Απέτυχε η αντεπίθεση του LNA στην Λιβύη – Εκκαθαρίζουν το αεροδρόμιο της Τρίπολης οι Τούρκοι

Απέτυχε η αντεπίθεση του LNA στην Λιβύη – Εκκαθαρίζουν το αεροδρόμιο της Τρίπολης οι Τούρκοι

Απέτυχε η αντεπίθεση του Χ.Χαφτάρ στο μέτωπο της Τρίπολης λόγω έλλειψης πλέον σοβαρών εφεδρειών αντίθετα οι φιλότουρκοι του GNA διαθέτουν στις γραμμές τους δέκα χιλιάδες Τουρκμένους τζιχαντιστές (φυλετικά Τούρκοι) από την Συρία.

Μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης οι φιλότουρκοι ανακοίνωσαν ότι «εκκαθαρίζουν» το αεροδρόμιο της Τρίπολης ενώ στην Αθήνα ακόμα αναζητούν «διπλωματικές» λύσεις…

Όπως ήδη έχει ενημερώσει το pronews.gr με μαζικό μπαράζ πυροβολικού και μεταφορά του κέντρου βάρους της επίθεσης στα νοτιοδυτικά από την Κυριακή, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) πέρασε στην ύστατη, όπως όλα δείχνουν αντεπίθεση κατά των δυνάμεων του GNA, των φιλότουρκων ισλαμιστών μισθοφόρων και των τουρκικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα του καθεστώτος Τρίπολη.

Ο εκπρόσωπος της υποστηριζόμενης από την Τουρκία φιλότουρκης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας στη Λιβύη (GNA), ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ Κανούνου, ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης για «την απελευθέρωση του αεροδρομίου» στην Τρίπολη.

Ο Κανούνου ανέφερε σε δήλωσή του ότι δόθηκαν οδηγίες στις κυβερνητικές δυνάμεις του Al-Wefaq «να προχωρήσουν προς τα εμπρός και να κυνηγήσουν τα απομεινάρια της τρομοκρατικής πολιτοφυλακής του Χαφτάρ που τρέπονται σε φυγή από το αεροδρόμιο της Τρίπολης».

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Al-Wefaq ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του «πέτυχαν πριν από δύο μέρες να σφίξουν τον κλοιό γύρω από το αεροδρόμιο της Τρίπολης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την απελευθέρωσή του και την επέκταση του κρατικού ελέγχου σε αυτό».

Ο Κανούνου ανέφερε επίσης ότι οι δυνάμεις του Al-Wefaq «κατάφεραν αυτήν την εβδομάδα να ανακτήσουν όλα τα στρατόπεδα νότια της Τρίπολης, όπου βρίσκονταν θύλακες των ανταρτών».

Είπε ακόμη ότι σε αυτό το πλαίσιο, η Αεροπορία του GNA «πραγματοποίησε τις τελευταίες ώρες, τρεις επιθέσεις εναντίον τρομοκρατών πολιτοφυλάκων στο Qasr bin Ghashir και μια μέσα στο αεροδρόμιο της Τρίπολης».

Εν τω μεταξύ, οι κυβερνητικές δυνάμεις του Al-Wefaq ξεκίνησαν μια επίθεση μεγάλης κλίμακας στην Tarhouna, το κύριο προπύργιο του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) νοτιοανατολικά της Τρίπολης.

Είναι η πρώτη φορά που ο GNA «περνάει» στο μέτωπο της ανατολικής πλευράς της Τρίπολης που σημαίνει ότι απελευθερώνει εντελώς από την πίεση την πρωτεύουσα και με την βοήθεια που συνεχίζει να λαμβάνει θα μπορούσε να συνεχίσει ακόμα και προς την Βεγγάζη.

Ο Χ.Χαφτάρ έχει μείνει μόνος του και από τότε που έχασε την βάση της Αλ Βατίγια δεν μπορεί να λάβει στρατιωτική βοήθεια από τα ΗΑΕ τα οποία μέσα σε 4 μήνες το 2020 του είχαν στείλει 6.300 τόνους στρατιωτικού υλικού.

Όταν τελειώσει το μέτωπο της Τρίπολης, τελειώνει και η υπόθεση της ΑΟΖ, δηλαδή το μνημόνιο το οποίο έχουν υπογράφει Άγκυρα και Τρίπολη με βάση το οποίο ορίζουν τις θαλάσσιες ζώνες αρπάζοντας ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι στρατιωτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες για τις οποίες το pronews.gr είχε ενημερώσει έγκυρα όταν το σύνολο των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων μιλούσε για νίκη του Χαλίφα Χάφταρ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.