ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τουρκικές αεροναυτικές ασκήσεις μεταξύ Άη Στράτη και Λέσβου και δυτικά Πάτμου και νότια Ικαρίας!

Τουρκικές αεροναυτικές ασκήσεις μεταξύ Άη Στράτη και Λέσβου και δυτικά Πάτμου και νότια Ικαρίας!

Ταράζει για άλλη μια φορά ακόμη τα «νερά» του Αιγαίου η Τουρκία με νέες παράνομες NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από σήμερα έως και μεθαύριο.

Η Αγκυρα επιχειρεί να πραγματοποιήσει ασκήσεις στο κέντρο του Αιγαίου, ασκήσεις που εάν η Ελλάδα είχε επεκτείνει ντα χωρικά της ύδατα όπως δικαιούται στα 12 ν.μ. δεν θα μπορούσε, να πραγματοποιήσει.

Η παράνομη δέσμευση αφορά περιοχή στον Άη Στράτη και δυτικά της Πάτμου

Συγκεκριμένα με την NAVTEX 1122/18 δεσμεύει, χωρίς να έχει την σχετική δικαιοδοσία, μια τριγωνική περιοχή στα διεθνή χωρικά ύδατα μεταξύ Άη Στράτη και Λέσβου για σήμερα από τις 13:00 μέχρι τις 14:00 για άσκηση με χρήση όπλων.

Είναι πολλοστή φορά που η Τουρκία αυτό τον μήνα δεσμεύει περιοχή ανοιχτά του Αγίου Ευστρατίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως την στιγμή που θεωρητικά η Άγκυρα θα έχει πλοία ή πλοίο στα ανοιχτά του Άη Στράτη, θα πετάει εντός του FIR της Τουρκίας ένα ιπτάμενο ραντάρ της τουρκικής Αεροπορίας Boeing 737 MESA καταγράφοντας όλες τις κινήσεις στην περιοχή, καθώς με την ΝΟΤΑΜ Α6594/18 έχει δεσμευθεί σχετικός εναέριος χώρος πάνω από τις τουρκικές ακτές για την πτήση του.

Την ίδια στιγμή βέβαια που δεσμεύει παράνομα την περιοχή αυτή για στρατιωτική άσκηση, αρνείται στην Ελλάδα να διεξάγει δική της στην περιοχή του Αγίου Ευστρατίου, με το αιτιολογικό ότι η Ελλάδα υποτίθεται ότι παραβιάζει συνθήκη για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου!

Η Αθήνα με σχετική ΝΟΤΑΜ έχει εξαγγείλει την διεξαγωγή στρατιωτικών πυρών για τις 26 με 27 Νοεμβρίου.

Στην δεύτερη περίπτωση με την NAVTEX 1136/18 δεσμεύει μια περιοχή και πάλι χωρίς να έχει την σχετική δικαιοδοσία, στα δυτικά της Πάτμου και νότια της Ικαρίας, για τις 22 Νοεμβρίου από τις 4 μέχρι τις 5 το πρωί, για άσκηση με χρήση πραγματικών πυρών.

Οι ασκήσεις αυτές εκ μέρους της Τουρκίας έχουν ένα και μόνο στόχο: Να θεωρήσει εαυτόν κυρίαρχη δύναμη στο Αιγαίο και βασιζόμενη στην απειλή των όπλων της να ασκήσεις πίεση στην Ελλάδα για διαμοιρασμό των κοιτασμάτων.

Οι δύο τουρκικές NAVTEX

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.