Κατά την επίσκεψή του στην ιστορική πόλη Τιμπουκτού, στα βόρεια της χώρας, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι από τις 11 Ιανουαρίου έχουμε κάνει πολλή δουλειά, η οποία δεν έχει τελειώσει ακόμη.

«Θα μας χρειαστούν μερικές εβδομάδες, όμως στόχος μας είναι να παραδώσουμε τη σκυτάλη. Οι Αφρικανοί φίλοι μας θα μπορέσουν να κάνουν αυτό που μέχρι τώρα κάνουμε εμείς» πρόσθεσε.

  Από την πλευρά του, ο μεταβατικός πρόεδρος του Μαλί Ντιονκουντά Τραορέ ευχαρίστησε τους Γάλλους στρατιώτες για την αποτελεσματικότητα και τον επαγγελματισμό τους, δύο παράγοντες που επέτρεψαν να απελευθερωθεί ο βορράς της χώρας αφού οι κάτοικοί του έζησαν επί πολλούς μήνες σε συνθήκες “βαρβαρότητας και σκοταδισμού”.

  Ο Ολάντ κατήγγειλε επίσης τη «βαρβαρότητα» των ενόπλων ισλαμιστών κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε, μαζί με τον ιμάμη του Μεγάλου Τεμένους της πόλης, σε δύο μαυσωλεία μουσουλμάνων αγίων που καταστράφηκαν από τους τζιχαντιστές.

  «Θα τα ξαναφτιάξουμε» υποσχέθηκε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια της Unesco, Ιρίνα Μπόκοβα, που ήταν επίσης παρούσα.

  Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης σκόπιμη ενέργεια καταστροφής την απόπειρα πυρπόλησης των αρχαίων, ανεκτίμητων χειρογράφων που φυλάσσονται στο Τιμπουκτού.

  Η γαλλική επέμβαση στο Μαλί ξεκίνησε στις 11 Ιανουαρίου, μία ημέρα μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και είχαν καταλάβει τις βόρειες επαρχίες της χώρας από τα τέλη Μαρτίου του 2012.

  Από το περασμένο σαββατοκύριακο οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες αφού οι Γάλλοι στρατιώτες ανακατέλαβαν το Γκάο και το Τιμπουκτού ενώ την Τρίτη έφτασαν και στο αεροδρόμιο του Κιντάλ, μια πόλη που ήταν υπό τον έλεγχο ανταρτών Τουαρέγκ και «μετριοπαθώ»  ισλαμιστών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr