Διπλωματική κρίση Ελλάδος-Τουρκίας από την απόρριψη των PCR test της Γαλατασαράι στο «Eλ.Βενιζέλος»

Διπλωματική κρίση Ελλάδος-Τουρκίας από την απόρριψη των PCR test της Γαλατασαράι στο «Eλ.Βενιζέλος»

Σε διπλωματική κρίση εξελίσσεται η απαγόρευση εισόδου της ποδοσφαιρικής ομάδας της Γαλατασαράι να εισέλθει στην Ελλάδα με την μέθοδο της απόρριψης των PCR test των παικτών της: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και ζήτησε εξηγήσεις «για την ταλαιπωρία και την κακομεταχείριση που υπέστη η Γαλατασαράι στο αεροδρόμιο “Ελ.Βενιζέλος”».

Νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε μέσω Twitter το «μπλόκο» στην αποστολή της Γαλατασαράι, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» τη στάση της ελληνικής πλευράς.

Μετά τις τουρκικές διαμαρτυρίες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς,«απολογήθηκε» στην Άγκυρα ότι οι παίκτες της Γαλατασαράι αρνήθηκαν να υποβληθούν σε πρόσθετους ελέγχους rapid test, όπως αναφέρει η ΚΥΑ για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα.

Η αποστολή της Γαλατασαράι αντέδρασε έντονα, αρνήθηκε να υποβληθούν σε νέους ελέγχους τα μέλη της αφού ήδη είχαν προσκομίσει PCR test από την Τουρκία και αφού επικοινώνησε με την πρεσβεία της Τουρκίας, την κυβέρνηση και την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και ύστερα από αναμονή 2 ωρών, αποφασίστηκε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP Ομέρ Τσελίκ δήλωσε σε μήνυμά του, ότι «η ασέβεια που επέδειξαν οι ελληνικές αρχές ήταν απαράδεκτη», ενώ η τουρκική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Παρά την εκπλήρωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών, η συμπεριφορά που αντιμετώπισε η Γαλατασαράι μετά την προσγείωση στην Αθήνα είναι απαράδεκτη. Καταδικάζουμε αυτήν τη στάση των ελληνικών αρχών, η οποία δεν ταιριάζει στο πνεύμα του αθλητισμού».

Η ομάδα Γαλατασαράι επέστρεψε πίσω στην Κωνσταντινούπολη στις 22.30.

Ολόκληρη η «απολογία» Ν. Χαρδαλιά στην Άγκυρα: «Ο αυριανός φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας.

Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β’ 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.

Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της».

H ίδια η Γαλατασαράι, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «περιμένει μια συγγνώμη από τις ελληνικές Αρχές και τους αξιωματούχους για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων»:

«Στην Αθήνα, όπου πήγαμε να δώσουμε φιλικό σε φιλική ατμόσφαιρα, έγινε μια ξεκάθαρη διάκριση απέναντι σε μια τουρκική ομάδα. Πέρα από τη συνήθη διπλωματική πρακτική μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι δοκιμές PCR που ισχύουν για 72 ώρες δεν έγιναν δεκτές.

Ζητήθηκε νέο τεστ και παρότι ο προπονητής, Φατίχ Τερίμ, και μερικοί από τους παίκτες μας συμπεριφέρθηκαν εποικοδομητικά για το τεστ και έλαβαν τις σχετικές ενέργειες, τους συμπεριφέρθηκαν με εξαιρετικά ακατάλληλο και αλαζονικό τρόπο.

Δεν δεχόμαστε αυτήν τη στάση, την πρακτική και τη συμπεριφορά των Ελλήνων και των δυνάμεων ασφαλείας. Είναι η πρώτη φορά που η Γαλατασαράι, η οποία φέρει περήφανα την τουρκική σημαία στη φανέλα της και έχει εκπροσωπήσει την Τουρκία στην Ευρώπη πολλές φορές, υπέστη τέτοια έλλειψη σεβασμού.

Το Δ.Σ μετά την αξιολόγηση της κατάστασης που κάναμε με τον Τερίμ, αποφάσισε η ομάδα να επιστρέψει άμεσα. Εξ ονόματος της χώρας μας, περιμένουμε μια συγγνώμη από τις ελληνικές αρχές και τους αξιωματούχους για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το κράτος και τους αξιωματούχους της τουρκικής δημοκρατίας, ειδικά το Υπουργείο Εξωτερικών που δεν μας άφησε μόνους από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, ήταν σε επαφή με την αποστολή και προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα με φιλικά και διπλωματικά μέσα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Θέση για όσα συνέβησαν πήρε κι ο υπουργός Αθλητισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Κασάπογλου, ο οποίος καταδίκασε τη στάση των ελληνικών Αρχών. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Σχετικά με τη συμπεριφορά που αντιμετώπισε η Γαλατασαράι, που ταξίδεψε στην Ελλάδα για φιλικό ματς, μίλησα με τους προέδρους Μπουράκ Ελμάς και Φατίχ Χόκα στο τηλέφωνο και τους είπα ότι είμαι μαζί τους. Καταδικάζω απερίφραστα αυτή την ξεπερασμένη συμπεριφορά».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.