Ένοπλες Δυνάμεις ΗΠΑ: «Αεροσκάφη της ρωσικής Αεροπορίας μεταφέρθηκαν στη Λιβύη» – Αμερικανική στήριξη σε Τουρκία

Ένοπλες Δυνάμεις ΗΠΑ: «Αεροσκάφη της ρωσικής Αεροπορίας μεταφέρθηκαν στη Λιβύη» – Αμερικανική στήριξη σε Τουρκία

Η Αφρικανική Διοίκηση των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων με επίσημη ανακοίνωσή της κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι έστειλε αεροσκάφη της ρωσικής Αεροπορίας στη Λιβύη για να στηρίξει τις δυνάμεις του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του Χαλίφα Χαφτάρ απέναντι στην Άγκυρα.

Υποστηρίζει πως τα αεροσκάφη αυτά θα τα πιλοτάρουν μισθοφόροι ενώ δεν θα φέρουν τα ρωσικά διακριτικά.

Με αυτή την ανακοίνωση πλέον οι ΗΠΑ τάσσονται ξεκάθαρα και ανοιχτά υπέρ της τουρκικής επέμβασης στην Λιβύη, καθώς δεν έχουν πει «κουβέντα» για την μεταφορά 10.000 ισλαμιστών του ISIS στη Λιβύη από την Τουρκία.

Μία στήριξη που είχε εκφραστεί και πριν λίγες ημέρες στην συνομιλία του Τούρκου αξιωματούχου Ιμπραήμ Καλίν και του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ομπράιαν.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Αφρικανική διοίκηση των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων εκτιμά ότι η Μόσχα ανέπτυξε πρόσφατα στρατιωτικά μαχητικά αεροσκάφη στη Λιβύη προκειμένου να στηρίξει ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρίες (PMC) που λειτουργούν εκεί.

Τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη είναι πιθανό να παρέχουν στενή αεροπορική υποστήριξη στις επιθετικές ενέργειες της Wagner Group PMC που υποστηρίζει τον αγώνα του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) ενάντια στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας.

Τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έφτασαν στη Λιβύη, από μια αεροπορική βάση στη Ρωσία, μετά τη διέλευση από τη Συρία, όπου εκτιμάται ότι βάφτηκαν για να καλύψουν τη ρωσική καταγωγή τους.

“Η Ρωσία προσπαθεί ξεκάθαρα να υπονομεύσει την ισορροπία στη Λιβύη. Ακριβώς όπως τους είδαμε να κάνουν στη Συρία, επεκτείνουν το στρατιωτικό τους αποτύπωμα στην Αφρική χρησιμοποιώντας μισθοφόρους που υποστηρίζονται από την (ρωσική) κυβέρνηση , όπως η Βάγκνερ”, δήλωσε ο στρατηγός των ΗΠΑ Στίβεν Τάουνσεντ, διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Αφρική.

“Για πολύ καιρό, η Ρωσία αρνήθηκε την πλήρη συμμετοχή της στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Λιβύη. Λοιπόν, δεν υπάρχει καμία άρνηση τώρα. Παρακολουθήσαμε καθώς η Ρωσία πέταξε μαχητικά τέταρτης γενιάς στη Λιβύη – σε κάθε βήμα. Το LNA ούτε οι ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες μπορούν να οπλίσουν, να λειτουργήσουν και να διατηρήσουν αυτά τα μαχητικά χωρίς κρατική υποστήριξη – υποστήριξη που λαμβάνουν από τη Ρωσία. “

Η Ρωσία χρησιμοποίησε την κρατικά χρηματοδοτούμενη Wagner στη Λιβύη για να αποκρύψει τον άμεσο ρόλο της και να παράσχει στη Μόσχα κάλυψη για τις κακές ενέργειές της. Η Διοίκηση των ΗΠΑ για την Αφρική εκτιμά ότι οι στρατιωτικές ενέργειες της Μόσχας έχουν παρατείνει τη σύγκρουση στη Λιβύη και επιδείνωσαν τα θύματα και τον ανθρώπινο πόνο και στις δύο πλευρές.

«Ο κόσμος άκουσε τον κ. Χαφτάρ να δηλώνει ότι επρόκειτο να εξαπολύσει μια νέα αεροπορική εκστρατεία. Θα είναι οι Ρώσοι μισθοφόροι πιλότοι που πετούν ρωσικά εφοδιασμένα αεροσκάφη για να βομβαρδίσουν Λίβυους», δήλωσε ο Τάουνσεντ.

Η Διοίκηση των ΗΠΑ για την Αφρική εκτιμά ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για το καλύτερο για τον λαό της Λιβύης, αλλά εργάζεται για την επίτευξη των δικών της στρατηγικών στόχων.

“Εάν η Ρωσία καταλάβει τη βάση της στις ακτές της Λιβύης, το επόμενο λογικό βήμα είναι να αναπτύξουν μόνιμες δυνατότητες άρνησης πρόσβασης μεγάλης εμβέλειας (A2AD)”, δήλωσε ο στρατηγός Τζεφ Χάριγκιαν, διοικητής, στις αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ Αφρική. “Εάν έρθει εκείνη η ημέρα, θα δημιουργήσει πραγματικές ανησυχίες για την ασφάλεια στο νότιο τμήμα της Ευρώπης”.

Οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας στη Λιβύη θα επιδεινώσουν επίσης την περιφερειακή αστάθεια που οδήγησε στην μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη».

Βέβαια για την Ελλάδα η οποία είναι στη… Νότια Ευρώπη, η μόνη «ανασφάλεια» που έχει από τη Λιβύη είναι η επέμβαση των «συμμάχων & φίλων» Τούρκων όπως έχει υποστηρίξει και ο ΥΠΕΞ, οι οποίοι με τις συμφωνίες με την κυβέρνηση της Τρίπολης (την οποία πλέον στηρίζουν ανοιχτά οι ΗΠΑ) προσπαθούν να υφαρπάξουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Επιπλέον, η Τουρκία χρησιμοποιεί τους παράνομους μετανάστες από τη Συρία για να… δημιουργήσει την μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη και το ίδιο κάνει και στη Λιβύη όπως φάνηκε στην περίπτωση της Μάλτας.

Στην ανακοίνωση των ΗΠΑ υπάρχουν κι αναρτημένες φωτογραφίες

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.