Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ περιέγραψε με τα καλύτερα λόγια τη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια στο Βίλνιους και αποκάλυψε ότι ο Έλληνας ομόλογός του εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, επίσκεψη η οποία μπορεί να γίνει μετά τον Αύγουστο.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber και την εφημερίδα Sabah, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι «εισήλθαμε σε μια θετική περίοδο με την Ελλάδα μετά τις συναντήσεις του προέδρου μας. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη συνέχισή της».

«Το δείχνουν και οι ίδιοι (σ.σ. η Ελλάδα), συνέχισε, αναφέροντας τη βοήθεια της Ελλάδας στους σεισμούς και στη συνέχεια οι θετικές ενέργειες της Τουρκίας στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και τις πυρκαγιές. Ο Έλληνας ΥΕΘΑ έχει εκφράσει την επιθυμία του να επισκεφθεί τη σεισμόπληκτη περιοχή. Μπορούμε να επισκεφθούμε τη σεισμόπληκτη περιοχή μαζί του μετά τον Αύγουστο».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σύμφωνα με όσα μετέδωσε νωρίτερα η ΕΡΤ, ανέφερε μάλιστα ότι στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης «οι δύο πλευρές είναι θετικές στην έναρξη κάποιων δραστηριοτήτων, όπως αθλητικές δραστηριότητες μεταξύ των Στρατιωτικών Σχολών. Μπορούμε να αρχίσουμε να το υλοποιούμε αυτό το 2024».

Για το θέμα της Λιβύης και το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ο Γιασάρ Γκιουλέρ υποστήριξε πάντως πως «παρ’ όλο που ορισμένοι στη Λιβύη αντιτάχθηκαν αρχικά στη συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, στην πραγματικότητα προσέφερε στη Λιβύη ένα μεγάλο πλεονέκτημα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, αναφέρθηκε και στο θέμα των μαχητικών F-16 που ζητά να αγοράσει η Τουρκία από τις ΗΠΑ: «Όπως γνωρίζετε, έχουμε εκφράσει την επιθυμία μας να αγοράσουμε 40 νέα F-16 Vipers και 79 κιτ εκσυγχρονισμού. Η διαδικασία ξεκίνησε έτσι και πήγε ως επί το πλείστον θετικά. Η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει επίσης ότι θέλει να τα δώσει. Αλλά υπάρχει μια διαδικασία Κογκρέσου. Αν και δεν το αποδεχόμαστε, είναι γνωστό ότι ορισμένοι στις ΗΠΑ τείνουν να συνδέσουν την πώληση των F-16 με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, παρ’ όλο που αυτό δεν εκφράζεται ανοιχτά. Δηλώνουμε πάντα ότι μια ισχυρή Τουρκία σημαίνει ένα ισχυρό ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, θα πρέπει τώρα να γίνουν συγκεκριμένα βήματα από τις ΗΠΑ και εκφράζουμε ότι αναμένουμε ένα θετικό αποτέλεσμα» ανέφερε.