ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

WSJ: «Ο Β.Πούτιν δεν έχει καμία εμπλοκή με το θάνατο του Α.Ναβάλνι λένε οι αμερικανικές υπηρεσίες»

Ο θάνατος του ήταν βολικός για την Δύση για να ξεχαστεί η συνέντευξη Πούτιν στον Τάκερ Κάρλσον

WSJ: «Ο Β.Πούτιν δεν έχει καμία εμπλοκή με το θάνατο του Α.Ναβάλνι λένε οι αμερικανικές υπηρεσίες»

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, αποκάλυψε σήμερα ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν διέταξε τη δολοφονία του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε από ανακοπή καρδιάς τον Φεβρουάριο σε φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο.

Ο 47χρονος ήταν υποτίθεται ο πιο σφοδρός επικριτής του Ρώσου Προέδρου και οι συνεργάτες του έχουν κατηγορήσει τον Πούτιν ότι ζήτησε τη δολοφονία του, προσθέτοντας ότι θα παρουσιάσουν αποδείξεις για να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους.

Φυσικά αποδείξεις δεν παρουσιάστηκαν ποτέ και ο συγκεκριμένος δεν μπορούσε ποτέ να γίνει μία σοβαρή απειλή για τον Ρώσο πρόεδρο, καθώς η απήχηση του στην ρωσική κοινωνία δεν ξεπερνούσε ποτέ το 2%.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί από την αρχή ότι οι ρωσικές αρχές είχαν οποιαδήποτε σχέση με τον θάνατο του και τον περασμένο Μάρτιο ο Πούτιν τον χαρακτήρισε «λυπηρό», επισημαίνοντας ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη να τον παραδώσει στη Δύση στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, με την προϋπόθεση ότι δεν θα επέστρεφε στη Ρωσία.

Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος ως νεκρός δεν είχε καμία αξία για την Μόσχα αντίθετα της προκαλούσε ζημιά.

Το αντίστροφο όμως συνέβαινε με τη Δύση: Ζωντανός δεν απέφερε κανένα γεωπολιτικό ή άλλου είδους κέρδος ενώ αντίθετα ως νεκρός ήταν πολύ πιο χρήσιμος για συγκεκριμένους λόγους.

Ένας θάνατος που υπήρξε πολύ βολικός, καθώς έδωσε την αφορμή στις δυτικές χώρες να επιβάλουν νέες κυρώσεις, αλλά το κυριότερο επέτρεψε να διακοπεί το πανίσχυρο feedback της συνέντευξης του Β.Πούτιν στον Τάκερ Kάρλσον, την οποία παρακολούθησαν περισσότερα από 200 εκατομμύρια άτομα μόνο μέσα από το X.

Μία συνέντευξη η οποία είχε αποδώσει στο ευρύ παγκόσμιο κοινό μία πολύ θετική εικόνα του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ταυτόχρονα του έδωσε την ευκαιρία να διαδώσει τις δικές του θέσεις.

Η Wall Street Journal στο άρθρο της, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης, αναφέρει ότι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Πούτιν «μάλλον δεν διέταξε τον φόνο του Ναβάλνι».

Οι πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal δήλωσαν ότι το συμπέρασμα της μη εμπλοκής του Πούτιν στον θάνατο του Ναβάλνι «είναι ευρέως αποδεκτό από την κοινότητα των υπηρεσιών Πληροφοριών και έχει υιοθετηθεί από πολλές υπηρεσίες – ανάμεσά τους η CIA, το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών και η υπηρεσία Πληροφοριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Mε λίγα λόγια το σύνολο των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, έχει γνώση της μη εμπλοκής του Ρώσου προέδρου στον θάνατο του Ναβάλνι.

Η αμερικανική εκτίμηση βασίζεται σε διάφορες πληροφορίες, περιλαμβανομένων απόρρητων, και στην ανάλυση των γεγονότων, όπως για παράδειγμα η χρονική στιγμή του θανάτου του Ναβάλνι και πώς το γεγονός επισκίασε την επανεκλογή του Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας τον Μάρτιο.

Ωστόσο, o Λεονίντ Βολκόφ, συνεργάτης του Ναβάλνι, χαρακτήρισε τα αμερικανικά ευρήματα «αφελή και γελοία» γιατί προφανώς του καταστρέφουν το βολικό αφήγημα, το οποίο βέβαια δεν το είχε στήσει μόνος του αλλά σχεδόν και το σύνολο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μαζί με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Φυσικά, εννοείται ότι η υποτιθέμενη εμπλοκή του Ρώσου προέδρου διαδόθηκε «βροντόφωνα» από όλα τα δυτικά ΜΜΕ και αυτή είναι η εντύπωση που έχει μείνει στις κοινωνικές μάζες, ενώ αντίθετα τώρα που οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακαλούν τα όσα έλεγαν στην αρχή, το κάνουν αθόρυβα, για να συνεχίσει να μένει η εντύπωση αυτή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.