ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτό το 9,9% του Βελόπουλου ΄διαβάζεται και ανάποδα: 6,6%. Και αν...

Προκλητικό άρθρο του ψευδομουφτή Ξάνθης – Θέτει ζήτημα μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας

Την ώρα της συνάντησης του Κ.Μητσοτάκη με τον Ρ.Τ.Ερντογάν υποστηρίζει πως η Ελλάδα παραβιάζει συμφωνίες

Προκλητικό άρθρο του ψευδομουφτή Ξάνθης – Θέτει ζήτημα μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας

Την ώρα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα τουρκικά ΜΜΕ θέτουν ζήτημα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, το οποίο, όπως αναφέρουν, θα συζητηθεί από τους δύο ηγέτες.

Την ίδια στιγμή, ο ψευδομουφτής Ξάνθης με άρθρο-πρόκληση στο Anadolu εξαπολύει επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση και κάνει λόγο για «προβλήματα που αντιμετωπίζει η μουσουλμανική τουρκική μειονότητα».

Συγκεκριμένα γράφει στο άρθρο του: «Η μουσουλμανική τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης έχει βιώσει πολλές δυσκολίες από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Πολλά από τα δικαιώματά μας που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες και συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας έχουν παραβιαστεί.

Ως κοινωνία έχουμε υποστεί διάφορες πιέσεις και δυσκολίες λόγω αυθαίρετων πρακτικών. Πολλές από αυτές τις υφιστάμενες συμφωνίες ακυρώθηκαν με διατάγματα που εκδόθηκαν στο εσωτερικό δίκαιο.

Τα προβλήματά μας, όπως η θέση του μουφτή, τα θεμέλια, η μόρφωση και η αδυναμία έκφρασης της ταυτότητας, που αποτελούν τη βάση της κοινωνίας μας, έχουν διαρκώς αποστασιοποιηθεί από τους στόχους και τους σκοπούς τους αντί να επιλύονται και συνεχίζουν να αποστασιοποιούνται σήμερα».

Μάλιστα εγείρει ζήτημα για το θέμα της εκλογής Μουφτήδων υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα παραβιάζει συμφωνίες: «Το θέμα του μουφτή το θεωρώ πρόβλημα ανομίας. Εμείς ως Τούρκοι της Δυτικής Θράκης δεν θέλουμε διαταγή και πρακτικές που επινοήσαμε μόνοι μας.

Η πηγή των αιτημάτων μας είναι το διεθνές δίκαιο. Θέλουμε την εφαρμογή των Συνθηκών της Κωνσταντινούπολης του 1881, της Αθήνας του 1923 και της Λωζάνης του 1923 και του νόμου 2345/1990. Η Ελλάδα δεν βλέπει αυτές τις συμφωνίες και τις παραβιάζει. Τελικά ψήφισαν τον Νόμο για την εκλογή Μουφτή Νο 4964.

Ο νόμος αυτός έχει μια διάταξη που καταργεί εντελώς την αυτονομία των Μουφτήδων και τους ανάγει σε ένα απλό κυβερνητικό γραφείο, δημόσιο υπάλληλο. Με αυτόν τον νόμο το κράτος έχει πλήξει εντελώς τη φήμη του Μουφτή».

Εξαπολύοντας πυρά κατά της ελληνικής κυβέρνησης μιλά για «πολιτική άρνησης της τουρκικής ταυτότητας της μειονότητας» και αναφέρει: «Η τουρκοκρατία και το Ισλάμ είναι σαν τη σάρκα και τα νύχια. Δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουμε την τουρκική ταυτότητα της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης και να την εκφράσουμε με τη θρησκευτική της ταυτότητα. Αυτό είναι απαράδεκτο».

Υπενθυμίζεται ότι σε δήλωσή του για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως στη συζήτηση μπορούν να τεθούν και ζητήματα κυριαρχίας: «Η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας δεν είναι μια κατάσταση που βλάπτει το έδαφος του διαλόγου και εμποδίζει την πρόοδό του. Μπορούμε να προστατεύσουμε αυτό το έδαφος υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και να διασφαλίσουμε την πρόοδο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα θέματα αυτά έχουν ήδη μια ιδιαίτερη θέση στον κατάλογο των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Μπορούμε να συζητήσουμε τα ζητήματα αυτά με μια προοπτική που απέχει από τετελεσμένα και υιοθετώντας μια προσέγγιση που πιστεύει στη λύση», είχε πει χαρακτηριστικά στην «Καθημερινή».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.