ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η Ελλάδα ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης που στέλνουν βαρύ εξοπλισμό στην Ουκρανία

Η Ελλάδα ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης που στέλνουν βαρύ εξοπλισμό στην Ουκρανία

Το Κίεβο ζητά βοήθεια από τις χώρες της Δύσης να στείλουν υποστήριξη, στρατιωτική και ανθρωπιστική και η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης, που δέχθηκε να στείλει βαρύ εξοπλισμό (αντιαρματικούς εκτοξευτές RPG) για να σκοτώσουν Ρώσους.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι όπως είχε πει χαρακτηριστικά «χρειάζομαι όπλα, όχι μεταφορικό μέσο», σε πρόταση των ΗΠΑ να τον βοηθήσουν να φύγει από το Κίεβο.

Ελάχιστες είναι χώρες της Δύσης που αποφάσισαν να στείλουν στρατιωτικούς εξοπλισμούς στην Ουκρανία για να ενισχύσουν την άμυνά της. Ανάμεσα τους και η Ελλάδα!

Το πρωί της Κυριακής μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε, σε συνεννόηση με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους στην Ε.Ε. και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, η ελληνική κυβέρνηση να στείλει αμυντικό υλικό με δύο C-130 και σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια.

Λιθουανία

Το πρωί της Κυριακής, με ανάρτηση στα social media, το υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας έκανε γνωστό ότι στρατιωτική βοήθεια από τη χώρα της Βαλτικής έφτασε στην Ουκρανία. «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη στην αγαπημένη μας φίλη Ουκρανία», αναφέρεται στο μήνυμα.

Γαλλία

Περισσότερο αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό και καύσιμα αποφάσισε να στείλει στην Ουκρανία και η Γαλλία. «Αποφασίσθηκε η παράδοση επιπλέον εξοπλισμών άμυνας στις ουκρανικές αρχές καθώς και υποστήριξη σε καύσιμα», ανακοίνωσε η προεδρία χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.

Γερμανία

Την παράδοση 1.000 αντιαρματικών και 500 αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger στην Ουκρανία ενέκρινε το βράδυ του Σαββάτου η Γερμανία. «Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της εναντίον του στρατού εισβολής του Πούτιν. Γι’ αυτό παραδίδουμε 1.000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους Stinger στους φίλους μας στην Ουκρανία», δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, με ανάρτησή του στο Twitter.

Βέλγιο

Το Βέλγιο στέλνει καύσιμα και πολυβόλα. «Η Ουκρανία ζήτησε από το Βέλγιο ποσότητα καυσίμων για να προμηθεύσει τα στρατεύματά της. Η χώρα μας έχει δεχθεί και θα παράσχει 3.800 τόνους καυσίμων. Το Βέλγιο θα προμηθεύσει επίσης 2.000 πολυβόλα στον ουκρανικό στρατό. Η περαιτέρω ανάλυση των αιτημάτων συνεχίζεται» ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Ντερ Κρόο σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ρουμανία

Παράλληλα, η Ρουμανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει προμήθειες και εξοπλισμό αξίας τριών εκατ. ευρώ στην Ουκρανία και έχει προσφερθεί να φροντίσει τραυματίες σε στρατιωτικά και πολιτικά νοσοκομεία. Οι προμήθειες που θα σταλούν περιλαμβάνουν κυρίως αμυντικό εξοπλισμό καύσιμα, πυρομαχικά, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, στρατιωτικό εξοπλισμό, τρόφιμα και νερό, πρόσθεσε.

Ρουμανικά ασθενοφόρα, σε συνεργασία με τις ουκρανικές συνοριακές αρχές, αναμένεται να παραλάβουν παιδιά, εγκύους και ηλικιωμένους που περιμένουν σε μεγάλες ουρές να διασχίσουν τα σύνορα με τη Ρουμανία στο βορειοανατολικό σημείο διέλευσης Σίρετ, επιταχύνοντας τη διαδικασία.

Τοπικές αρχές σε συνοριακές χώρες έχουν ήδη στείλει λεωφορεία που μεταφέρουν τρόφιμα, κουβέρτες και χειμερινά ρούχα στο Σολοτβίνο και το Τσέρνβτσι στην άλλη πλευρά των συνόρων με την Ουκρανία.

Πορτογαλία

Με τη σειρά της και η Πορτογαλία θα στηρίξει την Ουκρανία στέλνοντάς της στρατιωτικό εξοπλισμό, κυρίως αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, γυαλιά νυχτερινής όρασης, πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων και αυτόματα τυφέκια G3.

«Η Πορτογαλία στηρίζει την Ουκρανία, η οποία υπερασπίζεται τον εαυτό της έναντι μιας αδικαιολόγητης, παράνομης και απαράδεκτης εισβολής», έγραψε ο υπουργός Άμυνας Ζοάο Κραβίνχο σε ένα μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter.

Επίσης, ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Portugal ότι η Πορτογαλία είναι «πλήρως ανοικτή» στο να υποδεχθεί «χιλιάδες Ουκρανούς» που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους. Σημείωσε δε ότι η Πορτογαλία «ανέστειλε» την εξέταση των υποψηφιοτήτων Ρώσων υπηκόων για τη χορήγηση «χρυσής βίζας», δηλαδή αδειών παραμονής που χορηγούνται σε ξένους εύπορους επενδυτές.

350 εκατ. δολάρια από τις ΗΠΑ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε οδηγίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκειμένου να αποδεσμεύσει κονδύλι ύψους 350 εκατ. δολαρίων ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Σε σημείωμα προς τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο Μπάιντεν δίνει οδηγίες για τη διάθεση 350 εκατ. δολαρίων μέσω του Νόμου για τη Διεθνή Βοήθεια για την άμυνα της Ουκρανίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.