Η Άγκυρα στήνει σταθμούς επιτήρησης στα Κατεχόμενα για τον πλήρη έλεγχο της Αν.Μεσογείου

Η Άγκυρα «περιχαρακώνει» την «Γαλάζια Πατρίδα» με την Αθήνα να είναι σιωπηλός παρατηρητής

Η Άγκυρα στήνει σταθμούς επιτήρησης στα Κατεχόμενα για τον πλήρη έλεγχο της Αν.Μεσογείου

Η Τουρκία στήνει παράκτιους σταθμούς παρακολούθησης και κέντρα ταυτοποίησης, με δύο από αυτούς να πραγματοποιούνται στα Κατεχόμενα της Κύπρου, σε μία κίνηση που έχει ως στόχο τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου και κυρίως της περιοχής που περιλαμβάνει μέρος της κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Εν ολίγοις αυτό που επιδιώκει είναι η «περιχαράκωση» της «Γαλάζιας Πατρίδας». Η Αθήνα ως συνηθίζει παραμένει σιωπηλή αφήνοντας την Άγκυρα να αποκτά μόνη της δικαιώματα στην περιοχή.

Η Τουρκία εντάσσει και σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Η Άγκυρα, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έχει ξεκινήσει την κατασκευή δύο από τους πέντε σταθμούς Παράκτιας Επιτήρησης. Οι σταθμοί θα δημιουργηθούν προς ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρώτος σταθμός θα ανεγερθεί στο Αναμούρ και ο δεύτερος στην Αλεξανδρέττα.

Επίσης, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη δημιουργία του Κέντρου Ταυτοποίησης και Παρακολούθησης καθώς και του Κέντρου Επιχειρήσεων, στην κατεχόμενη Κύπρο.

Η ανέγερση δύο κέντρων στα κατεχόμενα αποτελεί δείγμα των προθέσεων της Τουρκίας σ’ ό,τι αφορά τον έλεγχο των πλοίων που θα διακινούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τα κέντρα αυτά αναμένεται ότι θα λειτουργούν παράλληλα με τη χρήση πλωτών μέσων της τουρκικής Aκτοφυλακής.

Οι σταθμοί αυτοί θα είναι εξοπλισμένοι με συναγερμούς αναγνώρισης ζώνης ασφάλειας, εισόδου, εξόδου, ταχύτητας και επιτάχυνσης για τον επιλεγμένο τύπο πλοίου, έλεγχο ταυτότητας και πληροφορίες πλοήγησης των πλοίων, σύστημα τηλεχειρισμού και ανίχνευσης κίνησης.

Είναι εμφανές ότι όλα αυτά που ετοιμάζει η Τουρκία δεν θα περιοριστούν μόνο για τη θαλάσσια περιοχή πέριξ της τουρκικής επικράτειας. Πρόκειται για κινήσεις που έχουν να κάνουν με την επιτήρηση της περιοχής που η ίδια η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει ως δική της θαλάσσια ζώνη, αμφισβητώντας παράλληλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κύπρος επιζητά να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στηριζόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι η Κύπρος προσβλέπει στην προοπτική δημιουργίας μιας συντονισμένης θαλάσσιας παρουσίας της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μέχρι τώρα όμως στο μόνο που μπορεί να προσδοκά είναι στην παρουσία του γαλλικού Ναυτικού, το οποίο έχει ως αποστολή του την εξασφάλιστη των γεωτρητικών ερευνών της γαλλικής TOTAL.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.