Σχολιαστές και αρθρογράφοι συνεχίζουν την κριτική τους στον Ερντογάν ιδιαίτερα για την «αμοιβαιότητα» την οποία έθεσε ως όρο για την λειτουργία της Σχολής της Χάλκης. «Μια τρέλα» την χαρακτηρίζει ο γνωστός αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής «Zaman» Γιαβούζ Μπαϊντάρ, ο οποίος την θεωρεί πρόσχημα για να μη προχωρήσει η πλήρης προσέγγιση Τουρκίας – Ελλάδας, στην  οποία επίσης κρίνει την στάση της προσχηματική. 

Ο Μπουράκ Μπεκντίλ στην «Hurriyet», σε τόνο ειρωνικό, επικρίνει τον  Ερντογάν για τις ιδέες του περί«τουρκικής μειονότητας και της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου» και τον ρωτά τι θα έκανε «αν ο Πατριάρχης ήταν Αμερικανός;»

«Κάνει μεγάλο λάθος ο πρωθυπουργός να θέτει ζήτημα αμοιβαιότητας όταν μιλά για νόμιμα δικαιώματα των τούρκων πολιτών μη τουρκικής καταγωγής», γράφει ο  Μπεκντίλ και συνεχίζει: «Το να ζητούμε την ελληνική αμοιβαιότητα είναι τόσο παράλογο όσο να ζητούμε αμοιβαιότητα για τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας λ.χ. στη Σερβία ή σε μια πλήρως ορθόδοξη χώρα προτού αναγνωρίσουμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως Οικουμενικό Πατριάρχη. Τι θα γινόταν αν ο Πατριάρχης ήταν τούρκος πολίτης αμερικανικής καταγωγής;» Και καταλήγει: «Ο Ερντογάν θα ζητούσε από την Ουάσιγκτον να βελτιώσει τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στις ΗΠΑ προτού ο ίδιος τις αναγνωρίσει;» 

Αυτές οι απόψεις του τουρκικού Τύπου έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθότι το θέμα της Χάλκης όσο και αν το επιθυμεί ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν αφορά καθόλου το ελληνικό κράτος.Ακόμα και οι Τούρκοι αρθρογράφοι το καταλαβαίνουν αυτό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr