Το τουρκικό ΥΠΕΞ έδωσε στην δημοσιότητα τον χάρτη ερευνών του Oruc Reis στο Καστελόριζο!

Το τουρκικό ΥΠΕΞ έδωσε στην δημοσιότητα τον χάρτη ερευνών του Oruc Reis στο Καστελόριζο!

Σε πρώτη φάση η Τουρκία προχωράει σε αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων εκεί που της φαίνεται πως είναι πιο εύκολο να το κάνει, δηλαδή στην περιοχή του Καστελόριζου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας έδωσε στη δημοσιότητα έναν χάρτη, στον οποίο απεικονίζεται η δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας του σεισμικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, το οποίο σύμφωνα με το Τουρκικό ΥΠΕΞ πλέει «εντός της υφαλοκρηπίδας της χώρας και στα σύνορα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο»!

Η Άγκυρα «αποφεύγει» τον 28ο μεσημβρινό, για έναν πολύ βασικό λόγο: Η Αίγυπτος έχει έννομα συμφέροντα μετά την απόκτηση και του υπόλοιπου «Ζορ» μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα και θα χρησιμοποιηθεί το αιγυπτιακό Ναυτικό για να τα προστατέψει.

Αυτό η Άγκυρα θέλει να το αποφύγει. Δεν θέλει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τις ναυτικές δυνάμεις Ελλάδας-Αιγύπτου γιατί ξέρει ότι το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό.

Έτσι λοιπόν επιχειρεί στην περιοχή του Καστελόριζου γιατί την «νομιμοποίησε» η ίδια η Αθήνα για να το κάνει με την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ την οποία υπέγραψε με το Κάιρο.

Το Καστελόριζο έμεινε απ’ έξω. Ούτε η Αίγυπτος και φυσικά ούτε ο νόμιμος ιδιοκτήτης, η Ελλάδα, ήθελαν να «εξοργιστεί» η Τουρκία.

Η Άγκυρα μέσω του χάρτη προαναγγέλλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, δίπλα την Κάρπαθο.

“Το Oruc Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Στην Ελλάδα έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση για αυτή τη δραστηριότητα”, δήλωσε ο Cagatay Erciyes, ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Erciyes, με ανάρτησή του στο Twitter, τονίζει πως ότι η Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα λόγω ενός ελληνικού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων (3,86 τετραγωνικών μιλίων) με το όνομα Καστελόριζο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλια) μακριά από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) από το Ελληνική ηπειρωτική χώρα.

“Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετο με την αρχή της ισότητας.

Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Ο Erciyes πρόσθεσε ακόμη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ πρέπει να ζητήσουν από την Ελλάδα να σταματήσει τους άδικους και παράλογους ισχυρισμούς της. “Η Ελλάδα και όχι η Τουρκία είναι εκείνη που δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή λόγω τέτοιων μαξιμαλιστικών ισχυρισμών”, δήλωσε ο Erciyes.

Δείτε την ανάρτηση του Cagatay Erciyes:

Το Oruc Reis ήδη έχει ποντίσει καλώδια και πραγματοποιεί έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.