ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Με μαχητικά πάνω από τα νησιά & ερευνητικά εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ξεκινά ο Κ.Μητσοτάκης συζητήσεις με την Τουρκία

Με μαχητικά πάνω από τα νησιά & ερευνητικά εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ξεκινά ο Κ.Μητσοτάκης συζητήσεις με την Τουρκία

Λίγες ημέρες μετά την δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πως είναι έτοιμος για «αμοιβαίες υποχωρήσεις» και ενώ τα τουρκικά ερευνητικά είναι στην υφαλοκρηπίδα Δωδεκανήσων και Κρήτης και την ημέρα που τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά η Αθήνα ανακοινώνει πως ξεκίνησαν εκ νέου διερευνητικές επαφές!

Με ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε πως ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας θα λάβει χώρα την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021 στην Άγκυρα.

Ο προηγούμενος 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών είχε πραγματοποιηθεί προ επταμήνου -συγκεκριμένα στις 16 Μαρτίου- στην Αθήνα.

Μια ανακοίνωση που έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά τις δηλώσεις-σοκ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πως θα κάνουμε «αμοιβαίες υποχωρήσεις» στο Αιγαίο. Το ερώτημα εδώ όμως είναι τί εννοεί ο πρωθυπουργός με το «αμοιβαίες υποχωρήσεις», καθώς η Ελλάδα δεν ζήτησε ποτέ κάτι από την Τουρκία, πού ακριβώς θα κάνει υποχώρηση η Τουρκία; Από τα 100 που ζητάει θα υποχωρήσει στα 10 ή στα 20 ή στα 50 και αυτό θα το «βαφτίσουμε» ως «αμοιβαία υποχώρηση»;

Την ίδια ώρα η Άγκυρα έχει εκδώσει NAVTEX με την οποία δέσμευσε περιοχή που περικλείει το Καστελόριζο, και εκτείνεται εντός της Κυπριακής AOZ, για να κάνει έρευνες το «YUNUS-S», αλλά και το «Bilim-2» συνεχίζει να κάνει έρευνες μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου. Και φυσικά από την Αθήνα δεν έχει αντιδράσει κανείς γι’ αυτές τις έρευνες, αφού μέχρι και η Κύπρος εξέδωσε αντι-NAVTEX.

Φυσικά η ανακοίνωση ήρθε την ημέρα που η Άγκυρα «σήκωσε το γάντι», καθώς προχώρησε τόσο στην προκλητική ανακοίνωση με την οποία απαιτούσε από την Ελλάδα να Ελλάδα να σταματήσει τους εξοπλισμούς και να παραιτηθεί των δικαιωμάτων της σε ΑΟΖ, ενώ λίγες ώρες αργότερα έστειλε τουρκικά μαχητικά πάνω από ελληνικό έδαφος.

Έτσι άραγε θα πάει η Ελλάδα να κάτσει στο τραπέζι με την Τουρκία και να διαπραγματευτεί;

Υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο

Η τουρκική Αεροπορία προχώρησε στο παιχνίδι των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο. Στις 11:26, ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους, στα 29.000 πόδια, ενώ στις 11:27, δεύτερο ζευγάρι τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους στα 11.000 πόδια.

Η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας για θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας και για εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι ένα κενό όνειρο ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχθούμε αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αμφισβητούνται επίσης από τη διεθνή κοινότητα, δημιουργώντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», ανέφερε ο Τανζού Μπιλγκίτς.

Και πρόσθεσε: «Αντί συνεργασίας, η πολιτική εξοπλισμού της Ελλάδας και η προσπάθειά της να απομονώσει και να αποξενώσει την Τουρκία είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει τον εαυτό της και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.