Οι Τούρκοι κατέρριψαν με βολή λέιζερ (!) UAV των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ στην Λιβύη!

Οι Τούρκοι κατέρριψαν με βολή λέιζερ (!) UAV των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ στην Λιβύη!

Ο τουρκικός Στρατός που έχει αναπτυχθεί στην Λιβύη για την προστασία του καθεστώτος της Τρίπολης, κατέρριψε με βολή λέιζερ (!) κινεζικής κατασκευής UAV που είχαν δοθεί στην δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα!

Οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά σε πραγματικό πεδίο μάχης τεχνολογία όπλων λέιζερ και κατέρριψαν το UAV κινεζικής κατασκευής, Wing Loong II της CAIG το οποίο διαθέτει αντοχή περίπου 20 ωρών και λειτουργική εμβέλεια μέχρι 4.000 χιλιόμετρα. Τα ΗΑΕ ήταν ο αρχικός πελάτης για το κινεζικό UCAV το 2017.

Ο στρατάρχης Καλίφα Χάφταρ που αντιμάχεται την κυβέρνηση της Τρίπολης υποστηριζόμενος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), χρησιμοποιεί τα κινεζικής κατασκευής αεροχήματα τα οποία επιχειρούν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΑΕ, για να πλήξουν στόχους στη Λιβύη, καθώς συνήθως δεν εκτελούν αμιγώς αποστολές αναγνώρισης, αλλά είναι και οπλισμένα (UCAV) με αντιαρματικά βλήματα.

“Η Τουρκία, η οποία επιδιώκει την επίτευξη στρατιωτικής υπεροχής στην περιοχή, καθώς και για την απόκτηση ποιοτικών πλεονεκτημάτων σε σχέση με την Ελλάδα, έχει επενδύσει σοβαρά σε καινοτόμα οπλικά συστήματα”, γράφει η ιστοσελίδα armyrecognition.com. Και προσθέτει:

“Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, η τουρκική εταιρεία Savtag παρουσίασε πειραματικά δείγματα συστημάτων λέιζερ, διαφορετικής χωρητικότητας, ξεκινώντας από 1,25 kW και μέχρι 50 kW. Τα συστήματα δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με το Tubitak, ένα κρατικό ερευνητικό ίδρυμα. Οι Τούρκοι δεν έκρυψαν το στόχο τους να αρχίσουν να χρησιμοποιούν όπλα λέιζερ.

Το 2015, το Tubitak ανακοίνωσε ότι τα πειραματικά λέιζερ έπληξαν επιτυχώς στόχους. Τότε έγινε γνωστό ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε μόνο για το 2015,με 450 εκατομμύρια . Για μια χώρα που έχει πρόσβαση σε όλες τις δυτικές τεχνολογίες , αυτό ήταν ένα πολύ εντυπωσιακό ποσό.

Την ίδια χρονιά, έγινε γνωστό ότι η Aselsan, η μεγαλύτερη τουρκική αμυντική βιομηχανία , ανέλαβε το τουρκικό πρόγραμμα όπλων λέιζερ. Στις 7 Ιουλίου 2018, η εταιρεία δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου που ανέφερε ότι είχε δοκιμάσει με επιτυχία ένα λέιζερ μάχης ικανό να χτυπήσει μικρά UAV από 500 μέτρα, καθώς και να καταστρέψει εκρηκτικές συσκευές από 200 μέτρα.

Το συμπαγές όπλο λέιζερ εγκαταστάθηκε στο τουρκικό τεθωρακισμένο αυτοκίνητο Otokar Cobra και, το σημαντικότερο, ήταν εξοπλισμένο με ένα σύστημα καθοδήγησης που επιτρέπει να κρατά ο χειριστής συνεχώς το δείκτη λέιζερ στο στόχο.

Η ισχύς του λέιζερ δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα κινητικό πυρομαχικό. Είναι ασήμαντο. Το λέιζερ μπορεί μόνο με τη θέρμανση ενός μόνο σημείου του στόχου να τον καταστρέψει.Αυτό έκαναν οι ειδικοί στα οπτοηλεκτρονικά συστήματα της Aselsan. Το όπλο τους μπορούσε να “προσκολληθεί” σε ένα συγκεκριμένο σημείο του στόχου και να “ζεστάνει” μέχρι να καταστραφεί τελείως. Ακόμα κι αν ο στόχος κινείται.

Η Aselsan τόνισε ότι ήταν σε θέση να επιτύχει αξιόπιστη παρακολούθηση στόχων, συνεχή λειτουργία λέιζερ και εξαιρετικά χαμηλό κόστος χρήσης. Η εταιρεία παρουσίασε μια φωτογραφία ενός μηχανήματος οπλισμένου με λέιζερ και μια παρουσίαση βίντεο που δείχνει τα αποτελέσματα της πυροδότησης σε μεταλλικές πλάκες.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Λιβύη δεν πήγε όπως θα επιθυμούσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: οι Ισλαμιστές που υποστηρίζει χάνουν. Αυτό το πρόβλημα δεν προέκυψε χθες και οι Τούρκοι αντιτίθενται για αρκετό καιρό στον στρατό του Χαλίφα Χάφταρ. Ο Ερντογάν ξανά, όπως και αλλού, “πόνταρε σε λάθος άλογο”. Όπως στη Συρία, στην Αίγυπτο και στη Λιβύη, οι δυνάμεις τις οποίες η Τουρκία υποστήριξε απέτυχαν”, γράφει το άρθρο.

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το πεδίο μάχης της Λιβύης είναι ιδανικό για να δοκιμάσουν οι Τούρκοι τα όπλα τους. Βομβαρδίζουν με τα UAV τους και τώρα όπως λένε οι πληροφορίες δοκίμασαν όπλο λέιζερ:

“Για τους χειριστές του UAV Wing Loong II, ενός κινεζικού UAV, ήταν μια κοινή αποστολή αναγνώρισης και μάχης. Ήταν εξοπλισμένο με αντιαρματικό βλήμα. Κατά τη διάρκεια της πτήσης του καταρρίφθηκε. Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν ήταν αποκαλυπτικές. Το τουρκικό όπλο λέιζερ που κατέρριψε το UAV, ήταν τοποθετημένο σε τεθωρακισμένο όχημα .

Όπως και το προηγούμενο μοντέλο Aselsan, είναι εξοπλισμένο με ένα τουρκικό σύστημα οπτοηλεκτρονικής καθοδήγησης που επιτρέπει να επιθεωρείται με ακρίβεια ο στόχος για την εκτόξευση, να επιλέγεται ένα ευπαθές σημείο και στη συνέχεια να με τον δείκτη λέιζερ πατημένο συνεχώς σε αυτό το σημείο, μέχρι να καταστραφεί τελείως ο στόχος. Επίσης, όπως και με το προηγουμένως παρουσιαζόμενο όπλο λέιζερ, παρέχεται ένας τρόπος συνεχούς ακτινοβολίας, χωρίς μεγάλες διακοπές στη “άντληση” του λέιζερ. Η ισχύς του είναι 50 kW”.

Φωτογραφίες από τα συντρίμμια του UCAV αποκαλύπτουν ότι ήταν οπλισμένα με J-7. Ο εν λόγω πύραυλος έχει μια εμβέλεια έως και 7 χιλιομέτρων και μια κεφαλή που μπορεί να διεισδύσει σε θωράκηση 1.400 χιλιοστών:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.