Άγκυρα: «Ξεκινάμε γεώτρηση στην Καρπασία εντός ολίγων ημερών – Έχουμε “τρυπήσει” στα 5.000 μέτρα δυτικά της Πάφου»!

Άγκυρα: «Ξεκινάμε γεώτρηση στην Καρπασία εντός ολίγων ημερών – Έχουμε “τρυπήσει” στα 5.000 μέτρα δυτικά της Πάφου»!

Η Άγκυρα συνεχίζει ακάθεκτη το πρόγραμμά της για υφαρπαγή των ενεργειακών πόρων των άλλων (other’s people money) και προανήγγειλε ότι το δεύτερο τουρκικό «Γιαβούζ» ξεκινά γεωτρήσεις σε λίγες ημέρες εντός της κυπριακής ΑΟΖ όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, καθώς επίσης ότι το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» κατεβαίνει στην ανατ. Μεσόγειο μέσα στον επόμενο μήνα για συνεισφέρει και αυτό στην αύξηση της έντασης στην περιοχή.

Μια ένταση την οποία η Άγκυρα μπορεί τώρα να την αυξήσει τεχνητά για να αλλάξει την ατζέντα λόγω της κρίσης που διέρχονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι πως όχι μονο έχουν γνωστοποιήσει εδώ και πολλές ημέρες την έναρξη παράνομων γεωτρήσεων στην Πάφο αλλά και τώρα αποκαλύπτουν πως η «εργασία» τους έχει φτάσει στο βάθος των 5.000 μέτρων και στην Αθήνα ακόμα προσποιούνται (γενικώς όλοι) ότι δεν ξέρουν αν έγινε γεώτρηση…

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το sigmalive, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας σε συνάντηση με Τούρκους δημοσιογράφους δήλωσε πως «Ο Πορθητής συνεχίζει τις έρευνές του και θα παραμείνει εκεί για 1 μήνα ακόμη.

Ο Πορθητής αυτή τη στιγμή έχει φτάσει σε βάθος 5 χιλιάδων μέτρων κάτω από το βυθό της θάλασσας. Το δεύτερο γεωτρύπανό μας ξεκίνησε και έφτασε στον προορισμό του την περασμένη εβδομάδα. Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει τη γεώτρηση και, βάσει της άδειας που έχουν λάβει από την ΤΔΒΚ τα Τουρκικά Πετρέλαια, θα παραμείνει στην Καρπασία για 3 μήνες.

Το ερευνητικό μας πλοίο Μπαρμπαρός άλλωστε συνεχίζει γύρω από το νησί τις σεισμικές έρευνες. Το άλλο ερευνητικό μας το Ορούτς Ρέις μόλις ολοκληρώσει την αποστολή του στη Μαύρη Θάλασσα και το Μαρμαρά, θα συνεχίσει τις έρευνές του στη Μεσόγειο. Το Ορούτς Ρέις θα βρίσκεται στην περιοχή τον επόμενο μήνα».

Ο Φατίχ Ντονμέζ δεν επιβεβαίωσε πάντως αν ο Πορθητής βρήκε κοίτασμα, όπως φημολογείται, λέγοντας ότι είναι νωρίς ακόμη για οποιαδήποτε ανακοίνωση, ενώ δεν απέκλεισε την περίπτωση προβοκάτσιας κατά των τουρκικών γεωτρύπανων μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

«Οι γεωτρήσεις μας συνεχίζονται. Είναι νωρίς να πούμε κάτι από τώρα, επειδή (ο Πορθητής) δεν έχει φτάσει ακόμη το στόχο του. Άλλωστε αν βρεθεί κάτι, θα το ανακοινώσουμε. Οι έρευνες ακόμη συνεχίζονται και ο Πορθητής έχει μάλλον 3-4 εβδομάδες ακόμη δουλειά… Υπάρχει μία οσμή προβοκάτσιας, μας έρχεται κι εμάς», είπε χαρακτηριστικά

Όσον αφορά στα εντάλματα σύλληψης της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά του προσωπικού των τουρκικών πλοίων που δραστηριοποιούνται στην ανατ. Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας τα χαρακτήρισε ως «βήματα εκφοβισμού», προκειμένου να κάνουν την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις της, χωρίς ωστόσο να την κάμπτουν. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι με την πρώτη ευκαιρία θα επισκεφτεί τα γεωτρύπανα.

«Δεν αποτελεί εμπόδιο για τις εκεί ενέργειές μας. Δεν απειλούμαστε και το προσωπικό μας δεν διακατέχεται από αίσθημα ηττοπάθειας. Άλλωστε με το προσωπικό μας εκεί υπάρχει συνεχής επικοινωνία και ενημέρωση. Με την πρώτη ευκαιρία θα τους επισκεφτώ κι εγώ», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δεν απέκλεισε πάντως συνεργασία με Ρωσία και Κίνα στην ανατ. Μεσόγειο. Σε ερώτηση για το αν γίνονται συνομιλίες με τις χώρες αυτές, αρκέστηκε να πει ότι γίνονται επαφές, αλλά δεν μπορεί να ανακοινώσει περισσότερα.

«Η έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου είναι άλλο, η προώθηση και μεταφορά του είναι άλλο πράγμα. Από τη στιγμή που θα βρεθεί, θα πρέπει να φτάσει στις αγορές από τον πιο σύντομο δρόμο. Ο πιο σύντομος και ο πιο οικονομικός δρόμος για να φτάσει το αέριο της ανατ. Μεσογείου στις αγορές είναι η Τουρκία, γιατί μπορεί να περάσει από την Ανατολία. Στο θέμα της συνεργασίας με άλλες χώρες…, τα Τουρκικά Πετρέλαια πραγματοποιούν ήδη κάποιες επαφές και μπορεί να γίνουν κάποια βήματα για κοινά projects. Δεν είναι σωστό να ανακοινώσω ονόματα τώρα, αλλά τα Τουρκικά Πετρέλαια πραγματοποιούν κάποιες επαφές».

Αναφορικά με το στάδιο που βρίσκεται η Άγκυρα για την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην ανατ. Μεσόγειο, ο Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι το θέμα εξετάζεται και από το δικό του υπουργείο Ενέργειας και από το υπουργείο Άμυνας, αλλά ακόμη δεν έχουν καταλήξει. Άλλωστε, θα υποβληθεί σχετική πρόταση και στην τουρκική προεδρία και έπειτα θα καθοριστεί ένας οδικός χάρτης.

Ο Φατίχ Ντονμέζ κατηγόρησε πάντως την Κυπριακή Δημοκρατία ότι προσπαθεί να αφήσει εκτός ενεργειακής εξίσωσης την Τουρκία και ότι προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή της Άγκυρας από την ανατ. Μεσόγειο.

«Η Ε/Κ Διοίκηση, αφότου ενισχύσαμε τις έρευνές μας εκεί, προβαίνει σε κάποιες ενέργειες προκειμένου να αφήσει έξω την Τουρκία από την εξίσωση. Να μας αποπροσανατολίσουν… Δεν μπορούν να επιλυθούν προβλήματα με σκούπισμα κάτω από το χαλί. Εμείς θα στηρίξουμε την όλη διαδικασία. Έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν βρίσκουμε σωστό να μας φέρνουν προ τετελεσμένων. Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από την εξίσωση», τόνισε, ενώ για την «πρόταση Ακιντζί» εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι απορρίφθηκε τόσο από την Ε/κ πλευρά όσο και από την Ε.Ε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η Ε/κ πλευρά πρέπει να εξετάσει σοβαρά την πρόταση. Αλλά δυστυχώς συνεχίζουν να κινούνται όπως ξέρουν εκείνοι. Η Ε.Ε. την είδε θερμά, αλλά δυστυχώς κι από εκεί ήρθε αρνητική απόφαση», ανέφερε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.