Αυτά είναι τα «3» σχέδια της Τουρκίας για την επόμενη μεγάλη κρίση με την Ελλάδα

Αυτά είναι τα «3» σχέδια της Τουρκίας για την επόμενη μεγάλη κρίση με την Ελλάδα

Ο εμβολισμός του περιπολικού «Γαύδος» του ΛΣ από την τουρκική «μίνι» κορβέτα της Ακτοφυλακής ήταν μια καλά προσχεδιασμένη κίνηση από την Άγκυρα.

Αυτή συνίστατο στην δημιουργία μιας νέα κρίσης στα Ίμια με στόχο, όπως και έγινε, να δηλωθεί στο πιο επίσημο επίπεδο, από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ότι οι νησίδες είναι «τουρκικές.»

Με άλλα λόγια η Άγκυρα χρησιμοποίησε το επεισόδιο, (για το οποίο η επίσημη θέση της ήταν ότι επρόκειτο περί «ατυχήματος») για να δηλώσει την παρουσία της στις νησίδες διπλωματικά και στρατιωτικά. Τα φυλάκια που κατασκευάζει απέναντι ακριβώς από τα Ίμια στη νησίδα Τσαβούς, είναι το πρώτο δείγμα για την μελλοντική της διαρκή στρατιωτική παρουσία.

Προφανώς και αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα σε ένα γενικότερο σχέδιο αποσταθεροποίησης και ανάκτησης «εδαφών» απέναντι στην Ελλάδα.

Αυτό φυσικά για να γίνει πρέπει να δικαιολογηθεί εκ νέου μέσα στην τουρκική κοινή γνώμη αλλά και διεθνώς. Έτσι η Τουρκία έχει στα σχέδια τρία νέα «μέτωπα» στα οποία θα επιδιώξει στο αμέσως προσεχές μέλλον να στηρίξει τη νέα κρίση με την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρει η έντυπη έκδοση του Τύπου της Κυριακής αυτά είναι:

Κούρδοι και Ελλάδα

Η Ελλάδα ταυτίζεται με το Αφρίν και τους Κούρδους, τους οποίους ο Ερντογάν αποκαλεί ως «τρομοκράτες», ανεξαρτήτως. Το πρόσφατο προβοκατόρικο δημοσίευμα της εφημερίδας Yeni Akit περί «ελληνικής σημαίας σε φέρετρο Κούρδου» είναι χαρακτηριστικό των προθέσεων της Άγκυρας.

Οι φωτογραφίες προέρχονταν από την κηδεία του ελληνο-βρετανού Κωνσταντίνου Ερικ Σκάρφιλντ, που σκοτώθηκε πολεμώντας της ISIS το Μάρτιο του 2015.

Παρά το γεγονός όμως αυτό η Υeni Akit (η εφημερίδα του Ρ.Τ.Ενροτογάν όπως αποκαλείται) δεν δίστασε να μιλήσει για «βρώμική συμμαχία Κούρδων-Ελλάδας» και για «άσχημα νέα για τον Τσίπρα».

Χαρακτηριστικά, το πρωί της Τρίτης, 13 Φεβρουαρίου 2018, λίγες ώρες μετά την τουρκική επιθετική κίνηση στα Υμια, ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, AKP, δηλαδή σε εσωτερικό ακροατήριο, είπε: «Για εμάς, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στο Αφρίν».

Μια πρόταση που, κατά ασφαλείς πληροφορίες, έκανε… «Τούρκο» τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φέρεται να αναφέρθηκε σε αυτήν, σε ιδιαίτερα ενοχλημένο ύφος, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την ίδια ημέρα με τον -συνήθως έχοντα το ρόλο του «καλού»- Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ελληνας πρωθυπουργός τον εγκαλούσε για το χοντροκομμένο ολίσθημα Ερντογάν να χαρακτηρίζει, εμμέσως πλην σαφώς, ως πολεμικό στόχο την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως άλλωστε κάνει στο Αφρίν.

Μερικές ημέρες πριν από το «επεισόδιο» στα Υμια, στις 9 Φεβρουαρίου 2018, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, Χουλούσι Ακαρ, είχε ουσιαστικά προαναγγείλει τις επιθετικές ενέργειες της Αγκυρας, λέγοντας:

«Εμείς μπορούμε να ελέγχουμε όλο το Αιγαίο, όχι μόνο τα Υμια. Εμείς έχουμε τη δύναμη για να ελέγχουμε τόσο την Ανατολική Μεσόγειο όσο και το Αιγαίο, ταυτόχρονα με την επιχείρηση στο Αφρίν». Πρόκειται για τη γνωστή θεωρία της Αγκυρας των «δυόμισι μετώπων». Την αμέσως επομένη, τουρκικά πολεμικά πλοία προσπάθησαν να μπλοκάρουν το γεωτρύπανο του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες.

Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι ότι την ίδια ημέρα στην Τουρκία βρισκόταν ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακ Μάστερ. Το πρόσωπο-κλειδί, στην παρούσα, στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Επίσκεψη που, κατά πληροφορίες, δεν πήγε καθόλου καλά. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδος, επίσης, στην Τουρκία βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον. Εκεί, όπως ανακοίνωσε, μετέβη και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάγιατ

Η Ελλάδα χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας

Η Ελλάδα αποτελεί το «ιμπεριαλιστικό» εργαλείο των ΗΠΑ, που χρησιμοποιείται κατά της Τουρκίας. Στην προκειμένη, είναι εμφανής ο στόχος του καθεστώτος Ερντογάν να επενδύσει στα διογκωμένα πλέον αντιαμερικανικά αντανακλαστικά εντός της Τουρκίας.

Το προπαγανδίζει ευθέως ο θεωρούμενος ως «γιουσουφάκι» του «σουλτάνου» γενικός σύμβουλος του Τ. Ερντογάν, Γιγκίτ Μπουλούτ, ο οποίος την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018, σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, είπε:

«Αν οι ΗΠΑ σχεδιάσουν να παγιδέψουν την Τουρκία στη Συρία κι αν σχεδιάσουν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως εργολάβο του ιμπεριαλισμού -να μην αμφιβάλλει κανείς, θα το κάνουν-, τότε θα έρθουν αντιμέτωποι με την πιο σκληρή απάντηση». Οι αναφορές του Γ. Μπουλούτ, βέβαια, διανθίστηκαν με «εικόνες» από την ελληνική μικρασιατική εκστρατεία, σε μια εμφανέστατη προσπάθεια να αφυπνιστούν τα ιστορικά ανθελληνικά αντανακλαστικά των Τούρκων πολιτών.

Κοντολογίς, επειδή η εικόνα της Ελλάδας ως «εχθρού» έχει πέραση σε σημαντικά τμήματα της τουρκικής κοινωνίας, καλλιεργείται και πάλι συστηματικά, θυμίζοντας τις εποχές της ακραίας ανθελληνικής προπαγάνδας επί «σύλληψης» Οτσαλάν.

Ελλάδα τρομοκρατία και FETO

Η Ελλάδα είναι κράτος που υποθάλπει την τρομοκρατία. Αμέσως μετά το πραξικόπημα, το καλοκαίρι του 2016, η Αγκυρα διαμαρτυρήθηκε για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα για να διευρύνει κατόπιν τα «αιτήματά» της και σήμερα να κάνει λόγο για πάνω από 1.800 οπαδούς του κινήματος Γκιουλέν, τους οποίους, βέβαια, χαρακτηρίζει ως τρομοκράτες.

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, όλους όσοι πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα -είτε πρόκειται για στρατιωτικούς είτε για απλούς πολίτες- για να σωθούν από τις διώξεις, επειδή η Αγκυρα τους βαφτίζει «γκιουλενιστές» και «τρομοκράτες». Και, ως εκ τούτου, στοχοποιεί τη χώρα μας ως «άντρο τρομοκρατών».

Κάτι, πάντως, που κάνει και για σειρά άλλων χωρών της Ε.Ε., αλλά και τις ΗΠΑ, όπου έως τώρα έχει παραχωρηθεί μαζικά το καθεστώς του ασύλου. Κάτι που, εκτός των άλλων, έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή ρήξη τις διπλωματικές σχέσεις πολλών δυτικών πρωτευουσών με την Αγκυρα. Παρά τα σοβαρά προβλήματα, πάντως, η Ε.Ε. φαίνεται πως θέλει να κρατήσει ανοικτούς τους διαύλους με την Αγκυρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γι’ αυτό, εξάλλου, έχει συμφωνηθεί, και εκτός απροόπτου θα γίνει, συνάντηση Γιούνκερ-Ερντογάν τον Μάρτιο, στη Βάρνα. Στο μεταξύ, η Αγκυρα συνεχίζει να εκβιάζει με όπλο το μεταναστευτικό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.