Η κυβέρνηση έτοιμη να αναγνωρίσει έμμεσα την υπό τουρκικό έλεγχο λιβυκή ΑΟΖ με συμφωνία μεταφοράς φ.α. από την Λιβύη!

Σε τουρκικό έλεγχο και η δεύτερη οδός φυσικού αερίου προς την Ελλάδα

Η κυβέρνηση έτοιμη να αναγνωρίσει έμμεσα την υπό τουρκικό έλεγχο λιβυκή ΑΟΖ με συμφωνία μεταφοράς φ.α. από την Λιβύη!

Οι ΗΠΑ «σπρώχνουν» την Ελλάδα να αποδεχθεί την ΑΟΖ που έχει ορίσει η φιλότουρκη κυβέρνηση της Λιβύης και να ολοκληρώσουν την ενεργειακή ομηρεία της Ελλάδας που ξεκίνησαν και πέτυχαν με την κατάργηση του South Stream και την μετατροπή του σε Turkish Stream, με την δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου από την Λιβύη στην Ελλάδα!

Κάτι που αν κρίνουμε από την δήλωση του στελέχους της, ουσιαστικά, «τουρκικής» κυβέρνησης της Λιβύης, Φαρχάτ Μπενγκντάρα, επικεφαλής της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου της χώρας, είναι κάτι που ουσιαστικά έχει αποδεχθεί η Αθήνα: «Η Λιβύη εξετάζει την δημιουργία δύο αγωγών φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και την αιγυπτιακή πόλη Νταμιέτα» δήλωσε, κάτι που σημαίνει ότι οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Τρίπολης είναι προχωρημένες.

Τι δήλωσε κατ’αρχήν ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα:

«Eίναι μακροχρόνια πεποίθησή μας ότι η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή.

Γενικά, εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ενεργειακά έργα που θα διασυνδέσουν φυσικά ζωτικές ενεργειακές αγορές, όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η Βόρεια Αφρική, με την Ευρώπη, και ιδιαίτερα τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που βοηθούν στην προετοιμασία για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια που ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και βιωσιμότητα».

Τι σημαίνει η υπογραφή του αγωγού από την Λιβύη προς την Ελλάδα: 

  • Πρώτον ότι αναγνωρίζεται η λιβυκή ΑΟΖ, αφού θα υπάρξουν αναφορές συγκεκριμένων συντεταγμένων στην συμφωνία
  • Δεύτερον ότι εγκαταλείπονται οριστικά οι, ούτως ή άλλως, «παγωμένες» προσπάθειες ερευνών και εξόρυξης των πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια της Κρήτης
  • Η Τουρκία πλέον θα ελέγχει και την δεύτερη οδό φυσικού αερίου προς την Ελλάδα: Όποια στιγμή θέλει, κλείνει την «κάνουλα», αφού πλέον η Λιβύη, τουλάχιστον αυτό που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και φυσικά η Ελλάδα, είναι δορυφορικό κράτος της Άγκυρας, για να μην πούμε «τουρκικό»
  • Αναγνωρίζεται και ουσιαστικά η κυβέρνηση Ντμπέϊμπα της Τρίπολης η οποία είναι ανδρείκελο της Άγκυρας

Το ζήτημα είναι ότι η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά νομιμοποιεί, το έτσι ή αλλιώς, τυπικά νόμιμο, σύμφωνο παραχώρησης σε τουρκικές κρατικές εταιρείες, δηλαδή την Άγκυρα το σύνολο της λιβυκής ΑΟΖ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι εξελίξεις στη Λιβύη, ως απόρροια της ελληνικής ατολμίας του 2019-2020 να βοηθήσει στρατιωτικά τον Χ.Χαφτάρ και να πέσει η Τρίπολη στα χέρια των αντιτούρκων της Βεγγάζης, στοιχίζει και θα στοιχίσει μελλοντικά πολύ περισσότερα στην ελληνική κυριαρχία…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.