ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στον Πηνειό: Σπάνε το ανάχωμα στο Φράγμα της Γυρτώνης για να σωθεί η Λάρισα

Ο Πηνειός έχει φουσκώσει επικίνδυνα, ενώ οι τεράστιες ποσότητες νερού συνεχίζουν να ρέουν με κατεύθυνση τη Λάρισα

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στον Πηνειό: Σπάνε το ανάχωμα στο Φράγμα της Γυρτώνης για να σωθεί η Λάρισα

O Πηνειός φουσκώνει από τα νερά που έχει φέρει η κακοκαιρία «Daniel» και ήδη προκαλεί τα πρώτα πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς αρκετά φρεάτια έχουν υπερχειλίσει και για τον λόγο αυτό πάρθηκε η απόφαση να σπάσουν αναχώματα στο Φράγμα της Γυρτώνης, όπως φαίνεται και στο βίντεο του tirnavospress.

Στο σημείο βρίσκεται ο Αστυνομικός Διευθυντής Αγάπιος Χαρακόπουλος, ο πρόεδρος Κοινότητας Φαλάνης – Δασοχωρίου Λυγούρας Κώστας, ο αντιπρόεδρος Ρένος Καρύωτης και ο αντιπρόεδρος Πιτσιος Αντρέας.

Τόσο οι κάτοικοι της Λάρισας όσο και των περιοχών που ο Πηνειός διασχίζει βρίσκονται σε ετοιμότητα ενώ σε κάποια χωριά που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού. έχει ήδη δοθεί εντολή εκκένωσης.

Ο Πηνειός έχει φουσκώσει επικίνδυνα, ενώ οι τεράστιες ποσότητες νερού συνεχίζουν να ρέουν με κατεύθυνση τη Λάρισα. Λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα εστάλη νέο μήνυμα του 112.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Φαρκαδόνα απομακρυνθείτε προς Γριζάνο & αν βρίσκεστε στις περιοχές Κλοκοτός Γεωργανάδες & Πετρόπορος απομακρυνθείτε προς Οιχαλία λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού».

Στο πόδι είναι εδώ και λίγες ώρες οι κάτοικοι στη συνοικία του Αγίου Θωμά στη Λάρισα βλέποντας το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων να μην μπορεί να ανταποκριθεί εξαιτίας της υψηλής στάθμης του Πηνειού κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να αρχίσει να ανεβαίνει η στάθμη των νερών στους δρόμους της συνοικίας απειλώντας σπίτια και επιχειρήσεις.

Την Λάρισα φοβούνται ότι μπορεί να έχουν την τύχη του Βόλου. Μία πόλη 200 χιλιάδων ανθρώπων κινδυνεύει κι αυτή να αφανιστεί.

Μάλιστα ορισμένοι κάτοικοι εγκαταλείπουν τις οικίες τους και καταφεύγουν σε συγγενικά πρόσωπα ενώ η ανησυχία γενικότερα των κατοίκων είναι έντον.

Την ίδια ώρα, σε έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε ο δήμος Λαρισαίων, λόγω της έντονης ανησυχίας που υπάρχει να πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη της Λάρισας, καλώντας τους πολίτες να απομακρυνθούν από την πλημμυρική ζώνη, αλλά και να είναι σε επιφυλακή όσοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ποτάμι.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που καταλήγουν στον Πηνειό πριν την είσοδο της κοίτης στην πόλη της Λάρισας. Η ροή των υδάτων σημειώνει συνεχώς αυξητική τάση. Για το λόγο αυτό εκδόθηκε νωρίτερα προειδοποίηση από το 112. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για το επόμενο εικοσιτετράωρο τουλάχιστον και προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων. Η πλημμυρική ζώνη ορίζεται στο διάστημα από την Αμυδαλέα έως τη Γυρτώνη και περιλαμβάνει την έκταση ανάμεσα στα αναχώματα στις δύο πλευρές του Πηνειού.

Όσοι βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας. Ο υπόλοιπος πληθυσμός που βρίσκεται πλησίον αλλά όχι εντός της πλημμυρικής ζώνης θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε επίσης αύριο Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και για προληπτικούς λόγους να μην λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί της Λάρισας, ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε επιφυλακή και θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση. Ζητούμε από τους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις αυτές».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.