ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Κριμαία: Η μεγαλύτερη επιχείρηση SEAD κατά της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου – Δεκάδες AGM-88B HARM εκτοξεύτηκαν κατά ρωσικών ραντάρ

Ετοιμάζεται μεγάλη επίθεση από το ΝΑΤΟ

Κριμαία: Η μεγαλύτερη επιχείρηση SEAD κατά της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου – Δεκάδες AGM-88B HARM εκτοξεύτηκαν κατά ρωσικών ραντάρ

Πολυεπίπεδη αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 24ης Απριλίου από την ουκρανική Αεροπορία εναντίον της ρωσικής Αεράμυνας στην Κριμαία. Η επιχείρηση σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη του είδους που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η αεροπορική επιχείρηση ήταν πολυεπίπεδη και συντονίστηκε από δυνάμεις του ΝΑΤΟ, με αεροσκάφη να επιχειρούν στα όρια του διεθνούς εναέριου χώρου πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο την καταστολή και καταστροφή της ρωσικής δυνατότητας αεράμυνας στη χερσόνησο της Κριμαίας σε μία «κλασική» αποστολή SEAD/DEAD.

Φαίνεται πως οι δυτικοί παρείχαν υποστήριξη στην ουκρανική Αεροπορία με χρήση ποικίλων αεροσκαφών.

Οι Αμερικανοί ανέλαβαν καθήκοντα αναγνώρισης μέσω αισθητήρων ISR στα δυτικά της Κριμαίας και πάνω από τα σύνορα Μολδαβίας – Ουκρανίας με αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-8A Poseidon, αναγνωριστικά μεγάλου υψομέτρου U-2S Dragonlady και αναγνωριστικά drone RQ-4B.

Οι Γάλλοι, στα νότια της χερσονήσου, πραγματοποίησαν επίσης υπερπτήσεις με αεροσκάφος ιπτάμενου ραντάρ E-3F και συνοδεία μαχητικών Rafale, ενώ η ιταλική και η βρετανική αεροπορία με τη σειρά τους διεξήγαγαν λίγο πιο νότια, επιχειρήσεις συλλογής ηλεκτρονικών δεδομένων (ELINT) με αεροσκάφη G-550 και RC-135W Rivet Joint αντίστοιχα, σε μεγάλα υψόμετρα.

Κατόπιν, αναφέρθηκαν εκτοξεύσεις βλημάτων ADM-160 MALD, τα οποία χρησιμοποιούνται ως «δολώματα» εναντίον ραντάρ, με σκοπό να προκαλέσουν την αντίδραση και ενεργοποίηση των εχθρικών αντιαεροπορικών συστημάτων, για την παροχή στοιχείων στόχευσης σε φίλια αεροσκάφη με ρόλο καταστολής και καταστροφής αεράμυνας.

Τα βλήματα εντοπίστηκαν από τη ρωσική Αεράμυνα πάνω από τη Σεβαστούπολη, τη Συμφερούπολη και το Κερτς.

Παράλληλα, με βίντεο που δημοσιεύτηκε στο «Χ», η ουκρανική Αεροπορία επιβεβαίωσε τη διενέργεια αποστολής SEAD εναντίον των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων στην Κριμαία, δημοσιεύοντας επιχειρήσεις αεροσκαφών Sukhoi Su-27 Flanker, σε πλήρη διαμόρφωση SEAD/DEAD, να εκτοξεύουν πολλαπλούς πυραύλους αντι-ραντάρ AGM-88B HARM. 

Φαίνεται πως η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ αναζητούν μία «βαλβίδα αποσυμπίεσης» για την δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα στρατεύματά τους απέναντι στη ρωσική προέλαση στα ανοιχτά μέτωπα στη Χερσώνα, στο Χάρκοβο και το Ντονέτσκ.

Πιθανώς μάλιστα η επιδρομή αυτή να αποτελεί προπαρασκευαστική ενέργεια για επερχόμενη επίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία.

Δείτε εδώ το βίντεο από το «Χ» 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.