Απόφοιτος του «τίποτα» στην κυβέρνηση του «μηδέν»...

WSJ: «Ξεχείλισε» το ποτήρι – Γιατί η Eυρώπη ετοιμάζει εναλλακτικό σχέδιο σε πιθανή φυγή των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι Ευρωπαίοι έχουν δυσαρεστηθεί με την αμερικανική πλευρά για δύο λόγους

WSJ: «Ξεχείλισε» το ποτήρι – Γιατί η Eυρώπη ετοιμάζει εναλλακτικό σχέδιο σε πιθανή φυγή των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ

Σε εκτενές δημοσίευμά της, η Wall Steet Journal αναφέρει πως η Ευρώπη ετοιμάζει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση πιθανής φυγής των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.

Η κατάσταση κατά την ίδια πηγή, έχει φτάσει στο «απροχώρητο», καθώς οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι, τόσο με τις τελευταίες εξελίξεις της Ουάσινγκτον και τον ναυτικό αποκλεισμό που επέβαλε σε ιρανικά λιμάνια, όσο και με τον διακαή της πόθο να αδράξει την Γροιλανδία από τη Δανία.

Έτσι, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν ανεπίσημα τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ», που θα μπορούσε να διασφαλίσει τη στρατιωτική αποτροπή ακόμη και σε περίπτωση αμερικανικής αποχώρησης.

Η πρωτοβουλία δεν στοχεύει στην αντικατάσταση της Συμμαχίας, αλλά στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αυτονομίας εντός αυτής.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η ανάληψη περισσότερων θέσεων διοίκησης από Ευρωπαίους, καθώς και η κάλυψη κρίσιμων επιχειρησιακών κενών που σήμερα εξαρτώνται από τις ΗΠΑ, όπως οι πληροφορίες, η επιμελητεία και η στρατηγική διοίκηση.

  • Ο ρόλος της Γερμανίας

Καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των σχεδίων διαδραματίζει η μεταστροφή της Γερμανίας, η οποία εγκαταλείπει τη μέχρι πρότινος επιφυλακτική της στάση απέναντι στην ευρωπαϊκή αμυντική αυτονομία.

Σύμφωνα με την WSJ, υπό την ηγεσία του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς, το Βερολίνο φαίνεται πλέον πρόθυμο να στηρίξει μια πιο αυτόνομη ευρωπαϊκή στρατηγική, ανταποκρινόμενο στις αυξανόμενες αμφιβολίες για την αξιοπιστία των ΗΠΑ ως συμμάχου.

Η εξέλιξη αυτή έχει φέρει πιο κοντά χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία και οι σκανδιναβικές χώρες, που εξετάζουν τη συγκρότηση μιας «συμμαχίας προθύμων» εντός του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, προωθείται η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και η επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας σε ορισμένα κράτη.

Ωστόσο, σημαντικές προκλήσεις παραμένουν, κυρίως λόγω της εξάρτησης από την αμερικανική πυρηνική «ομπρέλα» και των ελλείψεων σε κρίσιμους τομείς, όπως η αερομεταφορά και ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος.

Στο τραπέζι βρίσκεται πλέον και το ευαίσθητο ζήτημα της επέκτασης της γαλλικής πυρηνικής αποτροπής, ως πιθανής ευρωπαϊκής εναλλακτικής.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.