Αποστολή «Ατσάλινο Βέλος»: Ελληνικά μαχητικά F-16 τα ξημερώματα «βομβάρδισαν θέσεις του εχθρού» στην Κύπρο! (βίντεο)

Αποστολή «Ατσάλινο Βέλος»: Ελληνικά μαχητικά F-16 τα ξημερώματα «βομβάρδισαν θέσεις του εχθρού» στην Κύπρο! (βίντεο)

Ενα ζεύγος ελληνικών μαχητικών F-16 Βlock 52+ από την 115 ΠΜ της Κρήτης είχε εμπλοκή στο σενάριο της διακλαδικής άσκησης «Ατσάλινο Βέλος», πλήττοντας επίγειους στόχους, ενώ, επιθετικά ελικόπτερα Μil Mi-35 και Gazzele της Εθνοφρουράς «βομβάρδισαν» εικονικά και αυτά στόχους στο Καλό Χωριό Λάρνακας.

Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που η ΠΑ εκτέλεσε ένα τόσο «προχωρημένο» αλλά πολύ πιθανό πολεμικό σενάριο σε περίπτωση θερμής κλιμάκωσης της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή στην προσβολή των θέσεων του κατοχικού Στρατού.

Μία κίνηση που αποτελεί «ξέπλυμα» της άρνησης της Ελλάδας να δεχθεί να στείλει μαχητικά στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου, στο νησί υπό την ανησυχία τουρκικής παρενόχλησής τους.

Δείτε το βίντεο με τα ελληνικά μαχητικά επάνω από τον κυπριακό ουρανό:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=zXTQtf2gsXM

Το ενδιαφέρον στην άσκηση είναι ότι τα F-16 προσέγγισαν τον χώρο της άσκησης από την πλευρά της Λάρνακας, δηλαδή από τα νότια, από περιοχή σαφώς ασφαλέστερη της κατεύθυνσης από δυτικά προς Πάφο που είθισται να ακολουθούν.

Τα ενδεχόμενα είναι δύο σε ότι αφορά την διαδρομή τους: Ή μετά την απογείωσή τους από την Κρήτη πέταξαν βαθιά, νότια, στο Λιβυκό Πέλαγος και μετά κατευθύνθηκαν προς τα ανατολικά για να μην εντοπιστούν από τα τουρκικά ραντάρ και ανέβηκαν βόρεια προς την Κύπρο.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει και η πιθανή παράμετρος του εναέριου ανεφοδιασμού από ισραηλινά τάνκερ, μια άσκηση που έχει γίνει πολλές φορές μεταξύ των δύο Αεροποριών

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι πολύ πιο ενδιαφέρον: Τα ελληνικά μαχητικά να απογειώθηκαν από… το Ισραήλ! Δηλαδή να είχαν αφιχθεί στο Ισραήλ την προηγούμενη ημέρα και να εξόρμησαν από εκεί αιφνιδιάζοντας πλήρως τα τουρκικά ραντάρ!

Στην άσκηση εκτέλεσαν βολές κατευθυνόμενων και μη κατευθυνόμενων, όπλων από Mil Mi-35, επίσης χρησιμοποιήθηκαν επίγεια αντιαρματικά όπλα, τεθωρακισμένα κλπ. Για λόγους ασφαλείας τα F-16 δεν έκαναν χρήση πυρών.

Ιδού το βίντεο είναι από την πρωινή εκπομπή της κυπριακής κρατικής τηλεόρασης, στο οποίο προβάλλονταν τα πλάνα της άσκησης παράλληλα με πολιτικό πάνελ.

Τελευταία φορά που ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη συμμετείχαν σε στρατιωτικές ασκήσεις επί κυπριακού εδάφους ήταν το 2000 στην κορυφαία άσκηση της ΕΦ «Νικηφόρος» που στο τελικό της στάδιο είχε εμπλοκή με την «Τοξότης» της ελληνικής ΠΑ.

Οι Έλληνες πιλότοι έφτασαν ξημερώματα στην Μεγαλόνησο και συμμετείχαν με επιτυχία στην στρατιωτική άσκηση χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους Τούρκους με αποτέλεσμα όταν απογείωσαν δικά τους μαχητικά προς αναχαίτιση να μην προλάβουν τα ελληνικά μαχητικά τα οποία αφού προσέβαλαν επιτυχώς τους στόχους απλώς αποχώρησαν…

Στην άσκηση έγινε και ρίψη αλεξιπτωτιστών σε αποστολή δημιουργίας προγεφυρώματος στα μετόπισθεν του εχθρού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως σήμερα, μετά την ελληνική αποστολή, τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες και την νησίδα Παναγιά στις 10:56 και σε ύψος 28.000 ποδών. Η υπέρπτηση αυτή είχε ως στόχο να απαντήσει η Άγκυρα στην αποστολή ελληνικών F-16 στην Κύπρο όπου μετά από σχεδόν 20 χρόνια πήραν μέρος και πάλι σε άσκηση της Εθνικής Φρουράς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.