Επιβεβαίωσε η Μόσχα την σφαγή στην Deir ez-Zor: «Ρώσοι πολίτες σκοτώθηκαν στη Συρία από αμερικανικούς βομβαρδισμούς»

Επιβεβαίωσε η Μόσχα την σφαγή στην Deir ez-Zor: «Ρώσοι πολίτες σκοτώθηκαν στη Συρία από αμερικανικούς βομβαρδισμούς»

Επιβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τις απώλειες Ρώσων εθελοντών στη Συρία από αμερικανικούς βομβαρδισμούς αν και μετρίασε κατά πολύ τον αριθμό των θυμάτων ο οποίος είχε διαρρεύσει αρχικά.

Όπως αναφέρει το TASS πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που μίλησε στην εφημερίδα Kommersant ανέφερε ότι “κάποιοι Ρώσοι εθελοντές προερχόμενοι από την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS) βρήκαν το θάνατο στην περιοχή της Deir ez-Zor στις 7 Φεβρουαρίου σε μάχες μεταξύ συριακών φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και δυνάμεων της συμμαχίας κατά της ISIS στην οποία επικεφαλής είναι οι ΗΠΑ.”

Όπως αναφέρεται οι αριθμοί των θυμάτων ποικίλουν από πηγή σε πηγή, αλλά το ρωσικό υπουργείο συγκεντρώνει πληροφορίες για μια συγκεντρωτική εικόνα αλλά:.

«Οι αναφορές περί εκατοντάδων θυμάτων είναι κλασικού τύπου παραπληροφόρηση που ασκείται από τα δυτικά ΜΜΕ», συνέχισε η ίδια πηγή.

Αιτία για την μάχη, η προσπάθεια ενός Σύρου ο οποίος αναφέρεται ως «επιχειρηματίας» και όψιμος φίλος του Μπαράσρ αλ Άσσαντ να επιτεθεί σε πετρελαιοπηγή την οποία ελέγχουν δυνάμεις των Κούρδων του SDF.

Από εκεί και πέρα ένα σενάριο λέει ότι οι Κούρδοι, μόλις ήρθαν σε δυσχερή θέση -και ως είθισται- ειδοποίησαν παρακείμενες αμερικανικές δυνάμεις και αυτές με τη σειρά τους κάλεσαν για αεροπορική υποστήριξη.

Τα αμερικανικά επιθετικά αεροσκάφη Α-10 έπληξαν τις συριακές δυνάμεις και τους Ρώσους με αποτέλεσμα την πρόκληση των μεγάλων απωλειών.

Σύμφωνα με την πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών η ρωσική διοίκηση στην Λαττάκεια ουδέποτε εξουσιοδότησε την πραγματοποίηση μιας τέτοιας επιχείρησης την οποία είχε χαρακτηρίσει ως “εξαιρετικά επικίνδυνη πρωτοβουλία”.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας «Ο λόγος για το αιματηρό συμβάν ήταν ότι η επιχείρηση αναγνώρισης αι παρακολούθησης των συριακών δυνάμεων δεν είχε εκ των προτέρων συντονιστεί μα την ρωσική Διοίκηση Συρίας».

Σε ότι αφορά τις απώλειες αυτές απέχουν κατά πολύ από τον αριθμό 200 που είδε το φως της δημοσιότητας εχθές, με ρωσικές στρατιωτικές πηγές να αναφέρουν την απώλεια 11 Ρώσων εθελοντών.

Σύμφωνα με την Kommersant δεν υπάρχει νομική υπόσταση εκ μέρους του ρωσικού κράτους για όσους Ρώσους πολεμούν στη Συρία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ανήκαν σε κάποια ιδιωτική εταιρεία.

«Το ρωσικό κρότος δεν τους έστειλε εκεί. Οποιοσδήποτε πηγαίνει να πολεμήσει για χρήματα είναι εκτεθειμένος σε τέτοιους κινδύνους. Πρόκειται για ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με την εταιρεία χωρίς το ρωσικό κράτος να έχει την παραμικρή ιδέα για την αποστολή τους εκεί», σημείωσε ο διευθυντής του ινστιτούτου ανατολικών σπουδών της Μόσχας Vitaly Naumkin μιλώντας στην Kommersant για να συμπληρώσει:

«Το κράτος κάνει ουσιαστικά τα στραβά μάτια για την παρουσία τους εκεί. Μάλιστα υπάρχει και ένας νόμος που προβλέπει μισθοφόροι να έρχονται ενώπιον της δικαιοσύνης στη Ρωσία, αν και σπάνια εφαρμόζεται.

Πρόκειται να μισθοφόρους και το κράτος δεν έχει υποχρέωση να τους παράσχει προστασία, αν και γενικότερα είναι υποχρεωμένο να παρέχει προστασία σε όλους τους Ρώσους πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό», είπε ο Naumkin για να καταλήξει:

«Εάν όμως Ρώσοι στρατιωτικοί σκοτωθούν από αμερικανικούς βομβαρδισμούς στη Συρία τότε η απάντηση της Ρωσίας θα είναι εξαιρετικά σκληρή».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.