Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο για υδρογονάνθρακες «Barbaros Hayrettin Pasa» («Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά») αφού πέρασε ανοιχτά από το Καστελόριζο παρακολουθούμενο από πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού τώρα κατευθύνεται στο λιμάνι της Μερσίνας όπου αναμένεται να φτάσει το μεσημέρι.

Μάλιστα η Άγκυρα εξέδωσε και NAVTEX  (οδηγία) σύμφωνα με την οποία θα πραγματοποιήσει έρευνες , μέσα και έξω από το λιμάνι της Μερσίνας  έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Ευτυχώς η Τουρκία στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να υλοποιεί τις εξαγγελίες της για αναζήτηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων περιμετρικά της Κυπριακής ΑΟΖ.

Πάντως η κίνηση της Άγκυρας να πάρει αιφνιδιαστικά από τη Μαύρη Θάλασσα το «Barbaros Hayrettin Pasa» προκάλεσε ανησυχία.

Η προηγούμενη οδηγία που είχε εκδώσει ανέφερε ότι το εν λόγω ερευνητικό σκάφος θα παράμενε στη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο  ξαφνικά επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και από χτες του δόθηκαν εντολές να αναχωρήσει εσπευσμένα.

Θυμίζουμε ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε διατυπώσει τον ισχυρισμό ότι «οι θαλάσσιοι τομείς που αναφέρονται στον διαγωνισμό που ξεκίνησε η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νοτίου Κύπρου (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία), στο ένα μέρος τους δυτικά του νησιού συμπίπτουν με τον τομέα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στη Μεσόγειο».

Το «Barbaros Hayrettin Pasa» αγοράστηκε πρόσφατα από την η Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου (TPAO), έναντι 130 εκατ. δολαρίων, είναι εξοπλισμένο με ότι πιο σύγχρονο σύστημα υπάρχει.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της TPAO, Αλί Ριζά Τοϊγκάρ, το συγκεκριμένο πλοίο μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες σε βάθος 6 χιλιομέτρων με τρισδιάστατη μορφή, διαθέτει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και έχει ναυπηγηθεί μόλις το 2011.

Το μήκους 85 μέτρων πλοίο πωλήθηκε στους Τούρκους ε από νορβηγική εταιρεία και προηγουμένως είχε την ονομασία «Polarcus Samur».

Πρόσφατα άλλαξε  εκτός από όνομα και χρώμα σε ναυπηγείο στην Τούζλα της Κωνσταντινούπολης. Το πλοίο διαθέτει μέχρι και ελικοδρόμιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr