικού αγκυροβολίου στα νοτιοανατολικά της Λήμνου.

Γενικά το βόρειο Αιγαίο έχει συγκεντρώσει, σε πολύ μικρή έκταση, τεράστια -ίσως την μεγαλύτερη, αναλογικά, ναυτική δύναμη αυτή την στιγμή στον πλανήτη- και αυτό δεν είναι και τόσο… καλό, αφού σχεδόν όλα τα πλοία διαθέτουν πυρηνικά όπλα: Η Ομάδα Μάχης του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου (CVN-75) USS Harry Truman, με έξι πολεμικά πλοία εκ των οποίων το ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κατά την πάγια αμερικανική τακτική των Battle Group, το αντιτορπιλικό USS Bainbridge, η ρωσική φρεγάτα Admiral Kasatonov το οποίο πιθανότατα έχει πυρηνικές κεφαλές και ένα, ρωσικό υποβρύχιο που την συνοδεύει.

Το πανίσχυρο (CVN-75) USS Harry Truman, έχει δεκάδες πυρηνικές κεφαλές στις αποθήκες οπλισμού του 103.000 τόνων σκάφους του. Μεταφέρει το λιγότερο 75 μαχητικά αεροσκάφη (μάξιμουμ 96) και μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο από μόνο του.

Γενικά, αυτή η πολύ μικρή περιοχή μεταξύ Χαλκιδικής και Λέσβου, πρέπει να είναι η πιο στρατικοποιημένη και πυρηνικοποιημένη περιοχή του πλανήτη, αυτή την στιγμή.

Σε «απόσταση αναπνοής» η Αλεξανδρούπολη που δέχεται σχεδόν καθημερινά αμερικανικά στρατεύματα και εφόδια για την Ρουμανία και την Πολωνία

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Bainbridge, η κλάση του οποίου θεωρείται η καλύτερα οπλισμένη κλάση παγκοσμίως, έχει εκτόπισμα 9.200 τόνους, μήκος 155 μέτρα και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα άνω των 30 κόμβων και με τους πυραύλους cruise Tomahawk Block II TLAM-A (BGM-109) αποτελεί ένα «πλωτό πυροβολείο»: 96 «κελιά», μπορούν ανά πάσα στιγμή να εκτοξεύσουν ότι μπορεί να εκτοξευτεί από το αμερικανικό Ναυτικό.

Από πυραύλους cruise (πιθανόν και με πυρηνικές κεφαλές), μέχρι βλήματα επιφανείας-επιφανείας, αντιαεροπορικά βλήματα, ανθυποβρυχιακά κλπ.

Οι αμερικανικοί BGM-109 έχουν ακτίνα 2.500 χλμ. και μπορούν να πλήξουν ρωσικούς στόχους στην Ουκρανία αλλά και στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Η ρωσική φρεγάτα υπερέχει μόνο στα «νιάτα» και σε ένα εντυπωσιακό όπλο: Σε αντίθεση με τα 30 χρόνια που έχει το αμερικανικό αντιτορπιλικό στην θάλασσα, μετράει μόλις 18 μήνες υπηρεσίας, αφού ναυπηγήθηκε εισήλθε σε υπηρεσία το 2020, μετά από… ένδεκα χρόνια ναυπήγησης (το σχέδιο άλλαξε μετά την έναρξη της ναυπήγησης για να μπορεί να μεταφέρει πυραύλους cruise Kalibr).

Διαθέτει πυραύλους cruise Kalibr (16), της έκδοσης 3Μ-14/3Μ-14Τ ακτίνας δράσης τα 2500 χλμ. αλλά μπορεί να έχει και… εκπλήξεις το η σύνθεση του οπλικού της φορτίο: Οι Ρ-800 Oniks ή οι μη ανασχέσιμοι πύραυλοι Zircon, εναλλακτικά μπορεί να αποτελούν το οπλοστάσιο μέσα στα κελιά της.

Ο 3M22 Zircon, πολυηχητικό βλήμα με ταχύτητα 9 Mach αποτελεί εφιάλτη για τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα καθώς μπορεί να προσβάλλει σκάφη επιφανείας από αποστάσεις της τάξης των 400 χλμ. χωρίς να μπορεί να αναχαιτιστεί από τα υπάρχοντα συστήματα εγγύς αμύνης.

Mάλλον, βάσει τις ρωσικής τακτικής μίξης των όπλων το Admiral Kasatonov διαθέτει τουλάχιστον τέσσερις Zircon.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το πλοίο είχε ελλιμενιστεί για λίγες ώρες τον Μάρτιο του 2021 στο λιμάνι του Πειραιά για να εκπροσωπήσει τη Ρωσία στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Θα κάνουμε πολύ καιρό να το ξαναδούμε στα ελληνικά λιμάνια…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.