Συρία: Η τουρκική εισβολή, ο ρωσικός παράγων και η νικήτρια Δαμασκός – Δείτε χάρτη με τις απελευθερωμένες περιοχές

Συρία: Η τουρκική εισβολή, ο ρωσικός παράγων και η νικήτρια Δαμασκός – Δείτε χάρτη με τις απελευθερωμένες περιοχές

Πολεμοχαρής και συνάμα αμετακίνητη εμφανίζεται για ακόμη μια φορά η Άγκυρα, παρά τις αμερικανικές “extra light” κυρώσεις και τα προειδοποιητικά μηνύματα της Μόσχας, με την επίδειξη ισχύος από τουρκικής πλευράς να συνεχίζεται.

Ομως η ουσία είναι ότι η τριμερής «υπόγεια» συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας-Συρίας με τις ευλογίες του Ιράν και η απόσυρση των ΗΠΑ, ουσιαστικά «έδωσε» πίσω στην Δαμασκό τεράστιες εδαφικές εκτάσεις, καθώς οι Κούρδοι ουσιαστικά επέστρεψαν στη νομιμότητα μετά την απόσχιση από την συριακή επικράτεια του 2015, κατόπιν αμερικανικής ενθάρρυνσης.

Η Τουρκία διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βόρεια Συρία «με ή χωρίς τη στήριξη» του κόσμου και κατήγγειλε τη «βρώμικη συμφωνία» μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και του καθεστώτος της Δαμασκού.

«Θα συνεχίσουμε να πολεμούμε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, περιλαμβανομένης της ISIS είτε ο κόσμος δεχθεί είτε δεν δεχθεί να μας στηρίξει» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαρετίν Αλτούν.

Ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγόρησε τους Κούρδους πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) ότι «εσκεμμένα στοχοποίησαν τους άμαχους στα σύνορα, μεταξύ αυτών και δημοσιογράφους, προτού καταλήξουν σε μια βρώμικη συμφωνία με το καθεστώς του Άσαντ».

Ο Αλτούν σημείωσε ότι «η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον έχουν συμφωνήσει στην αναγκαιότητα να πολεμηθεί και να αποτραπεί η αναβίωση της ISIS», όμως κατηγόρησε την προηγούμενη αμερικανική διοίκηση υπό τον Μπαράκ Ομπάμα ότι «ανέθεσε αυτή τη μάχη σε μια τρομοκρατική οργάνωση», αναφερόμενος στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας κατηγόρησε, επίσης, «Αμερικανούς αξιωματούχους» ότι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στη βόρεια Συρία και «συγκαλύπτουν τα εγκλήματα που διαπράττει το παρακλάδι του PKK στη Συρία».

«Δεν είναι μυστικό ότι η καριέρα Αμερικανών αξιωματούχων, στρατιωτικών ή πολιτικών, εξαρτάται από τη διαιώνιση της ISIS στη Συρία», υπογράμμισε.

Τουρκία: «Εξουδετερώσαμε 611 τρομοκράτες», αλλά ξέχασαν και κάτι πίσω…

Την ώρα που η Άγκυρα επαίρεται ότι 611 «τρομοκράτες» των κουρδικών οργανώσεων PKK, PYD και YPG «εξουδετερώθηκαν» έπειτα την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, διεθνή ΜΜΕ δείχνουν εγκαταλελειμμένο υλικό των τουρκικών δυνάμεων να έχει περιέλθει στα χέρια του YPG , για πρώτη φορά από την έναρξη της επιχείρησης.

Όπως φαίνεται σε σχετικό βίντεο οχήματα MRAP της BMC τύπου Kirpi βρέθηκαν στα χέρια του YPG αφού οι τουρκικές δυνάμεις, ενδεχομένως και οι ισλαμιστές μισθοφόροι τους τα εγκατέλειψαν στο πεδίο της μάχης.

Εφιάλτης οι αποδράσεις των εξτρεμιστών της ISIS

Στο μεταξύ σε εφιάλτη για την Ελλάδα κινδυνεύουν να μετατραπούν οι μαζικές αποδράσεις μελών της ISIS από τα στρατόπεδα κράτησης που είχε την ευθύνη το SDF.

Τουλάχιστον 100 εξτρεμιστές μουσουλμάνοι τρομοκράτες έχουν αποδράσει από το στρατόπεδο κράτησης Ayn Issa του YΡG στη βόρεια Συρία βρίσκοντας καταφύγιο στον τουρκικό Στρατό.

Πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν δικαιολογημένους φόβους ότι η Τουρκία θα τους στείλει κατά τμήματα στην Ελλάδα μέσω των γνωστών οδών (Έβρος, νησιά) ως «πρόσφυγες» με νέες ταυτότητες αι χωρίς καμία απολύτως δυνατότητα διασταύρωσης από ούτως ή άλλως «κοιμώμενες» ελληνικές Αρχές.


Ρωσία: Αυτή είναι η κατάσταση στο έδαφος της Συρίας τώρα

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχο τους την πόλη Τάμπκα και το παρακείμενο αεροδρόμιο στην επαρχία της Ράκα, ενώ κατέλαβαν σειρά γεφυρών στο Ευφράτη και δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Αυτό συμπεραίνεται από τον χάρτη για την κατάσταση που επικρατεί στην Συρία, τον οποίο ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στον χάρτη φαίνεται ότι υπό τον έλεγχο της Δαμασκού περιήλθαν δύο υδροηλεκτρικοί σταθμοί της πόλης Τάμπκα, το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ετ-Τάμπκα και μια σιδηροδρομική γέφυρα. Στην περιοχή της Ράκα η Δαμασκός έθεσε υπό τον έλεγχο της και δύο γέφυρες στον Ευφράτη.

Γενικά, η Ράκα, όπως από την αρχή έχουν σημειώσει οι αρθρογράφοι του pronews.gr, είναι το μεγάλο διακύβευμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η τουρκική στρατιωτική διοίκηση γνωρίζει ότι αν δεν ελεγχθεί η Ράκα θα υπάρχει κίνδυνος να τεθεί πάλι υπό τον έλεγχο των Κούρδων, καθώς η στρατιωτική παρουσία της Δαμασκού είναι συμβολική. Για τον λόγο αυτό θα επιχειρήσει να την καταλάβει, αν όχι άμεσα, σε δεύτερο χρόνο.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι υπό τον έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων περιήλθαν η πόλη Μανμπίτζ και οι γύρω κατοικημένες περιοχές, όπως και ότι οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματα τους από τις βάσεις που είχαν στην πόλη αυτή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο χάρτης της Συρίας σήμερα. Η νόμιμη συριακή κυβέρνηση, μετά την επανένταξη των Κούρδων στη νομιμότητα, έχει καταφέρει να απελευθερώσει το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.