Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ ανακοίνωσε την Τετάρτη, μονομερή εκεχειρία για να αποφευχθεί η αιματοχυσία στο τέλος του μήνα του Ραμαζανιού.

Ο LNA είχε προαναγγείλει από χθες μία αναδιανομή δυνάμεων, σήμερα συνοδεύει αυτή του την απόφαση με μονομερή εκεχειρία.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του LNA, Αχμέντ αλ-Μισμαρί, δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την Τρίπολη 2 έως 3 χιλιόμετρα σε όλα τα μέτωπα.

Ο Αλ-Μισμαρί δήλωσε ότι αυτή η κατάπαυση του πυρός θα επιτρέψει στους πολίτες της πόλης να κυκλοφορούν ελεύθερα στο τέλος του μήνα του Ραμαζανιού, κατά τη διάρκεια της γιορτής Ιντ αλ-φιτρ που ξεκινάει το Σάββατο 23 Μαίου και τελειώνει την Κυριακή και κάλεσε τις δυνάμεις των φιλότουρκων της Τρίπολης να κάνουν το ίδιο.

Εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης είπε ότι οι δυνάμεις τους θα αρχίσουν να μετακινούνται από τις τωρινές θέσεις τους στην πόλη μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο λιβυκός Στρατός αποχώρησε από την αεροπορική βάση Al-Watiya μετά από ένα μήνα μάχη με τις φιλοτουρκικές δυνάμεις τις Τρίπολης.

Επιπλέον χθες, ο ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του Χαλίφα Χαφτάρ κάλεσε σε εκεχειρία και στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως όλα δείχνουν η πολιτική λύση στη Λιβύη και η παγίωση του τουρκολιβυκού μνημονίου είναι πλέον μονόδρομος, με την Αθήνα η οποία τόσο καιρό απλά κοιτάει και επικαλείται το διεθνές δίκαιο, ενώ διακυβεύονται ζωτικά της συμφέροντα, να κληθεί λίαν συντόμως να αντιμετωπίσει τα τουρκικά γεωτρύπανα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα η οποία πλέον θα αποτελεί μέρος της τουρκικής ΑΟΖ.