ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Κατάπαυση πυρός στη Λιβύη: Διαφορετικούς όρους επικαλείται η κυβέρνηση του Α.Σάλεχ – Τι συμβαίνει με Σύρτη και Τζούφρα

Κατάπαυση πυρός στη Λιβύη: Διαφορετικούς όρους επικαλείται η κυβέρνηση του Α.Σάλεχ – Τι συμβαίνει με Σύρτη και Τζούφρα

Ανακοινώθηκε σήμερα από τον Φαγέζ αλ Σάρατζ κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Την κατάπαυση του πυρός την ανακοίνωσαν και οι δύο δυνάμεις της χώρας, μόνο που στην ανακοίνωση της κυβέρνηση τους Αγκίλα Σάλεχ δεν αναφέρεται η αποστρατικοποίηση της Σύρτης και της Τζούφρα.

Σε δύο χωριστές ανακοινώσεις, ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας που έχει έδρα την Τρίπολη και ο Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρος του κοινοβουλίου που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, ανακοίνωσαν πως θα διεξαχθούν προσεχώς εκλογές και διέταξαν όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως το πυρ.

Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φάγεζ αλ-Σάρατζ «εξέδωσε οδηγίες προς όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις να παύσουν αμέσως πυρ και όλες τις μάχες σε όλα τα λιβυκά εδάφη», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας.

Αυτό θα επιτρέψει, σύμφωνα με τον αλ-Σάρατζ, να δημιουργηθούν αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες στη Σύρτη (βόρεια Λιβύη) και στην περιοχή της Τζούφρα, νοτιότερα, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σχόλιο από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός, ελέγχουν την ανατολική Λιβύη, αν και ο Αγκίλα Σάλεχ είναι σύμμαχός του.

Ωστόσο στην ανακοίνωση του Αγκίλα Σάλεχ, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Αποστολή Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL), ο Σάλεχ δεν αναφέρει την αποστρατιωτικοποίηση της Σύρτης και της Τζούφρα, αλλά προτείνει την εγκατάσταση μιας νέας κυβέρνησης στη Σύρτη.

Από την πλευρά της, η UNSMIL υποδέχθηκε «θερμά τη συνεννόηση στις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού (Φάγεζ) αλ-Σάρατζ και του προέδρου Αγκίλα (Σάλεχ) που καλούν σε κατάπαυση του πυρός και σε επανάληψη της πολιτικής διαδικασίας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας ζητεί επίσης στην ανακοίνωσή της από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό να άρει τον αποκλεισμό των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, εξαιτίας του οποίου έχει σχεδόν σταματήσει η πετρελαϊκή παραγωγή στη χώρα, λέγοντας πως τα έσοδα από το πετρέλαιο θα πρέπει να κατατίθενται σε έναν ειδικό λογαριασμό και να αποδεσμευθούν μόνον αφού επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.