Μέχρι τον 28ο μεσημβρινό το Oruc Reis – Αρπάζουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα από την κεντρική Ρόδο μέχρι την Στρογγύλη

Μέχρι τον 28ο μεσημβρινό το Oruc Reis – Αρπάζουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα από την κεντρική Ρόδο μέχρι την Στρογγύλη

Παρατηρώντας προσεκτικά τον χάρτη της τουρκικής NAVTEX με βάση την οποία το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα επιχειρήσει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Άγκυρα δείχνει να αποδέχεται σε πρώτη φάση την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για τμηματική ανακήρυξη ΑΟΖ.

Καθίσταται σαφές ότι η Άγκυρα θέλει να αμφισβητήσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και όχι την ανακηρυχθείσα ΑΟΖ. Με έντεχνο τρόπο αποφεύγει να αμφισβητήσει περιοχή η οποία έχει οριοθετηθεί από κοινού μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου καθώς υπάρχουν έννομα συμφέροντα των Αιγυπτίων οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει το κομμάτι του κοιτάσματος Ζορ με την μείωση κατά 10% της επήρειας της Κρήτης.

Αμφισβήτηση της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας θα προκαλούσε την αντίδραση και του αιγυπτιακού Ναυτικού.

Αυτό σε πρώτη φάση οι Τούρκοι δεν το επιθυμούν και δείχνουν να σέβονται την συμφωνία «του 28ου μεσημβρινού».

Συνεπώς πάνε για την ελληνική υφαλοκρηπίδα που έμεινε εκτός της συμφωνίας, δηλαδή για την θαλάσσια περιοχή μεταξύ της κεντρικής Ρόδου και του Καστελόριζου..

Άλλωστε το παραδέχτηκε σήμερα και ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου.

«Με την εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή. Έτσι, όπως φαίνεται, έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας.»

Δηλαδή υποστηρίζει πως αφού η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου έγινε μόνο για ένα τμήμα της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ χωρίς να αναφέρεται στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, συνεπώς η ίδια η Αθήνα έχει υποχωρήσει ως προς τα κυριαρχικά της δικαιώματα και αποδέχεται τις τουρκικές θέσεις για την επήρεια των ελληνικών νησιών.

«Η Συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, όπως κι αυτή ( με την Αίγυπτο) ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά.»

Αυτό υποστηρίζει όπως και την πάγια τουρκική θέση ότι η Ελλάδα «παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα»!

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάιρο δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα.»

Μετά τη συμφωνία με την Αίγυπτο, η Ελλάδα μένει σχεδόν ολοκληρωτικά εκτός της «λεκάνης του Ηροδότου», όπου υπολογίζονται ότι υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Αν και πράγματι η επήρεια που «κόπηκε» από Κρήτη, (μίση) Ρόδο ήταν μικρότερη από αυτή που αναμένονταν αρχικά, ήταν αρκετή για να μειώσει σε ελάχιστο βαθμό τα δικαιώματα της χώρας μας σε υδρογονάθρακες αξίας, εκατοντάδων δισεκατομμυρίων έως και τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων εταιρειών και πανεπιστημιακών.

Η ακριβής αξία των υπολογιζόμενων κοιτασμάτων στη «λεκάνη του Ηροδότου» όπως αυτές υπολογίστηκαν με σεισμικές έρευνες τη δεκαετία του ’70 δεν έχουν αποκαλυφθεί στους Έλληνες πολίτες καθώς θεωρούνται κρατικό μυστικό.

Να μείνει η Ελλάδα εντελώς εκτός της «λεκάνης του Ηροδότου», ήταν και ο αρχικός στόχος της Αιγύπτου στις διαπραγματεύσεις, όπως είχε αποκαλύψει το pronews.gr

Γι’ αυτό ακριβώς και η επήρεια που πρότεινε αρχικά το Κάιρο στην Αθήνα ήταν 60-40 αντί για τη μέση γραμμή (50-50), παρ’ όλα αυτά με το 55-45 που φαίνεται να συμφωνήθηκε ίσως μένουν κάποια «ψίχουλα» για τη χώρα μας, ανάλογα το πόσο βόρεια θα φτάνει το κοίτασμα.

Βέβαια τα δικαιώματα της Ελλάδας στη λεκάνη αναμένεται να μειωθούν κι’ άλλο αφού όλοι αντιλαμβάνονται πως με μειωμένη επήρεια σε Κρήτη, να δοθεί πλήρη επήρεια σε σύμπλεγμα Μεγίστης, υπόλοιπη Ρόδο, Κάρπαθο κτλπ, τα νησιά δηλαδή από τα οποία εκπορεύεται η πρόσβαση της χώρας μας στο κοίτασμα, τη στιγμή μάλιστα που μεσολαβεί και η διαπραγμάτευση με την Τουρκία, είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο σενάριο.

Άλλωστε ο ίδιος ο Τσαβούσογλου το προανήγγειλε όπως αναφέραμε παραπάνω…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.