ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ζητείται αντίδραση: Οι Τούρκοι βγάζουν πάλι το Barbaros στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Ζητείται αντίδραση: Οι Τούρκοι βγάζουν πάλι το Barbaros στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Το «ερευνητικό» σκάφος Barbaros βγάζει η Τουρκία στο Αιγαίο για την πραγματοποίηση νέων ερευνών σε μια περιοχή η οποία καλύπτει μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά και της κυπριακής ΑΟΖ.

Η ανακοίνωση των ερευνών του Barbaros έγινε με νέα NAVTEX την υπ΄αριθμόν 0039/19 με έναρξη από σήμερα και διάρκεια μέχρι τις 19 Ιανουαρίου!

Πρόκειται δηλαδή για μια κίνηση η οποία θα τραβήξει σε μάκρος δοκιμάζοντας τα ελληνικά «αντανακλαστικά» τα οποία δυστυχώς είναι ανύπαρκτα αφού η χώρα δεν αντέδρασε στην άσκηση αμερικανικού πολεμικού πλοίου με το τουρκικό Ναυτικό σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και του FIR Αθηνών.

Η συμμετοχή του αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων κλάσης, Arleigh Burke, USS Porter που αποκάλυψε το pronews.gr σε άσκηση μαζί με το τουρκικό Ναυτικό και την Αεροπορία μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης, εντός του ελληνικού FIR και επάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής αδυναμίας να προχωρήσει σε ουσιαστική προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Εφόσον δεν εκδόθηκε ελληνική αναγγελία η οποία να την χαρακτηρίζει άκυρη και να δηλώνει ότι η περιοχή αφορά σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Ελλάδα αποδέχθηκε την τουρκική NAVTEX.

Έτσι η Τουρκία ορμώμενη από αυτό το γεγονός κυκλοφόρησε αμέσως νέα NAVTEX για έρευνες του Barbaros σε περιοχή του συμπλέγματος Μεγίστης έως και την Κύπρο.

Είχε προηγηθεί άλλη NAVTEX η υπ΄αριθμόν 0017/19 η οποία είχε ισχύ από την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα, ενώ σήμερα ανανεώθηκε η συγκεκριμένη για μέχρι και τις 19 Ιανουαρίου.

Η NAVTEX της περασμένης Πέμπτης

TURNHOS N/W : 0017/19

MEDITERRANEAN SEA

SEISMIC SURVEY, BY R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON FROM 030500Z JAN 19 TO 050700Z JAN 19 IN AREA BOUNDED BY;

35 50.00 N – 031 58.00 E

33 58.00 N – 031 58.00 E

33 58.00 N – 028 56.00 E

35 50.00 N – 028 56.00 E

5 NM BERTH REQUESTED.

Η νέα NAVTEX

Η ΝΑVTEX 0039/19:

TURNHOS N/W :0039/19
MEDITERRANEAN SEA
SEISMIC SURVEY, BY R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON FROM 060800Z JAN 19 TO 070700Z JAN 19 IN AREA BOUNDED BY: 
35 50.00 N – 031 58.00 E
33 58.00 N – 031 58.00 E
33 58.00 N – 028 56.00 E
35 50.00 N – 028 56.00 E
5 NM BERTH REQUESTED.

Φυσικά το Barbaros δεν βγαίνει μόνο του. Συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη του τουρκικού Ναυτικού και οι δηλώσεις των Τούρκων είναι σαφείς ως προς τις προθέσεις τους:

Μάλιστα το είχαν αναφέρει ευθαρσώς: Αυτά τα πολεμικά πλοία προστατεύουν το Barbaros σε περίπτωση ελληνικής αντίδρασης.

«Εάν οποιοσδήποτε απειλήσει τα τουρκικά δικαιώματα στην γαλάζια πατρίδα μας θα το μετανιώσει» είχε πει ο Χ.Ακάρ υπυοργός Άμυνας κάτι που επανέλαβε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου.

Είναι φανερό πλέον ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να «βάλει πόδι» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, με την Ελλάδα να παρακολουθεί ως θεατής τις νέες αυτές τουρκικές επιθετικές ενέργειες.

Τα πράγματα είναι πολύ ανησυχητικά και οδηγούν σε διαπραγματεύσεις για τον από κοινού καθορισμό υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο κατ’αρχήν και εν συνεχεία τον καθορισμό των ΑΟΖ ων δύο χωρών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο (σύμπλεγμα Μεγίστης), κάτι που θα καθορίσει τον διαμοιρασμό των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της περιοχής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.