Εικόνα «μη κλιμάκωσης»: Η Αθήνα δεν δείχνει διάθεση ένοπλης απάντησης στην εισβολή του Oruc Reis

Εικόνα «μη κλιμάκωσης»: Η Αθήνα δεν δείχνει διάθεση ένοπλης απάντησης στην εισβολή του Oruc Reis

Η ελληνική στρατιωτική κινητοποίηση στην εισβολή και «διακόρευση» της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το ερευνητικό Oruc Reis και του τουρκικού στολίσκου φρεγατών, ΤΠΚ και υποβρυχίων, δεν φαίνεται να είναι ανάλογη με αυτή της 21ης του περασμένου Ιουλίου.

Το Oruc Reis, που ήδη έχει μπει 22 μίλια εντός της υφαλοκρηπίδας, συνοδεύεται από επτά τουρκικές φρεγάτες και δύο βοηθητικά πλοία. Όλα έχουν αναπτυχθεί σε κοντινή απόσταση σε απόσταση περί των 30 μιλίων γύρω του, δημιουργώντας έναν προστατευτικό κλοιό.

Πληροφορίες από το ελληνικό ΓΕΝ μιλάνε για δύο τουρκικά υποβρύχια κοντά στο Orus Reis και δύο άλλα κοντά στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και συμπλέγματος Μεγίστης.

Το τουρκικό Ναυτικό έχει αναπτύξει από 17 πλοία (φρεγάτες, κορβέτες και πυραυλάκατοι) και υποβρύχια μεταξύ Ρόδου και Στρογγύλης, στα οποία εάν προσθέσουμε και τις 7 φρεγάτες που συνοδεύουν το Oruc Reis, τότε συμπληρώνεται μια δύναμη περί των 24 πλοίων.

Ούτε επτά ελληνικά πολεμικά πλοία δεν βρίσκονται στην περιοχή.

Η προπαγανδιστική φωτογραφία

Το βράδυ της Δευτέρας το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανέβασε στο Twitter προπαγανδιστικές φωτογραφίες με το Oruc Reis να πλέει συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία. Και λέμε προπαγανδιστικές γιατί απλά ήθελαν να δείξουν την δύναμη που το προστατεύει καθώς στην πραγματικότητα και αν βρίσκονταν σε αυτή την διάταξη απλά όχι δεν θα μπορούσε να απλώσει τα καλώδια ερευνών αλλά ούτε να λάβει ηχητικά σήματα.

Όπως αναφέρει το tweet, «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο της αποφασιστικότητάς τους να προστατεύσουν τα δικαιώματα, και τα συμφέροντά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας».

Καμία διάθεση ένοπλης απάντησης

Περιέργως η ελληνική πλευρά δεν δείχνει καμία διάθεση ένοπλης απάντησης στις έρευνες του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οχυρωμένη πίσω από τον -έωλο- ισχυρισμό ότι «Κάνουν πολύ θόρυβο τα πλοία γύρω του και δεν μπορεί να κάνει έρευνες»!

Φυσικά ο ηχοβολισμός που κάνει το Oruc Reis -και κάθε ερευνητικό της κατηγορίας- δεν έχει καμία σχέση, ούτε εμπλέκεται με τον… θόρυβο που κάνουν οι προπέλες των πλοίων.

Αν ήταν έτσι, θα έβαζαν cd με “heavy metal” μουσική στη διαπασών τα ελληνικά πλοία και θα είχε λυθεί το ζήτημα…

Το Oruc Reis ερευνά την γεωλογική σύσταση κάτω από τον βυθό με σεισμογραφική διαδικασία. Αν ήταν να μπερδεύονται με ήχους πλοίων σε απόσταση μερικών μιλίων δεν θα λειτουργούσε κανένα ερευνητικό πλοίο με ηχοβολιστικά.

Όμως αυτή θα είναι η διέξοδος της ελληνικής πλευρά στην παρούσα φάση, καθώς δεν φαίνεται διατεθειμένη η Αθήνα να κλιμακώσει και ούτε να υλοποιήσει τις «προειδοποιήσεις» προς την Άγκυρα, παρά την εμφάνιση με… στολή παραλλαγής του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κ.Φλώρου στο Μαξίμου.

Γενικά η εικόνα είναι ότι το τουρκικό ερευνητικό «οχυρωμένο» από τα τουρκικά πολεμικά και κυρίως την αποφασιστικότητα της Άγκυρας θα κάνει αυτό που επιθυμεί η τουρκική πλευρά και η Αθήνα δεν θα προχωρήσει σε τίποτα περισσότερο από τις «εκπομπές μηνυμάτων» μέχρι την αποχώρηση του τουρκικού πλοίου.

Αφού έτσι ή αλλιώς «δεν κάνει έρευνες».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το επόμενο ραντεβού θα είναι μάλλον με κάποιο τουρκικό γεωτρύπανο, όπου και πάλι θα διατρανωθεί «η αποφασιστικότητα υπεράσπισης της ελληνικής κυριαρχίας» μέχρι να γίνει η τρύπα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.