ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

«Κλείδωσε» η συνάντηση Κ.Μητσοτάκη με Ρ.Τ.Ερντογάν στις 12 Ιουλίου στο Βίλνιους – Ξεκινούν οι «Πρέσπες του Αιγαίου»…

Η προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών είχε γίνει στα μέσα Μαρτίου του 2022

«Κλείδωσε» η συνάντηση Κ.Μητσοτάκη με Ρ.Τ.Ερντογάν στις 12 Ιουλίου στο Βίλνιους – Ξεκινούν οι «Πρέσπες του Αιγαίου»…

Για τις 12 Ιουλίου, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, «κλείδωσε» η συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να γίνει την προσεχή Τετάρτη γύρω στις 12 το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ξεκινώντας έτσι την διαδικασία για τις «Πρέσπες του Αιγαίου» δηλαδή την παραχώρηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αρχιπέλαγος.

Μαζί με τον πρωθυπουργό θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου κατά πάσα πιθανότητα και η διπλωματική σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, η Άννα Μαρία Μπούρα.

Οι τελευταίες πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν ότι στο πλευρό του Ερντογάν κατά τη συνάντηση θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο εκπρόσωπος Τύπου Τσαγατάι Κιλίτς, στενός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, και ενδεχομένως ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών. Αν η σύνθεση είναι «τρεις συν τρεις», και στην ελληνική πλευρά βρίσκεται η κ. Μπούρα.

Στην τουρκική πλευρά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την επικείμενη συνάντηση, αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης. «Θα δοθούν οι εντολές από τους δυο ηγέτες και αρμόδιοι θα ελέγχουν την πρόοδο σε συγκεκριμένα ζητήματα», τονίζεται.

Βασικό θέμα οι «θαλάσσιες ζώνες» άρα υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αλλά και ο εναέριος χώρος των 10 ν.μ., ωστόσο στην Άγκυρα, θεωρούν ότι υπάρχουν «πολλαπλά ζητήματα που την επηρεάζουν», και θα τεθούν στο τραπέζι, όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών του Α.Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, η αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού κλπ.

Στη γείτονα περιμένουν «αποφασιστικά βήματα» από την ελληνική πλευρά, και νομίζουν ότι τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να δώσει τις κατάλληλες εντολές.

Στη συνάντηση ενδεχομένως οι δυο ηγέτες να αποφασίσουν για επομένη συνάντηση τους και να την ανακοινώσουν. Αυτό θα εξαρτηθεί από το κλίμα, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσυνεννόηση που γίνεται για τη συνάντηση αυτή είναι καλή, άρα μπορεί να υπάρξει και επομένη συνάντηση που θα ανακοινωθεί επισήμως στη Σύνοδο του Βίλνιους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.