ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Υποβρύχιο Titan: «Ο πιλότος έκανε απόρριψη βαρών σημαίνει ότι κάτι είχε δει»

«Όλα τα βαθυσκάφη, ανάλογα των αριθμό των καταδύσεων που έχουν, παρουσιάζουν κόπωση»

Υποβρύχιο Titan: «Ο πιλότος έκανε απόρριψη βαρών σημαίνει ότι κάτι είχε δει»

Η τραγική κατάληξη του υποβρυχίου Titan το οποίο συνεθλίβη 500 μέτρα μακριά από το ναυάγιο του Τιτανικού συγκλόνισε τον πλανήτη, και σύμφωνα με με την επίσημη ενημέρωση της Αμερικανικής Ακτοφυλακή «διαλύθηκε από την πίεση του νερού».

Ο χειριστής υποβρυχίων Πολεμικού Ναυτικού, Κώστας Κατσαρός, μίλησε για τα ερωτήματα γύρω από την τραγωδία, λέγοντας πως «ο πιλότος κάτι είχε καταλάβει».

Συγκεκριμένα είπε «ο πιλότος έκανε απόρριψη βαρών, που σημαίνει ότι κάτι είχε δει και είναι κάπου 10 δευτερόλεπτα. Ενημέρωσε την επιφάνεια ότι έχει πρόβλημα και ανεβαίνει, και αυτό άλλα 10 δευτερόλεπτα. Δόθηκε ένας χρόνος λιγότερο από λεπτό για να είδε κάτι. Πιθανώς να είδε μία στρέβλωση ή παραμόρφωση στο κυλινδρικό κομμάτι. Έκανε κάποιες κινήσεις ωστόσο δεν του δόθηκε περιθώριο αντίδρασης πάνω από ένα λεπτό» συμπλήρωσε.

«Υπάρχουν βαθυσκάφη που έχουν επισκεφθεί πολλές φορές τον Τιτανικό. Απλώς το συγκεκριμένο ήταν εξερευνητικό όχι μόνο στον Τιτανικό, αλλά εξερευνούσε και νέα μονοπάτια στη σχεδίαση βαθυσκαφών.

Σε παγκόσμια κλίμακα, όλοι αυτοί που ναυπηγούν βαθυσκάφη, η φιλοσοφία είναι ότι το στεγανό κομμάτι είναι σε σχήμα σφαίρας, είναι το μόνο σχήμα που δέχεται τις λιγότερες πιέσεις ομοιόμορφα.

Σε αυτό το βαθυσκάφος το σχήμα ήταν κυλινδρικό, από τιτάνιο και ενίσχυση από ανθρακονήματα. Αυτό είναι μία καινούρια τεχνολογία που δεν έχει δοκιμαστεί παγκοσμίως. Το Τμήμα Ναυπηγών του Πολυτεχνείου έχει κάνει πειραματικά τέτοιους κυλίνδρους, αλλά είναι για housing, για να φιλοξενήσουν ηλεκτρονικά και όχι για να βάλουν μέσα ανθρώπους», είπε αρχικά.

«Επομένως σε όλο αυτό το εγχείρημα, ο κίνδυνος ήταν ότι με τέτοια σχεδίαση και τέτοια υλικά δεν είχε ξαναχρησιμοποιηθεί.

Ήταν αστοχία υλικού, γιατί μετά από 30 φορές που το Titan είχε επισκεφθεί τον Τιτανικό δυστυχώς κατέρρευσε με τον πιο τραγικό τρόπο. Υπάρχει κόπωση του υλικού, όλα τα βαθυσκάφη, ανάλογα των αριθμό των καταδύσεων που έχουν, παρουσιάζουν κόπωση.

Αυτή η κόπωση με ειδικά όργανα, επιθεωρείται και το ελέγχουν και ανάλογα κάνουν επισκευές ή ενισχύσεις, είτε ακόμη μειώνουν το βάθος επιχειρησιακής λειτουργίας του. Δεν μπόρεσαν να υπολογίσουν την κόπωση του υλικού» προσέθεσε ο κ. Κατσαρός.

Υπάρχει «μαύρο κουτί» στο βαθυσκάφος;

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, «μέχρι στιγμής παγκοσμίως δεν έχουν μαύρο κουτί. Το πρωτόκολλο είναι η συνεχής επικοινωνία. Ανά τέταρτο γίνεται ενημέρωση βάθους και κατάσταση καμπίνας. Αυτό το κάναμε και εμείς στο βαθυσκάφος «Θέτις».

Επικοινωνεί το βαθυσκάφος με το μητρικό πλοίο, και φαίνεται το ποσοστό του οξυγόνου, η υγρασία, διοξείδιο του άνθρακα και θερμοκρασία.

Μπορεί να καταγραφεί και η τελευταία θέση. Βρέθηκαν τα συντρίμμια περίπου 500 μέτρα μπροστά από την πλώρη του Τιτανικού, από το πλοίο επιφανείας, σίγουρα ήξεραν το στίγμα που είχε ποντιστεί το βαθυσκάφος. Μία πρακτική είναι ότι ήταν λογικό να βρεθεί λίγο πιο εκεί από την πλώρη.

Το σχέδιο ήταν να επισκεφθεί πρώτη την πλώρη του Τιτανικού, οπότε το έριξαν 200-300 μέτρα από την πλώρη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Δεν χάθηκε το στίγμα του υποβρυχίου, χάθηκε η επικοινωνία. Αν καταστράφηκε και το σύστημα επικοινωνίας του βαθυσκάφους η συσκευή USBL, που είναι από τα ακριβότερα συστήματα παγκοσμίως, κοστίζει περίπου 500.000 δολάρια, ήξεραν την τελευταία θέση του υποβρυχίου η οποία ήταν η αναμενόμενη» κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.