ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

H Ε.Ε. αποφάσισε να στείλει «ναυτική δύναμη» για αποτρέψει την παραβίαση του εμπάργκο όπλων από την Τουρκία σε Λιβύη

H Ε.Ε. αποφάσισε να στείλει «ναυτική δύναμη» για αποτρέψει την παραβίαση του εμπάργκο όπλων από την Τουρκία σε Λιβύη

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωση ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να στείλει ναυτική αποστολή για τον έλεγχο της τήρησης του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη και συνεπώς να σταματήσει τις τουρκικές αποστολές όπλων στην βορειοαφρικανική χώρα,

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα συγκροτηθεί και πού θα περιπολεί η ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή, ούτε πώς κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις κυρίως της Αυστρίας, αλλά και της Ουγγαρίας.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, ο ίδιος ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφραζε επιφυλάξεις για το κατά πόσον είναι εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας για τη Λιβύη, ακριβώς λόγω των ενστάσεων της Βιένης.

Για την επανέναρξη αυτής της “επιχείρησης Σοφία” που αποφασίσθηκε το 2015, στην κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης, «απαιτείται ομοφωνία. Εάν δεν επιτευχθεί, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε», είπε ο Μπορέλ.

Η εντολή για την “επιχείρηση Σοφία” παρατάθηκε μεν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020, αλλά το ναυτικό σκέλος της επιχείρησης -δηλαδή ο ναυτικός έλεγχος γύρω από τη Λιβύη- παραμένει ανενεργό. Τα κράτη μέλη απέσυραν τα πλοία τους, εξαιτίας της άρνησης της Ιταλίας να επιτρέπει την επιβίβαση στο έδαφός της διασωθέντων στην θάλασσα, ελλείψει συμφωνίας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποδοχή τους.

Η Αυστρία βλέπει στην επιχείρηση «εισιτήριο εισόδου στην Ευρώπη χιλιάδων παράνομων μεταναστών» από τη Λιβύη και αρνείται να συμφωνήσει στην επιστροφή των ευρωπαϊκών πλοίων στην περιοχή ανοικτά της χώρας. Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ επιβεβαίωσε την θέση αυτή σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

«Όσοι σκέφτονται πάνω απ’ όλα τα θέματα μετανάστευσης, οφείλουν να κατανοήσουν ότι τα μεταναστευτικά προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν παρά μόνο αν η Λιβύη σταματήσει να είναι ένα πτωχευμένο κράτος», προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μαας προσερχόμενος στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Η Αυστρία δεν είναι η μόνη χώρα που μπλοκάρει την συμφωνία για την ενεργοποίηση της επιχείρησης «Σοφία» γύρω από τη Λιβύη. «Όσο πλησιάζουμε προς την τελική απόφαση, πολλοί άλλοι δείχνουν κάποια απροθυμία», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σήμερα για τη Λιβύη, θα προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε στην προσεχή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, στις 23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν είχε πάντως εκφράσεις την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει αλλαγή θέση της Βιένης, όπου ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κυβερνά σε κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Δεν μπορώ να φαντασθώ ότι μία χώρα σαν την Αυστρία θα πει τελικά όχι για τη Λιβύη. Καταλαβαίνω ότι η Ευρώπη δεν είναι ορισμένες φορές ικανή να κάνει παγκόσμια πολιτική, αλλά θα πρέπει να είναι ικανή να κάνει ευρωπαϊκή πολιτική», είπε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.