ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν απειλεί: «Αν επεκτείνετε τα χωρικά σας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια θα βλάψετε τους εαυτούς σας»

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν απειλεί: «Αν επεκτείνετε τα χωρικά σας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια θα βλάψετε τους εαυτούς σας»

Ξανά απειλεί ο Ρ.Τ.Ερντογάν με πολεμικό επεισόδιο την Ελλάδα σε περίπτωση που προχωρήσει η Αθήνα σε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο Πέλαγος.

Απειλεί μάλιστα και την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά εμμέσως και τις ΕΝΙ και Τοtal με αφορμή τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο και των ενδιαφέρον των εταιρειών για το βυθοτεμάχιο 7 το οποίο για την Άγκυρα ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και αμφισβητεί το δικαίωμα της Λευκωσίας να το εντάσσει στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε «ριψοκίνδυνες» τις ενέργειες της Αθήνας και της Λευκωσίας, προειδοποιώντας πως η συμπεριφορά τους συνιστά «απειλή και κίνδυνο πρωτίστως για τις ίδιες».

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε πως η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει «ούτε στο ελάχιστο» από τις θέσεις της στην ανατολική Μεσόγειο ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε πως η τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχτεί τυχόν επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο Πέλαγος, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Συνεπώς το θεωρεί μια επιβλαβή για την Ελλάδα και ριψοκίνδυνη ενέργεια απειλώντας για άλλη μια φορά με casus belli.

Κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο πως προσπαθούν να επιβάλουν την οικονομική και πολιτική κυριαρχία τους σε ζώνες όπου δεν έχουν δικαιώματα, επαναλαμβάνοντας την πάγια στρατηγική της Τουρκίας να αμφισβητεί την κυριότητα επί περιοχών και τις θαλάσσιες ζώνες που απορρέουν από αυτήν.

«Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας έως το τέλος», είπε, όπως μεταδίδουν το Anadolu και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

Η τοποθέτηση Ερντογάν έρχεται υπό την σκιά της δημοσίευσης στον τουρκικό Τύπο διάφορων χαρτών οι οποίοι αναβιώνουν εκτενείς τουρκικές διεκδικήσεις στην Μεσόγειο, δίχως να λαμβάνουν υπόψη νησιά όπως το Καστελόριζο.

Φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης αναφερθεί στο ενδεχόμενο συνεννόησης της Άγκυρας με την Λιβύη για κήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ώστε να προκληθούν εμπόδια σε ανάλογες διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Πέραν των λεκτικών προκλήσεων η Τουρκία έχει επίσης δρομολογήσει δικές της έρευνες για την ενεργειακών αξιοποίηση κοιτασμάτων στην Μεσόγειο.

Νωρίτερα το πρωί ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε πως έχουν αρχίσει προεργασίες για διερευνητική γεώτρηση σε αβαθή ύδατα ανοιχτά της Μερσίνης, στην νότια μεσογειακή ακτή της Τουρκίας και βορειοανατολικά της Κύπρου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.