Μ.Τσαβούσογλου: «Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει παράνομες θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για Σύνοδο Κορυφής

Μ.Τσαβούσογλου: «Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει παράνομες θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο»

Την αποστροφή της στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για τις τουρκικές προκλήσεις εξέφρασε η Άγκυρα και συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος μιλά για «προκατειλημμένες αποφάσεις».

Συγκεκριμένα όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, «είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. 

Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι ντροπή το γεγονός ότι η ΕΕ παραμένει σιωπηλή για τις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της διεκδίκησής της για 10 μίλια εναέριου χώρου, του εξοπλισμού των νησιών και των μέτρων επαναπροώθησης. 

Αυτές οι αποφάσεις όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά βλάπτουν και την περιφερειακή σταθερότητα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκιού υπουργείου Εξωτερικών:

Είναι θλιβερό ότι στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 23-24 Ιουνίου 2022, προβάλλεται μια προκατειλημμένη, χωρίς όραμα και αποκομμένη από την πραγματικότητα στάση απέναντι στη χώρα μας. Αυτό είναι απόδειξη ότι η ΕΕ για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να βγει από τον φαύλο κύκλο σχετικά με την Τουρκία.

Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι ντροπή το γεγονός ότι η ΕΕ παραμένει σιωπηλή για τις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της διεκδίκησής της για 10 μίλια εναέριου χώρου, του εξοπλισμού των νησιών και των μέτρων επαναπροώθησης. Αυτές οι αποφάσεις όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά βλάπτουν και την περιφερειακή σταθερότητα.

Αποτελεί απόλυτη ανειλικρίνεια, το να δίνεται τέτοια απάντηση με στρατηγική εσκεμμένης έντασης και κλιμάκωσης στην χώρα μας, που πάντα συνεχίζει τη στάση της υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Η ΕΕ θα πρέπει τώρα να αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να καθίσταται όμηρος και να θυσιάζει τα οφέλη που θα αποκομίσει από τη διαδικασία ένταξης και τη συνεργασία με τη χώρα μας, λόγω των στενόμυαλων, παράνομων και μαξιμαλιστικων διεκδικήσεων της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Αυτό επιβάλουν ουσιαστικά και τα γενικά συμφέροντα της ΕΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.