Η «μυστική αποστολή» των ελληνικών F-16 εναντίον του Oruc Reis και η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας

Η «μυστική αποστολή» των ελληνικών F-16  εναντίον του Oruc Reis και η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας

Το «ξεστράτισμα» του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis όπως θέλουν να δηλώνουν οι πολιτικοί σήμανε συναγερμό χθες στην στρατιωτική ηγεσία που έπραξε για ακόμα μια φορά με τα μέσα που έχει το καθήκον της τόσο με τις φανερές κινήσεις όπως αποστολή της φρεγάτας και την θέση σε ετοιμότητα μαχητικών από την Σούδα όσο και με μια “μυστική αποστολή”.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος εισήλθε στις 06:40 το πρωί στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, 200 χλμ νότια του Καστελλορίζου, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, έφυγε από την περιοχή, στην οποία βρισκόταν, στα τεμάχια 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου έκανε παρανόμως έρευνες και με ιδιαίτερα χαμηλή ταχύτητα κατευθύνθηκε δυτικότερα, στην θαλάσσια περιοχή, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» έσπευσε στο σημείο, καθώς ήταν ελλιμενισμένη στην Κάρπαθο, αποδεικνύοντας ότι το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει πάντα την ετοιμότητα που απαιτούν οι συγκυρίες.

Την ίδια στιγμή και όπως είχαμε αναφέρει χθες και η ΠΑ τέθηκε σε ετοιμότητα τόσο με μαχητικά F-16 από την Σούδα όσο και μια “μυστική” αποστολή από τον Άραξο.

Η «μυστική αποστολή» ελληνικού F-16 πάνω από το τουρκικό σκάφος

Πληροφορίες για φερόμενη μυστική πτήση ελληνικού F-16 πάνω από το τουρκικό Oruc Reis, το πρωί της Παρασκευής, μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός.

Ένα ελληνικό F-16 φέρεται να πραγματοποίησε μυστική αποστολή πάνω από το Oruc Reis, το πρωί της Παρασκευής, αφότου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το STAR, το ελληνικό F-16 απογειώθηκε λίγο πριν τις 9:00 από τη βάση της αεροπορίας στον Άραξο.

Το ελληνικό μαχητικό ήταν εφοδιασμένο με ειδικό ατρακτίδιο φωτογράφισης (σ.σ. πρόκειται για τα DB-110 της Goodrich που δύο από τα συγκεκριμένα φέρει η 335Μ) .

Μερικά λεπτά αργότερα το F-16 έφτασε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και φωτογράφισε από αέρος και από απόσταση το Oruc Reis.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, με τον τρόπο αυτό το Πεντάγωνο και η κυβέρνηση είχε πλήρη εικόνα για το τουρκικό σκάφος και το γεγονός ότι είχε απλωμένα καλώδια.

Και ενώ αν είχε καιρικές συνθήκες που δυσκόλευαν την πλεύση δεν θα έκανε πόντιση των ηχοβολιστικών συσκευών ενώ είχαν και εικόνα της περιοχής, η πολιτική ηγεσία της χώρας ανακοινώνει ότι “στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι οποίες ευθύνονται για την παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το Oruc Reis” ενώ το ΓΕΕΘΑ ή μάλλον πολιτικοί δια στόματος ΓΕΕΘΑ ανακοινώνουν ότι το τουρκικό σκάφος εξήλθε του FIR!

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ ανέφερε ότι «γνωρίζεται ότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος Oruc Reis, απογευματινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 2020, ανέστρεψε κινούμενο ανατολικά, με κατεύθυνση εξόδου από το ελληνικό FIR. Το εν λόγω πλοίο παρακολουθείται από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα και θα κάνει ότι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Το Oruc Reis αποχώρησε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, το πρωί του Σαββάτου, λίγα λεπτά πριν τις 9:00 ανακοινώνουν αλλά είναι ουσιαστικά στην περιοχή και σε ετοιμότητα για τον “δεύτερο γύρο” ενώ μορφή φοβικού συνδρόμου εξέπεμψαν οι κυβερνητικοί παράγοντες καθώς την στιγμή που υποβάθμιζαν την εισβολή σε ελληνικό εθνικό χώρο και που έφτασε ακόμα και ο Αμερικανός Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ να αναφωνεί ότι η τουρκική ενέργεια είναι “απαράδεκτη” να δηλώνουν ότι “το έσπρωξε ο αέρας”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ένοπλες δυνάμεις δείχνουν ότι είναι πάντα έτοιμες να τιμήσουν τον όρκο τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.