ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Χάθηκε για πάντα στα βάθη του Ατλαντικού το υποβρύχιο; – Έχει μόλις 1% πιθανότητες επιβίωσης – Τους απομένει οξυγόνο για 24 ώρες

Οι έρευνες θα συνεχιστούν όσο υπάρχουν ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί

Χάθηκε για πάντα στα βάθη του Ατλαντικού το υποβρύχιο; – Έχει μόλις 1% πιθανότητες επιβίωσης – Τους απομένει οξυγόνο για 24 ώρες

Παραμένει η αγωνία για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο υποβρύχιο, το οποίο χάθηκε στα βάθη του Ατλαντικού Ωκεανού, την ώρα που μετέφερε τουρίστες στο ναυάγιο του Τιτανικού. 

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονα το χαμένο υποβρύχιο του Τιτανικού έχει πλέον μόνο 1% πιθανότητες επιβίωσης, ωστόσο οι ήχοι που ακούγονται από τον βυθό δίνουν ελπίδες για σημάδια ζωής, αν και υπάρχει και ο φόβος το υποβρύχιο να έχει εκραγεί. 

Ο απόστρατος αντιναύαρχος του βρετανικού ναυτικού, Chris Parry, δήλωσε στο LBC ότι οι ελπίδες να βρεθεί το βαθυσκάφος, ενώ δεν εκπέμπει σήμα, είναι αδύνατο στον χρόνο που απομένει. 

Ο ναύαρχος Parry δήλωσε: «Φοβάμαι ότι οι πιθανότητες είναι ελάχιστες. Προφανώς, θέλουμε να παραμείνουμε αισιόδοξοι, αλλά υπάρχουν δύο προβλήματα εδώ: το ένα είναι να βρεθεί το υποβρύχιο και το δεύτερο είναι πώς στο καλό θα το βγάλετε από το βυθό; Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και δεν νομίζω ότι κανείς έχει ιδέες για το πώς να το κάνει αυτή τη στιγμή».

Ο υποναύαρχος John Mauger, ο οποίος συμβάλλει στον συντονισμό της έρευνας, δήλωσε χθες ότι το υποβρύχιο θα μπορούσε να έχει κολλήσει στον βυθό. «Δεν διαθέτουμε εξοπλισμό που να μπορεί να κάνει έρευνα του βυθού» είπε, σβήνοντας τις ελπίδες.

«Υπάρχουν πολλά συντρίμμια (σ.σ.: του Τιτανικού), οπότε ο εντοπισμός του θα είναι δύσκολος. Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στην προσπάθεια να το εντοπίσουμε».

Μιλώντας για τις συνθήκες στα βάθη του ωκεανού, ο ναύαρχος Parry πρόσθεσε: «Είναι εντελώς σκοτεινά εκεί κάτω, και έχεις επίσης πολλή λάσπη και άλλα πράγματα που παρασύρονται. Μπορείς να δεις μόνο περίπου 20 πόδια μπροστά σου με τους προβολείς. Υπάρχουν πολύ ισχυρά ωκεάνια ρεύματα που σε σπρώχνουν».

Ο συνταγματάρχης Virts, πρώην διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, δήλωσε στην εκπομπή Today ότι πιστεύει πως αν η ομάδα «μπορεί να διασωθεί, θα διασωθεί λόγω της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλεται». 

«Βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση και ο χρόνος τρέχει. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της εταιρείας και των υποβρυχίων, μέχρι την Πέμπτη θα έχουν ξεμείνει από οξυγόνο. Ελπίζουμε λοιπόν να τους βγάλουμε σύντομα, καθώς ο χρόνος τρέχει. Το νερό είναι πολύ βαθύ, δύο μίλια και πλέον. Είναι σαν μια επίσκεψη σε έναν άλλο πλανήτη. Είναι ένα περιβάλλον χωρίς ήλιο, ψυχρό και με υψηλή πίεση», σημείωσε ο ίδιος.

Μιλώντας στο BBC Ωκεανογράφος περιέγραψε τι μπορεί να συμβεί αν κάποιος επιχειρήσει να διαφύγει από το υποβρύχιο σε βάθος 3.800 μέτρων κάτω από το νερό.

«Η πίεση είναι συγκλονιστική. Θα συνέθλιβε οποιονδήποτε επιχειρούσε να βγει από το υποβρύχιο σε τέτοιο βάθος. Όποιος το προσπαθούσε θα ζούσε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο», λέει χαρακτηριστικά.

Για τον λόγο αυτό εξηγεί ότι πρώτα πρέπει το υποβρύχιο να ανελκυστεί στην επιφάνεια της θάλασσας.

Ένας άλλος ειδικός, ο Dr Jamie Pringle, στο Πανεπιστήμιο του Κιλ δήλωσε στο Sky News ότι πιθανότατα το βαθυσκάφος έχει πρόβλημα με τα ηλεκτρολογικά του και αυτό σημαίνει ότι εντός θα επικρατεί απόλυτο σκοτάδι και ψύχος.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν όσο υπάρχουν ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί

Το υποβρύχιο έχει εξαφανιστεί από την Κυριακή (18/06/2023) με πέντε επιβαίνοντες κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών Ναύαρχο John Mauger της αμερικανικής ακτοφυλακής είναι μια ιδιαίτερα περίπλοκη επιχείρηση και είναι αναγκαία η συνδρομή πολλών κρατών.

Επιβεβαίωσε ότι ένα αεροσκάφος εντόπισε θόρυβο κάτω από το νερό αλλά σημείωσε ότι ακόμα είναι άγνωστη η πηγή του θορύβου.

Πρόσθεσε ότι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης θα συνεχιστεί όσο υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν οι επιβαίνοντες ζωντανοί.

Νωρίτερα η αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε: «Καναδικά αεροπλάνα P-8 εντόπισαν θορύβους κάτω από το νερό στη ζώνη έρευνας. Κατά συνέπεια οι επιχειρήσεις με ROV (σ.σ.: τηλεκατευθυνόμενο όχημα) μεταφέρθηκαν για να επιχειρηθεί να διερευνηθεί η προέλευση των θορύβων», ανακοίνωσε μέσω του Twitter η αμερικανική Ακτοφυλακή. Οι έρευνες με ROV «είχαν αρνητικά αποτελέσματα, αλλά συνεχίζονται».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκτός απ’ αυτούς τους θορύβους από χτύπους, «ελήφθησαν επιπλέον ακουστικά σήματα και θα βοηθήσουν να προσανατολιστούν τα μέσα επιφανείας, ενώ διατηρούνται ταυτόχρονα οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες», μετέδωσε από την πλευρά του το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο ένα εσωτερικό έγγραφο της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.