ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Χάρβαρντ: Ποιοι αγόραζαν τα ανθρώπινα όργανα που πουλούσε παράνομα ο διευθυντής του νεκροτομείου;

Έμποροι αλλόκοτων και μακάβριων αντικειμένων, αδίστακτοι κλέφτες και συλλέκτες με αρρωστημένα γούστα ανάμεσα στους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα

Χάρβαρντ: Ποιοι αγόραζαν τα ανθρώπινα όργανα που πουλούσε παράνομα ο διευθυντής του νεκροτομείου;

Σάλο έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η εξάρθρωση από τις Αρχές ενός κυκλώματος που δραστηριοποιούνταν επί χρόνια στην εμπορία ανθρώπινων οργάνων και λειψάνων, και που μάλιστα εμπλέκεται ο μέχρι πρότινος διευθυντής του νεκροτομείου της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαντ.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί εφτά άτομα σε σχέση με τη σοκαριστική υπόθεση, με τελευταίους τον πρώην διευθυντή του νεκροτομείου, τη σύζυγό του και τη συνεργάτιδά του Κατρίνα Μακλίν, οι οποίοι οδηγήθηκαν εχθές στη δικαιοσύνη.

Ο 55χρονος Σέντρικ Λοτζ, που εργαζόταν στο Χάρβαρντ από το 1995 μέχρι την απόλυσή του τον περασμένο Μάιο, κατηγορείται ότι έκλεβε ανθρώπινα όργανα από το νεκροτομείο της ιατρικής σχολής και τα πουλούσε online με τη βοήθεια της 63χρονης συζύγου του, Ντενίς. Οι «συνεργάτες» του περιλάμβαναν την 44χρονη Κατρίνα Μακλίν, τον 46χρονο Τζόσουα Τέιλορ και τον 52χρονο Μάθιου Λάμπι, που αγόραζαν τα όργανα και στη συνέχεια τα πωλούσαν σε άλλα άτομα.

«Κατά καιρούς, ο Σέντρικ Λοτζ χρησιμοποιούσε την πρόσβασή του στο νεκροτομείο για να επιτρέψει στην Κατρίνα Μακλίν, τον Τζόσουα Τέιλορ και άλλους να εισέλθουν σε αυτό και να επιλέξουν τα όργανα και τα λείψανα που τους ενδιέφεραν», αναφέρει το κατηγορητήριο, σύμφωνα με τη New York Post.

Ένας από τους πελάτες του Λάμπι, ο 40χρονος Τζέρεμι Πόλι, ήταν ιδιαίτερα ενεργός στην αγοραπωλησία οργάνων, με τους δυο τους να συμμετέχουν σε συναλλαγές ύψους άνω των 100.000 δολαρίων. Ο Πόλι, παλιός «γνώριμος» των Αρχών, είναι ο ιδιοκτήτης του The Grand Wunderkammer, ενός καταστήματος που πουλάει «παράξενα και ασυνήθιστα αντικείμενα» σε ιδιώτες και μουσεία. Είναι επίσης ο διευθυντής ενός μουσείου που ονομάζεται Memento Mori, σύμφωνα με τη σελίδα του στο Facebook.

O άνδρας με την εκκεντρική εμφάνιση και τα πολυάριθμα piercing δεν είχε δοσοληψίες μόνο με τον Λέμπι, αλλά και με μία άλλη συνεργάτιδα του Λοτζ, την Κατρίνα Μακλίν από το Σάλεμ της Μασαχουσέτης, ιδιοκτήτρια της επιχείρησης Kat’s Creepy Creations. Τον Οκτώβριο του 2020 η Μακλίν πούλησε δύο πρόσωπα που είχαν αφαιρεθεί από σορούς στον Πόλι έναντι 600 δολαρίων, ενώ του έστειλε και ένα κομμάτι ανθρώπινο δέρμα, το οποίο ο ίδιος ανέλαβε να επεξεργαστεί και να το στείλει πίσω στην επιχειρηματία.

Επιπλέον, ο Πόλι είχε πραγματοποιήσει πάνω από 25 πληρωμές στον τρίτο συνεργάτη του διευθυντή του νεκροτομείου, τον Τζόσουα Τέιλορ, καταθέτοντας στους λογαριασμούς του ποσά που ξεπερνούν συνολικά τα 40.000 δολάρια.

Ο Τζέρεμι Πόλι είχε συλληφθεί το περασμένο καλοκαίρι για βεβήλωση νεκρού και αποδοχή κλοπιμαίων, μετά από ανώνυμη καταγγελία που έκανε λόγο για ύποπτη δραστηριότητα του 44χρονου σε σχέση με τις συλλογές του. Ο καταγγέλλων είπε στις Αρχές ότι είχε βρει μεγάλους κουβάδες να ανθρώπινα όργανα στο υπόγειο του Πόλι. Οι Αρχές αργότερα ανακάλυψαν ανθρώπινα μυαλά, συκώτια, πνεύμονες και κομμάτια δέρματος στο σημείο που τους είχε υποδειχθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύλληψη του Πόλι τον περασμένο Ιούνιο οδήγησε τελικά τους ερευνητές σε ένα ακόμη άτομο, την 36χρονη Κάντας Τσάπμαν Σκοτ, η οποία κατηγορείται ότι έκλεβε πτώματα που προορίζονταν για αποτέφρωση από νεκροτομείο στο Άρκανσο και τα πουλούσε στον αδίστακτο έμπορο στην Πενσιλβάνια.

«Η κλοπή και η εμπορία ανθρωπίνων λειψάνων πλήττει την ίδια την ουσία του τι μας κάνει ανθρώπινα όντα», έκρινε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Κάραμ, καταγγέλλοντας τις «ειδεχθείς» και «φρικιαστικές» πράξεις της ομάδας και υποσχόμενος πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τα «θύματα» και τους οικείους τους.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έδωσαν στη δημοσιότητα, υπό τον τίτλο «Μια αποτροπιαστική προδοσία», οι πρυτάνεις των σχολών ιατρικής του Χάρβαρντ, ο Τζορτζ Ντάλι και ο Έντουαρντ Χάντερτ, αναφέρουν ότι με «φρίκη» ενημερώθηκαν ότι «κάτι προκαλεί τόσο μεγάλη ταραχή μπόρεσε να γίνει στο πανεπιστήμιο» που «είναι αφοσιωμένο στην περίθαλψη και στην υπηρεσία» των ανθρώπων.

Φωτογραφίες με προϊόντα από την επιχείρηση της Μακλίν:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.