Αυτό με το κόστος των FDI θα το δούμε πολύ σύντομα σε άλλη διάσταση...

Ζελένσκι και Φίτσο συμφώνησαν να συναντηθούν για το θέμα του ρωσικού αγωγού που κρατά κλειστό το Κίεβο

«Δέχτηκα την πρόσκληση από τον Ζελένσκι» δήλωσε ο Φίτσο

Ζελένσκι και  Φίτσο   συμφώνησαν να συναντηθούν για το θέμα του ρωσικού αγωγού που κρατά κλειστό το Κίεβο

Οι ηγέτες της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο συμφώνησαν σήμερα καταρχήν για μια συνάντηση, με τη Μπρατισλάβα να κατηγορεί το Κίεβο ότι μπλοκάρει τις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού πετρελαίου Ντρούζμπα.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Ουκρανός πρόεδρος προσκάλεσε τον Σλοβάκο πρωθυπουργό στην Ουκρανία «για τα υφιστάμενα προβλήματα», δήλωσε η ουκρανική προεδρία σε ανακοίνωση.

«Δέχτηκα αυτή την πρόσκληση», εκφράζοντας παράλληλα «την προτίμησή μου για μια συνάντηση» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), απάντησε ο Φίτσο σε δήλωση, χωρίς να διευκρινίζει την ημερομηνία.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας «αποκόμισα τη σαφή εντύπωση ότι η Ουκρανία δεν έχει κανένα συμφέρον να αποκαταστήσει τη διαμετακόμιση του πετρελαίου μέσω του εδάφους της», πρόσθεσε.

Το μέρος αυτού του αγωγού πετρελαίου που βρίσκεται στην Ουκρανία υπέστη ζημιές από ρωσικά πλήγματα τον Ιανουάριο.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία δηλώνουν ότι το μέρος αυτό επισκευάστηκε.

Ωστόσο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αφήνει να εννοηθεί ότι οι εργασίες αυτές δεν έχουν τελειώσει ακόμη… 

Σήμερα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είπε ότι θέλει να δημιουργήσει μια «σλοβακο-ουγγρική ερευνητική επιτροπή» για να διαπιστωθεί, επιτόπου, την πραγματική κατάσταση του αγωγού πετρελαίου.

Και στη δήλωσή του απόψε, ο Φίτσο εξέφρασε τη λύπη του για «την απόρριψη μιας τέτοιας δραστηριότητας επιθεώρησης από τον πρόεδρο Ζελένσκι» μετά “μια αρνητική γνωμοδότηση των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών”.

Η Βουδαπέστη μπλοκάρει δάνειο 90 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ προς την Ουκρανία και την υιοθέτηση νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, μέχρι το Κίεβο να ξαναρχίσει τις παραδόσεις.

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022, η ΕΕ απαγόρευσε την εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία. Ωστόσο, ο πετρελαιαγωγός Ντρούζμπα (“φιλία” στα ρωσικά) εξαιρέθηκε προσωρινά έπειτα από αίτημα της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας.

Οι δύο αυτές χώρες της ΕΕ, οι οποίες κυβερνώνται από εθνικιστές, δεν θέλουν να θέσουν τέλος στις εμπορικές τους σχέσεις με τη Ρωσία όσον αφορά το πετρέλαιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.