Ζητήσαμε «καθαρή στήριξη από τις ΗΠΑ» έναντι της Τουρκίας και αυτοί «το σημείωσαν»! – Γιατί ανησυχεί η Αθήνα…

Ζητήσαμε «καθαρή στήριξη από τις ΗΠΑ» έναντι της Τουρκίας και αυτοί «το σημείωσαν»! – Γιατί ανησυχεί η  Αθήνα…

Ανήσυχη η κυβέρνηση από την χθεσινή «ισορροπημένη» δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ν.Τραμπ σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της προμήθειας των αντιαεροπορικών συστημάτων μακρού βεληνεκούς S-400 και τις συνέπειες που θα έχει στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και ακόμα περισσότερο ανήσυχη για την συνολική πρόθεση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στη Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την, μόλις 30′, συνάντησή του με τον ομόλογό του Μάικ Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατόπιν πρόσκλησης της αμερικανικής πλευράς, προχώρησε σε ιδιαίτερα αμφίσημες δηλώσεις αναφορικά με το τι αναμένει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ.

Πέρα από τα κλασικά («Ξέρουμε όλοι ότι η στενή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών έχει μεγάλη ζωή κλπ.»), έθεσε μετ’επιτάσεως το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας, αλλά δεν πήρε απάντηση: «Κυρίαρχη σημασία έχει πάντα το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας. Τόσο έναντι της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου. (…). Ζήτησα από τις ΗΠΑ να έχουν μια ξεκάθαρη θέση, μια καθαρή στήριξη της Ελλάδας όσον αφορά τα ζητήματα της τουρκικής επιθετικότητας».

Είναι η πρώτη φορά που υποβάλλεται ένα τέτοιο αίτημα από ελληνικής πλευράς.

Η απάντηση Πομπέο; «Το σημείωσε, ζητήσαμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρχει μια καθαρή γραμμή επικοινωνίας σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα που θα αφορά στις σχέσεις μας με την Τουρκία που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η σαφής και άμεση τοποθέτηση των ΗΠΑ. Οι Αμερικάνοι το σημείωσαν και θα μας απαντήσουν σχετικά».

Το ότι ζητάμε μετά από όλα αυτά «σαφή, άμεση και ξεκάθαρη τοποθέτηση» δεν είναι και… πολύ καλό για την Ελλάδα, μετά από όλη αυτό που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της Τουρκίας. Αριστα έθεσε το θέμα και άριστα το διατύπωσε ο Ν.Δένδιας στις δηλώσεις του, αλλά οι απαντήσεις και οι «σημειώσεις» δείχνουν απλά ότι οι ΗΠΑ «την στρίβουν a la γαλλικά» σε ότι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Βέβαια από χθες σημειώσαμε ότι οι φράσεις Ν.Τραμπ για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας «Το επεξεργαζόμαστε όλο αυτό.Θα δούμε τι θα συμβεί. Αλλά δεν είναι… δίκαιο» (!) και η μνεία στην «πολύ καλή σχέση με τον Ρ.Τ.Ερντογάν» δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το τι θα συμβεί. Οι κυρώσεις ή θα είναι εντελώς προσωρινές ή ανύπαρκτες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και σύντομα θα έρθει η ώρα που θα κληθεί η Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεως για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.