ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Βραζιλία: Ετοίμαζαν πραξικόπημα για να μην αναλάβει ο Λούλα; – Τι βρέθηκε σε κινητό συνεργάτη του Ζ.Μπολσονάρου

Το τρισέλιδο έγγραφο περιγράφει έναν «οδικό χάρτη» για το πώς θα μπλόκαραν την ορκωμοσία του Λούλα

Βραζιλία: Ετοίμαζαν πραξικόπημα για να μην αναλάβει ο Λούλα; – Τι βρέθηκε σε κινητό συνεργάτη του Ζ.Μπολσονάρου

Ένα λεπτομερές σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης για να εμποδιστεί η παράδοση της εξουσίας, μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους, εντόπισε η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας στο τηλέφωνο ενός συνεργάτη του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, σύμφωνα με το περιοδικό Veja.

Δεν είναι σαφές ποιος έγγραψε το έγγραφο αυτό και αν έφτασε ποτέ στα χέρια του Μπολσονάρου, ο οποίος ηττήθηκε στις εκλογές του Οκτωβρίου από τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ένα παρόμοιο, αλλά όχι τόσο λεπτομερές έγγραφο είχε βρεθεί τον Ιανουάριο στο σπίτι του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Άντερσον Τόρες, ένδειξη ότι κάποιοι στενοί συνεργάτες του Μπολσονάρου αναζητούσαν τρόπους για να αποτρέψουν την ανάληψη της εξουσίας από τον Λούλα και να καταργήσουν τις εξουσίες των ομοσπονδιακών δικαστηρίων.

Σύμφωνα με το περιοδικό, ένα έγγραφο της αστυνομίας δείχνει ότι το σχέδιο βρέθηκε στο τηλέφωνο του αντισυνταγματάρχη Μάουρο Σιντ, προσωπικού βοηθού του Μπολσονάρου ο οποίος παρέμεινε στην υπηρεσία του και μετά την ήττα του στις εκλογές. Ο Σιντ στη συνέχεια συνελήφθη στο πλαίσιο μιας έρευνας για τη φερόμενη πλαστογραφία της κάρτας εμβολιασμού του Μπολσονάρου για την Covid-19.

Ο δικηγόρος του Σιντ, Μπερνάρντο Φενελόν, δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το Veja γράφει ότι το τρισέλιδο έγγραφο περιγράφει έναν «οδικό χάρτη» για το πώς θα μπλόκαραν την ορκωμοσία του Λούλα, χρησιμοποιώντας τον στρατό ως «μεσολαβητική δύναμη». Για να δικαιολογηθεί αυτή η καταπάτηση των θεσμών θα επικαλούνταν τις αντισυνταγματικές ενέργειες του δικαστικού σώματος και των μέσων ενημέρωσης υπέρ του Λούλα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη συνέχεια θα διοριζόταν ένας «μεσολαβητής», με εξουσία επί των ενόπλων δυνάμεων και όλων των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ασφαλείας. Οι «παραβάτες» δικαστικοί του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του ομοσπονδιακού Εκλογοδικείου θα απομακρύνονταν και θα αντικαθίσταντο. Το νέο Εκλογοδικείο θα επέβλεπε τις νέες εκλογές οι οποίες θα διεξάγονταν μόνο αφού ο στρατός αποφάσιζε ότι είχε αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.