ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Yποβρύχιο Titan: Απαντήσεις ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων – Ποιος θα αναλάβει τις έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας

H ακτοφυλακή των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι η απώλεια του υποβρυχίου Titan ήταν «μεγάλο θαλάσσιο ατύχημα»

Yποβρύχιο Titan: Απαντήσεις ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων – Ποιος θα αναλάβει τις έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας

Δραματικό φινάλε γράφτηκε στην υπόθεση εξαφάνισης και έρευνας του «Titan», τα ίχνη του οποίου αγνοούνταν από την Κυριακή (18/6).

Οι συγγενείς των θυμάτων του δυστυχήματος με το υποβρύχιο Titan στον βυθό του Ατλαντικού και για αυτό τον λόγο ξεκινούν άμεσα έρευνες με αφετηρία το σκάφος ανεφοδιασμού του βαθυσκάφους, Polar Prince.

Καναδοί ερευνητές επιβιβάστηκαν στο Polar Prince με το που ελλιμενίστηκε στο στο St John’s, Newfoundland προκειμένου να συλλέξουν και να εξετάσουν αρχεία καταγραφής των δεδομένων του μοιραίου ταξιδιού αλλά και για να πάρουν συνεντεύξεις από το πλήρωμα.

Σύμφωνα με τον Guardian, το Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών του Καναδά (TSB) επιβεβαίωσε ότι διεξάγει έρευνα για τους θανάτους πέντε ατόμων στο σκάφος Titan της OceanGate κατά τη διάρκεια κατάδυσης στον Τιτανικό και έχει μιλήσει με όσους ταξίδεψαν με το μητρικό πλοίο του Τιτάνα, το Polar Prince.

«Διεξάγουμε έρευνα ασφάλειας στον Καναδά, δεδομένου ότι επρόκειτο για πλοίο με καναδική σημαία που αναχώρησε από καναδικό λιμάνι και ενεπλάκη σε αυτό το περιστατικό, αν και σε διεθνή ύδατα», δήλωσε η Κάθι Φοξ, πρόεδρος του συμβουλίου μεταφορών. «Άλλες υπηρεσίες μπορούν να επιλέξουν να διεξάγουν έρευνες και αυτό εξαρτάται από αυτούς».

Η κ. Φοξ ανέφερε πως είναι κατανοητό το διεθνές ενδιαφέρον και ότι η TSB θα μοιραζόταν τις πληροφορίες που συνέλεξε με άλλες υπηρεσίες, όπως το National Transportation Safety Board και το US Coast Guard, εντός των ορίων της καναδικής νομοθεσίας. Οι ηχογραφήσεις και οι καταθέσεις μαρτύρων προστατεύονται από την καναδική νομοθεσία, είπε.

«Η έρευνά μας θα πάει εκεί που μας οδηγούν τα στοιχεία», πρόσθεσε. «Θέλουμε να συνεργαστούμε».

Τα ναυτιλιακά πρακτορεία ερευνούν την περιοχή στον Βόρειο Ατλαντικό όπου το σκάφος ανατινάχθηκε, σκοτώνοντας και τους πέντε επιβαίνοντες . Τα συντρίμμια εντοπίστηκαν περίπου 12.500 πόδια (3.810 μέτρα) κάτω από το νερό, περίπου 500 μέτρα μακριά από τα συντρίμμια του Τιτανικού που επρόκειτο να εξερευνήσει.

Υπενθυμίζεται ότι το Polar Prince, έφυγε από τη Νέα Γη στις 16 Ιουνίου, ρυμουλκώντας τo βαθυσκάφος Titan. Στο πλοίο επέβαιναν 41 άτομα – 17 μέλη του πληρώματος και 24 άλλα – συμπεριλαμβανομένων των πέντε που έχασαν τη ζωή τους όταν ο Τιτάνας εξερράγη.

Η αμερικανική ακτοφυλακή ηγήθηκε της αρχικής αποστολής έρευνας και διάσωσης, μιας τεράστιας διεθνούς προσπάθειας που πιθανότατα κόστισε εκατομμύρια δολάρια.

Δεν ήταν απολύτως σαφές ποιος θα είχε την δικαιοδοσία να ηγηθεί μιας πολύπλοκης έρευνας που θα περιλαμβάνει πολλές χώρες. Η OceanGate Expeditions, η εταιρεία που κατείχε και διαχειριζόταν τον Τιτάνα, εδρεύει στις ΗΠΑ, αλλά το υποβρύχιο ήταν εγγεγραμμένο στις Μπαχάμες. Το OceanGate εδρεύει στο Έβερετ της Ουάσιγκτον, αλλά έκλεισε όταν βρέθηκε ο Τιτάνας. Εν τω μεταξύ, το μητρικό πλοίο του Τιτάνα, το Polar Prince, ήταν από τον Καναδά και οι νεκροί ήταν από την Αγγλία, το Πακιστάν, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Η TSB είπε ότι η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι η απώλεια του υποβρυχίου Titan ήταν «μεγάλο θαλάσσιο ατύχημα» και πως είναι αυτή που θα ηγηθεί της έρευνας, κάτι το οποίο ωστόσο δεν επιβεβαιώνουν οι ΗΠΑ.

Το πώς θα προχωρήσει η συνολική έρευνα περιπλέκεται από το γεγονός ότι ο κόσμος της εξερεύνησης βαθέων υδάτων δεν είναι καλά ρυθμισμένος.

Ένα βασικό μέρος οποιασδήποτε έρευνας είναι πιθανό να είναι ο ίδιος ο Τιτάνας. Έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με το εάν το σκάφος προοριζόταν για καταστροφή λόγω του αντισυμβατικού σχεδιασμού του και της άρνησης του δημιουργού του να υποβληθεί σε ανεξάρτητους ελέγχους που είναι τυπικοί στον κλάδο.

Το Titan δεν ήταν νηολογημένο ως πλοίο των ΗΠΑ ή σε διεθνείς οργανισμούς που ρυθμίζουν την ασφάλεια. Και δεν ταξινομήθηκε από έναν όμιλο ναυτιλιακής βιομηχανίας που θέτει πρότυπα σε θέματα όπως η κατασκευή κύτους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.