ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Έκαψαν Κοράνι στην Σουηδία: Απελάθηκε ο πρέσβης της χώρας από το Ιράκ μετά την έφοδο στην πρεσβεία (βίντεο)

Οργισμένο πλήθος κατά της πρεσβείας

Έκαψαν Κοράνι στην Σουηδία: Απελάθηκε ο πρέσβης της χώρας από το Ιράκ μετά την έφοδο στην πρεσβεία (βίντεο)

Το Ιράκ απέλασε σήμερα την πρεσβευτή της Σουηδίας στη Βαγδάτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σχεδιαζόμενη καύση του Κορανίου στη Στοκχόλμη που οδήγησε εκατοντάδες διαδηλωτές να εφορμήσουν και να πυρπολήσουν τη σουηδική πρεσβεία στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης προσέθεσε πως η Βαγδάτη ανακαλεί επίσης τον επιτετραμμένο της στη Σουηδία και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράκ μετέδωσε πως το Ιράκ ανέστειλε την άδεια λειτουργίας της σουηδικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών Ericsson στο ιρακινό έδαφος.

Πιστεύετε ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ από το 2019 πέτυχαν ή απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές;

  • Πέτυχαν (5%, 697 Votes)
  • Απέτυχαν (90%, 13.876 Votes)
  • Μέτρια αποτελέσματα (4%, 690 Votes)
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (1%, 117 Votes)

Σύνολο ψήφων: 15.380

Loading ... Loading ...

Διαδηλωτές στη Σουηδία αιτήθηκαν και έλαβαν άδεια από τη σουηδική αστυνομία για να κάψουν το Κοράνι έξω από την ιρακινή πρεσβεία σήμερα.

Οι διαδηλωτές κλότσησαν και κατέστρεψαν εν μέρει ένα βιβλίο που όπως είπαν ήταν ένα αντίτυπο του Κορανίου, αλλά έφυγαν από την περιοχή χωρίς να του βάλουν φωτιά.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ δήλωσε πως το προσωπικό της πρεσβείας είναι ασφαλές αλλά οι ιρακινές αρχές απέτυχαν στην ευθύνη τους να προστατεύσουν την πρεσβεία όπως προβλέπει η Σύμβαση της Βιέννης.

Η ιρακινή κυβέρνηση καταδίκασε έντονα την πυρπόληση της σουηδικής πρεσβείας, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία Αλ-Σουντάνι που είπε ότι η ασφάλεια παραβιάστηκε και δεσμεύθηκε για την προστασία των διπλωματικών αποστολών.

https://twitter.com/spectatorindex/status/1681819031089606658?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1681819031089606658%7Ctwgr%5Eb34da328df67e7aa83b5875907db3bc2ec8892f0%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fkosmos%2Fto-irak-apelase-ton-souido-presveyti-gia-tis-diadiloseis-pou-prosevalan-to-korani%2F3822516%2F

Όμως η Βαγδάτη ενημέρωσε επίσης “τη σουηδική κυβέρνηση ότι οποιαδήποτε επανάληψη του περιστατικού με την καύση του ιερού Κορανίου στο σουηδικό έδαφος θα καταστήσει αναγκαία τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων“, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η απόφαση να ανακληθεί ο επιτετραμμένος στη Σουηδία ελήφθη ενώ η διαμαρτυρία στη Στοκχόλμη είχε ξεκινήσει αλλά προτού οι διαδηλωτές να φύγουν χωρίς να κάψουν το Κοράνι.

Ο Μπίλστρομ είπε πως η έφοδος στην πρεσβεία ήταν “εντελώς απαράδεκτη και η κυβέρνηση καταδικάζει σθεναρά αυτές τις επιθέσεις”, Πρόσθεσε: “Η κυβέρνηση είναι σε επαφή με Ιρακινούς εκπροσώπους σε υψηλό επίπεδο προκειμένου να εκφράσει την απογοήτευσή μας”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τη σημερινή διαδήλωση είχαν καλέσει υποστηρικτές του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ, διαμαρτυρόμενοι για τη δεύτερη σχεδιαζόμενη καύση του Κορανίου στη Σουηδία σε διάστημα μερικών εβδομάδων, σύμφωνα με δημοφιλή ομάδα στην εφαρμογή Telegram που συνδέεται με τον επιδραστικό κληρικό και άλλα προσκείμενα στον Σαντρ μέσα ενημέρωσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.