ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Επιμένει η Άγκυρα: Ανακοίνωσε αποκλεισμό του Καστελόριζου στις 17 Ιανουαρίου – Στην περιοχή μονάδες του ΠΝ

Επιμένει η Άγκυρα: Ανακοίνωσε αποκλεισμό του Καστελόριζου στις 17 Ιανουαρίου – Στην περιοχή μονάδες του ΠΝ

Ανοικτά, αμφισβητεί η Άγκυρα την ελληνική υφαλοκρηπίδα σε σημείο που να προχωρά σε καταιγισμό παράνομων NAVTEX επικαλύπτοντας με αυτές περιοχές της ελληνικής αλλά και κυπριακής υφαλοκρηπίδας, χωρίς η Αθήνα να προχωρά σε δημόσια καταγγελία τους, ως παράνομες.

Για τις 17 Ιανουαρίου η Άγκυρα ανακοίνωσε την πραγματοποίηση νέας μεγάλης άσκησης με πραγματικά πυρά σε όλη την περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης.

Την περασμένη Κυριακή με την NAVTEX 0079/19 η Τουρκία και για το διάστημα 13-19 Ιανουαρίου δέσμευσε μια τεράστια περιοχή που επικαλύπτει μεγάλο μέρος της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας στην Μεσόγειο για «σεισμογραφικές -υποτίθεται- έρευνες» του Barbaros.

Είναι προφανές ότι στο διάστημα αυτό το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν θα έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες σε τόσο εκτεταμένη περιοχή, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει.

Η στόχευση της Τουρκίας είναι προφανής: Να αμφισβητήσει εμπράκτως την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην κρίσιμη περιοχή του Καστελόριζου και νοτίως της Ρόδου.

Ακόμη πιο σαφής ήταν όμως η Τουρκία με την NAVTEX 0081/19 (η οποία εκδόθηκε για να απαντήσει στην Navwarn που εξέδωσε η Λευκωσία κηρύσσοντας άκυρη την τουρκική) υποστηρίζοντας ότι το Barbaros και τα δυο συνοδευτικά σκάφη θα πραγματοποιήσουν έρευνες σε περιοχή της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Η Τουρκία όμως συνεχίζει την πολιτική της έντασης καθώς δέσμευσε με προκλητικό τρόπο περιοχή του τεμαχίου 8 της κυπριακής ΑΟΖ για ασκήσεις με πραγματικά πυρά (NAVTEX 0092/19) για τις ημέρες 18,22,24,28 και 31 Ιανουαρίου

18 Ιανουαρίου από τις 07:00 μέχρι τις 09:00

22 Ιανουαρίου από τις 08:00 μέχρι τις 10:00

24 Ιανουαρίου από τις 11:00 μέχρι τη 13:00

28 Ιανουαρίου από τις 08:00 μέχρι τις 10:00

31 Ιανουαρίου από τις 07:00 μέχρι τις 09:00

Όμως οι τουρκικοί σχεδιασμοί δεν εγκαταλείπουν φυσικά και το Καστελόριζο, καθώς έχει αναγγελθεί (NAVTEX 0090/19) άσκηση με πραγματικά πυρά για τις 17 Ιανουαρίου, σε περιοχή που εγκλωβίζει πλήρως το νησιωτικό σύμπλεγμα.

Εκεί όμως βρίσκονται ένα υποβρύχιο Type 214 μια ελληνική φρεγάτα και μία πυραυλάκτος η οποία είναι αγκιστρωμένη αυτή την στιγμή στο Καστελόριζο, μονάδες που είναι έτοιμες να αναπτυχθούν γύρω από τον τουρκικό στολίσκο σε περίπτωση που πλησιάσουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Επομένως η 17η Ιανουαρίου θεωρείται μια πολύ επικίνδυνη ημέρα για τη δημιουργία έντασης στην περιοχή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.