Νέοι χάρτες από Άγκυρα για να θεμελιώσει ιδιοκτησιακά δικαιώματα των κοιτασμάτων ένυδρου αερίου στο σύμπλεγμα Μεγίστης

Νέοι χάρτες από Άγκυρα για να θεμελιώσει ιδιοκτησιακά δικαιώματα των κοιτασμάτων ένυδρου αερίου στο σύμπλεγμα Μεγίστης

Το Doğu Akdeniz Politik, ένα τουρκικό ίδρυμα μελετών που χρηματοδοτείται από το τουρκικό κράτος αναφέρει ότι τα 14 νησιά και νησίδες του συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελόριζο) ανήκουν ουσιαστικά στην Τουρκία.

Ο χάρτης που δίνουν στη δημοσιότητα είναι ενδεικτικός των προθέσεων της Άγκυρας.


Καθόλου τυχαίο: Η Τουρκία μέσω του Oruc Reis, φαίνεται ότι έχει εντοπίσει κοιτάσματα «ένυδρου αερίου» νότια του νησιωτικού συμπλέγματος.

Όπως φημολογείται στην διεθνή ενεργειακή αγορά ότι το Oruc Reis εντόπισε στις έρευνές του τα λεγόμενα «ένυδρα αέρια» – τα αποθέματα κατώτατου φυσικού αερίου (ο λεγόμενος «καύσιμος πάγος»), που είναι μια σχεδόν ανεξάντλητη και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, ακριβώς νότια του νησιού Καστελόριζο, όπου οι Τούρκοι διεξάγουν τώρα τις έρευνες.

Ο Τούρκος ενεργειακός εμπειρογνώμονας Αμπντουλάχ Αγάρ αποκάλυψε ότι: «Η Τουρκία αναζητά φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αλλά αποδεικνύεται ότι το κύριο ζήτημα είναι τα ένυδρα αέρια της Μεσογείου. Δεν είναι μόνο τα 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και δύο δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, τα οποία υποτίθεται ότι βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη και αυτά τα αποθέματα εκτιμάται σε περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Η κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα ένυδρα αέρια. Μια μονάδα ένυδρου αερίου ισούται με 30 μονάδες φυσικού αερίου. Τώρα φανταστείτε το ισοδύναμο σε χρήματα. Το ένυδρο υπεράκτιο αέριο νότια του Καστελόριζου είναι το ίδιο με το φυσικό αέριο σχιστολιθικού εδάφους».

Τα κοιτάσματα ένυδρου αερίου βρίσκονται σε περιοχές με μόνιμο στρώμα πάγου στη γη ή κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Συνήθως καλύπτονται από ένα στρώμα ιζημάτων. Οι υδρίτες είναι σε στερεή μορφή στο υπέδαφος.

Τα κοιτάσματα ένυδρου αερίου ή υδριτών μεθανίου, θεωρούνται πολύ στρατηγικά πιο κρίσιμα από το φυσικό αέριο. Σήμερα εκτιμάται ότι αποτελούν μεγαλύτερη πηγή κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα από κοινού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έχουν βρεθεί τεράστιες ποσότητες ένυδρου μεθανίου αλλά στις πολικές περιοχές, ενώ σε ιζηματογενείς κοιλότητες κατά μήκος των ηπειρωτικών παράκτιων περιοχών που είναι πολύ πιο κοντά στις περιοχές με υψηλό πληθυσμό λέγεται ότι το μεγαλύτερο κοίτασμα εντοπίστηκε από το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.