ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

«Γκριζάρει» την Θράκη η Τουρκία: «Η Ελλάδα παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάνης & τα δικαιώματα 150.000 Τούρκων»

«Γκριζάρει» την Θράκη η Τουρκία: «Η Ελλάδα παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάνης & τα δικαιώματα 150.000 Τούρκων»

“Γκριζάρει” ολόκληρη την περιοχή της Θράκης η Αγκυρα θέτοντας ευθέως θέμα παραβίασης της Συνθήκης της Λωζάνης και των δικαιωμάτων 150.000 “Τούρκων”!

“Η Ελλάδα παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάνης καθώς δεν αναγνωρίζει τους μουφτήδες που επιλέγει η τουρκική μειονότητα” ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Hami Aksoy.

Αυτή τη φορά αντί να διορθώσει αυτές τις λανθασμένες πρακτικές, η Ελλάδα αυξάνει τις παραβιάσεις , θέτοντας την υπηρεσία του Μουφτή και την εργασία των μειονοτικών Μουφτήδων, υπό τον έλεγχο ενός νεοσυσταθέντος κυβερνητικού οργάνου.

Το εν λόγω Διάταγμα που περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με το διοικητικό πλαίσιο, τη δομή και τις δικαιοδοσίες του Μουφτή, συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης του 1923, που εγγυάται το δικαίωμα της μειονότητας να εγκαθιδρύει και να διευθύνει τα δικά της θρησκευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Το Διάταγμα, προσχέδιο του οποίου υπάρχει από τον Αύγουστο του 2018 προκαλώντας δικαίως την ισχυρή αντίδραση της Μειονότητας, ακυρώνει τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας στην Ελλάδα, που εγγυώνται από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Το Διάταγμα που ξεκάθαρα στοχεύει στην καταστροφή της θεσμικής αυτονομίας των Μουφτήδων μετατρέποντάς τους σε ένα κανονικό κυβερνητικό όργανο, δεν είναι αποδεκτό από την Τουρκική Μειονότητα στην Ελλάδα».

Για τη σύνταξη του διατάγματος η ελληνική κυβέρνηση εμπιστεύτηκε συγκεκριμένους κύκλους που είναι γνωστό ότι αποτελούν πηγή προβλημάτων και καταπιεστικών πρακτικών έναντι της Τουρκικής Μειονότητας.

Αυτό αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι η νοοτροπία της Ελλάδας έναντι της μειονότητας απέχει πόρρω από αυτή των καλών προθέσεων. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους Μουφτήδες και να αποφύγει το λάθος τοποθέτησης παρανόμως διορισμένων.

Τα θρησκευτικά δικαιώματα της μειονότητας παραβιάζονται με αυτό τον τρόπο.

Η Ελλάδα θέλει να διορίζει τους μουφτήδες αντί να εκλέγονται από την τουρκική μειονότητα.

Σκοπός είναι να εξαλειφθεί η αυτονομία των Μουφτήδων στην χώρα.

Καλώ την Ελλάδα να έρθει σε επικοινωνία με την τουρκική μειονότητα και να λύσει το πρόβλημα στη γραμμή της Συνθήκης της Λωζάνης.

Η Ελλάδα πρέπει να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους μουφτήδες της μειονότητας και να αντιστραφεί η πολιτική της με την οποία παράνομα επιβάλει διορισμένους.

Είναι πολύ ανησυχητική η αρνητική αυτή πράξη που λαμβάνει χώρα σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ.

Αναμένουμε επίσης από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που απαγορεύτηκαν από τις τουρκικές αρχές επειδή έφεραν τη λέξη «τουρκικός/ή» στις ονομασίες τους.

Να διαβεβαιώσει τη Μειονότητα για τον πλήρη έλεγχο των βακουφικών περιουσιών, να αποκαταστήσει τα μέλη της μειονότητας που έχουν αποστερηθεί της υπηκοότητας και να ανταποκριθεί στα αιτήματα για έναρξη μειονοτικών νηπιαγωγείων και σχολείων στις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Καλούμε όλους τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς και τους θεσμούς της ΕΕ να παρακολουθήσουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και να προχωρήσουν σε έρευνες καθώς οι πράξεις της Ελλάδας έρχονται σε σύγκρουση με τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Τα τουρκικά ΜΜΕ σημειώνουν πως στην Δυτική Θράκη υπάρχουν 150.000 Τούρκοι το στάτους των οποίων καθορίζεται από αρκετές διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες καθώς και από την Συνθήκη της Λωζάνης.

“Η τουρκική μειονότητα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην Ελλάδα όπως άρνηση εθνικού προσδιορισμού, ταυτότητας, εκπαίδευσης, περιορισμούς στην θρησκεία, δήμευση περιουσιών και πολιτική εκπροσώπηση” τονίζει η Daily Sabah.



Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.